EUROLYGA 2023

Lietuvos himnas tapo greitesnis – dabar jį giedosime tik 75 sek.

Pykčiai, priekaištai ir Lietuvos sporto sirgalių nepasitenkinimas grojamu apkarpytu šalies himnu – jau praeitis. Prezidentūra bei visos suinteresuotos valstybinės institucijos pasistengė, kad mūsų valstybės „Tautiškos giesmės“ muzika įtilptų į sporto varžybų rengėjų reikalaujamą laiką ir ateityje būtų grojamas „neiškastruotas“. Nors oficialiai Lietuvos himnas yra grojamas apie 2 min. 30 sek., nuo šiol galima bus naudotis ir greitesne jo versija, kuri yra vos 75 sekundžių ilgumo.

Lietuvos himnas turi jau greitesnę versiją<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos himnas turi jau greitesnę versiją<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modestas Krukauskas

Jun 17, 2015, 3:23 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 9:50 PM

Jau daugiau kaip 8 metus Lietuvos sporto sirgaliai ir daugelio šalies federacijų vadovai piktinosi, kad tarptautinėse varžybose įsigaliojo keista praktika – groti sutrumpintą valstybės himną. Neva, himno muzika turi būti ne ilgesnė kaip 90-100 sekundžių.

Dėl televizijos transliacijų ir varžybų rengimo laiko kentėjo ne tik Lietuvos, bet ir daugelio kitų šalių nacionaliniai himnai. Buvo tikinama, kad vos vienas kitas pasaulio himnas tinka turnyrų rengėjams – Japonijai niekada nekilo problemų su valstybės muzikinio kūrinio grojimu prieš varžybas, nes jo trukmė yra vos 58 sekundės. Tai trumpiausias pasaulio himnas. Tuo tarpu 150 sekundžių grojama Lietuvos „Tautiška giesmė“ buvo iki šiol rakštis varžybų organizatoriams.

Klausimai dėl „iškastruoto“ Lietuvos himno kildavo ypač per Europos ir pasaulio krepšinio čempionatus. Tuomet aršiai buvo ginama mūsų šalies muzikinis kūrinys. Į šią kovą ne kartą buvo įsitraukusi Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos ambasados užsienyje – tačiau bergždžiai.

Pasirengimą 2014-ųjų pasaulio krepšinio čempionatui Ispanijoje tuomet prieš beveik metus pradėjusi Lietuvos krepšinio federacija (LKF) iš visų jėgų visų pirma siekė ištaisyti iki tol Europos ar planetos pirmenybėse buvusias skriaudas – uždrausti groti trumpinamą Lietuvos himną. Tačiau jai to padaryti eilinį kartą nepasisekė, nors buvo mojuojama ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) leidimais.

„Niekur nėra neparašyta, kokio ilgumo turi būti grojamas himnas tarptautinėse varžybose. Bet jis buvo trumpinamas. Kreipėmės į FIBA, kuri tikino, kad sutiktų groti visą mūsų šalies himną tik tada, jei tai darys Tarptautinis olimpinis komitetas. Mes pagreitinome himno versiją ir jis sutrumpėjo iki 112 sekundžių. Lyg ir olimpinis komitetas buvo sutikęs su šia versija, mes gavome oficialius raštus, tačiau FIBA per pasaulio pirmenybes Ispanijoje ir toliau karpė himnus. Logika buvo paprasta, kad per ilgas himnas: tuomet galima buvo ir aiškinti, kad vėliava mūsų per didelė ir reikia kamputį nukirpti“, – per pirmenybes Ispanijoje kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Antradienį buvo neoficialiai pranešta, kad reaguojant į Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento ir sporto federacijų atstovų iškeltą problemą, jog tarptautinių sporto varžybų metu nėra galimybės atlikti pilną mūsų valstybės himną, Lietuvos kariuomenės orkestras, vadovaujamas  majoro Egidijaus Ališausko, parengė tarptautinių sporto varžybų kriterijus atitinkančią himno versiją.   Sporto varžybų reglamentą atitinkančios versijos  trukmė yra 78 sekundės, tačiau gyvo garso takelis yra 75 sekundžių. Teigiama, kad nepaisant kiek greitesnio nei įprasta tempo, ši versija skamba iškilmingai ir šventiškai.

Trumpesnė Lietuvos himno versija. Kaip vertinate jūs ją?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.