EUROLYGA 2023

Kas R. Meilutytei sutrukdė laimėti auksą ir ko reikėtų laukti?

„Lietuvoje visi taip įprato prie Rūtos pergalių, kad susidaro įspūdis, jog sidabro medalis – kokia nors tragedija. Taip tikrai nėra. Tai – labai aukštas pasiekimas Lietuvai. Nereikia smerkti, teisti ar sakyti, kad atsitiko nelaimė“, – pastebėjo pirmasis Rūtos Meilutytės plaukimo treneris Giedrius Martinionis, kuris siūlo sirgaliams nusiraminti – auksą ji dar gali iškovoti.

R.Meilutytė iškovojo sidabrą ir dar laukia kovos dėl aukso.<br>AP nuotr.
R.Meilutytė iškovojo sidabrą ir dar laukia kovos dėl aukso.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Aug 5, 2015, 2:36 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 8:12 AM

R.Meilutytė antradienį 2015 metų pasaulio plaukimo čempionate Kazanėje 100 m krūtine rungtyje iškovojo sidabro medalį. Lietuvos plaukikė finale nusileido rusei Julijai Jefimovai, nors posūkį pasiekė pirmoji.

„Rūta kurį laiką neturėjo tų rimtų startų. Jos treneris Jonas Ruddas sakė, kad jau pasiilgo ne fizinių, o psichologinių kovų. Rūtos fizinis pasirengimas buvo tobulas. Galbūt čia suveikė emocinis faktorius. Bet mes nežinome, ar nebuvo kokių traumelių, peršalimų. Visko būna. Tokie dalykai gali turėti įtakos toms dešimtosioms sekundės dalims, o jos ir lemią rezultatą“, – svarstė G.Martinionis.

Jis mano, kad R.Meilutytė pirmojoje pusėje galėjo ir perdegti, tad po posūkio paprasčiausiai pritrūko energijos.

Netikėtai susvyravo

R.Meilutytė 100 m plaukime startavo užtikrintai. 18-metė puse korpuso išsiveržė į priekį prieš J.Jefimovą. Po diskvalifikacijos dėl dopingo vartojimo sugrįžusi J.Jefimova po posūkio pradėjo stebėtinai greičiau plaukti, išsilygino su R.Meilutyte ir šovė į priekį. J.Jefimova distanciją įveikė per 1 min. 05,66 sek. Rūta nuo jos atsiliko 0,70 sek.

Prieš finalą J.Jefimova buvo užsiminusi, kad yra parengusi specialią taktiką, kurios ir ketina laikytis.

„Turime suprasti, kad Julija – tokio paties rango plaukikė, kaip Rūta. Taip, jos praeitis nėra ypatingai skaidri ir dabar galima svarstyti, ar viskas gerai, ar ne. Bet matėsi, kad ji gerokai patobulino savo antrosios pusės plaukimą. Ištvermės ji turėjo daugiau nei anksčiau. Sunku pasakyti, kodėl ji atrodo taip, lyg būtų įgavusi antrąjį kvėpavimą“, – kalbėjo G.Martinionis.

R.Meilutytei Rusijoje skiriamas didelis spaudimas. Rusijos žiniasklaida po J.Jefimovos pergalės įkando lietuvei, kai skaitytojams pateikė straipsnį pavadinimu: „Gražuolė sumušė Terminatorių“. Sirgaliai taip pat stipriai palaiko J.Jefimovą.

„Viskas susideda į vieną: emocijos, fizinis pasirengimas, diena“, – sakė G.Martinionis.

Tiesa, psichologiją jis norėtų išbraukti iš viso sąrašo. Pirmasis R.Meilutytės treneris pabrėžė, kad R.Meilutytė moka atlaikyti spaudimą.

„Ji – labai stabili ir psichologiškai motyvuota. Ji moka susitelkti ir sukaupti jėgas, kai reikia. Jai nėra būdinga palūžti psichologiškai. Puikiai matėme ne vieną startą, kai ji užduotį įvykdo šimtu ar šimtu dešimt procentų. Nežinau, kas dabar nutiko. Velniškai įdomu. Kai ji sugrįš, galbūt apie tai pakalbėsime“, – sakė G.Martinionis.

Auksas dar nusimato

R.Meilutytė dar gali padovanoti aukso medalį Lietuvai ir savo aistruoliams. Olimpinė čempionė šeštadienį dalyvaus 50 m plaukimo krūtine atrankoje. Nėra jokių abejonių, kad ji varžysis ir finale, kur bus realiausia pretendentė į čempionės titulą.

„Rūtos sprogstamoji jėga – aukštumoje. 100 m plaukime matėme, kad jos greitis smuko antrojoje pusėje, – kalbėjo G.Martinionis. – Tik atkreipkime dėmesį, kad 100 metrų įprasta pirmąją pusę nuplaukti netgi greičiau nei tai daroma 50 m plaukime. Ne vien tas tempas gali parodyti greitį.“

Kokie Rūtos pranašumai 50 m plaukime?

„Ji turi labai gerą startą. Vieną geriausių pasaulyje. Puikus reakcijos laikas, pranašumas išneriant. Ta distancija automatiškai dėl išnėrimo jai tampa trumpesnė. Rūtos pranašumas – ir fizinės ypatybės. Ji tikrai gali parodyti aukštą rezultatą“, – sakė G.Martinionis.

Tikras greitis – Rio

Plaukimo treneris siūlė nepanikuoti ne tik dėl to, kad sidabras – aukštas pasiekimas. Visos galimybės bus atskleistos kitais metais, pabrėžė G.Martinionis. Būtent 2016 metų Rio de Žaneirio olimpinėse žaidynėse ir bus atskleistos visos kortos.

Apie pasirengimą olimpiadai po sidabrinio finišo kalbėjo ir R.Meilutytė.

„Tada bus visiškai kitoks vaizdas. Linkiu jai to“, – sakė treneris.

Kazanėje svarstoma, kodėl plaukikų rezultatai prastesni nei 2013 metais Barselonoje vykusiame pasaulio čempionate.

„Olimpiniame cikle įprasta, kad pirmaisiais metais atsigaunama. Antri, treti metai būna darbingiausi. Galbūt dabar pasirinktas tas pasirengimo olimpiadai modelis. Įtakos gali turėti ir tai, kad baseinas įrengtas futbolo stadione, nors ten ir uždengta, – svarstė G.Martinionis. – Rūtai gali įtakos turėti ir brendimo laikotarpis. Šiuo periodu tie visi lūkesčiai, aukso laukimas būna sunkesnis. Bet Rūtos pajėgumą matysime olimpiadoje.“

Prieš dvejus metus R.Meilutytė pasaulio čempionate 100 m plaukimo atrankoje pagerino pasaulio rekordą, kai distanciją įveikė per 1 min. 04,52 sek. Pusfinalyje ji plaukė dar greičiau – 1 min. 04,35 sek. Finale ji pranoko J.Jefimovą ir Jessicą Hardy ir tapo čempione.

Tačiau J.Jefimova sutrukdė jai laimėti 50 m plaukimo krūtine auksą.

Laukia medalio

Iš Lietuvos plaukikų Kazanėje skambiai aidėjo ir Giedrius Titenis. 26 metų anykštėnas varžėsi 100 m plaukimo krūtine finale. Likus 15 metrų iki finišo G.Titenis buvo trečias, bet finišavo šeštas. Distanciją jis įveikė per 59,96 sek.

„Labai džiaugiuosi dėl Giedriaus. Visi senai laukė. Pernai jam pavyko gerai plaukti Europoje. Sportininkui reikia subręsti ir jis tai padarė. Giedrius ruošėsi pasaulio čempionatui. Rezultatas parodė, kad jis – vienas geriausių pasaulyje plaukikų krūtine. Jam tiesiog dabar nepasisekė. Gal jis pradžioje plaukė per greitai, tad pabaigoje pritrūko jėgos. Bet džiaugtis yra kuo“, – sakė G.Martinionis.

G.Titenis pateko ir į 50 m plaukimo krūtine finalą, kuriame varžysis trečiadienį (18 val. 10 min.). Ar jis gali pretenduoti į medalį?

„Pagrindinė Giedriaus rungtis – 200 m plaukimas krūtine. 2009 metų pasaulio čempionate jis bronzą iškovojo būtent toje rungtyje. 50 m nėra jo distancija. Jis kovos ir gali pagerinti savo rezultatą. Abejoju, ar bus medalis, nors visko gali būti“, – kalbėjo treneris.

G.Martinėnas siūlo dar palaukti G.Titenio šūvio.

„200 metrų rungtyje jis dar gali laimėti medalį. Aš tuo tikiu. Visi šitie patekimai į finalą – preliudija prieš 200 metrų finalą.

***

Lietuvos plaukikų rungtys pasaulio čempionate

18-metė Rūta Meilutytė – 100 m krūtine (atranka ir pusfinalis – pirmadienį, finalas – antradienį); 50 m krūtine (atranka – kitą šeštadienį, finalas – sekmadienį).

25 metų Raminta Dvariškytė – 200 m krūtine (atranka ir pusfinalis – ketvirtadienį, finalas – penktadienį).

25 metų Giedrius Titenis – 100 m krūtine (atranka ir pusfinalis – šį sekmadienį, finalas – pirmadienį); 50 m krūtine (atranka ir pusfinalis – antradienį, finalas – trečiadienį); 200 m krūtine (atranka ir pusfinalis – ketvirtadienį, finalas – penktadienį).

20-metis Danas Rapšys – 100 m nugara (atranka ir pusfinalis – pirmadienį, finalas – antradienį); 200 m nugara (atranka ir pusfinalis – ketvirtadienį, finalas – penktadienį).

25 metų Mindaugas Sadauskas – 100 m laisvuoju stiliumi (atranka ir pusfinalis – trečiadienį, finalas – ketvirtadienį).

Simonas Bilis – 50 m laisvuoju stiliumi (atranka ir pusfinalis – penktadienį, finalas – šeštadienį).

19 metų Povilas Strazdas – 200 m laisvuoju stiliumi (atranka ir pusfinalis – pirmadienį, finalas – antradienį), 200 m kompleksiniu plaukimu (atranka ir pusfinalis – trečiadienį, finalas – ketvirtadienį).

21 metų Tadas Duškinas – 50 m peteliške (atranka šį sekmadienį); 100 m peteliške (atranka ir pusfinalis – penktadienį, finalas – kitą šeštadienį).

Vyrų estafetė – 4 po 100 m kompleksiniu plaukimu (atranka ir finalas – kitą sekmadienį).

Vyrų estafetė – 4 po 100 m laisvuoju stiliumi (atranka – šį sekmadienį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu