EUROLYGA 2023

Pekine baiminamasi smogo

Diana Lobačevskė rengiasi vienam sunkiausių maratonų per savo karjerą. Rytoj Pekine prasidėsiančiame lengvosios atletikos pasaulio čempionate sportininkams teks varžytis su neįprastomis oro sąlygomis.

Pernai Pekino maratone daug bėgikų startavo su apsauginėmis kaukėmis – taip bandė sumažinti smogo poveikį.<br>V.Balkūno nuotr.
Pernai Pekino maratone daug bėgikų startavo su apsauginėmis kaukėmis – taip bandė sumažinti smogo poveikį.<br>V.Balkūno nuotr.
Bėgikė D.Lobačevskė smogo poveikį pajuto dalyvaudama Šanchajaus maratone.<br>AP nuotr.
Bėgikė D.Lobačevskė smogo poveikį pajuto dalyvaudama Šanchajaus maratone.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 21, 2015, 10:26 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:40 PM

Balta migla pasitiko pirmuosius Lietuvos lengvaatlečius, šią savaitę atskridusius į Pekiną.

Daugiau nei 20 mln. gyventojų turintį miestą smogas supa daugumą dienų per metus.

Prognozuojama, kad jis laikysis ir rugpjūčio 22–30 dienomis, kai Pekine vyks pasaulio lengvosios atletikos čempionatas.

Drėgmė nepatinka niekam

Usainui Boltui ir kitiems sprinto bėgikams tai įtakos tikriausiai neturės, bet ilgų nuotolių bėgikams ir sportinio ėjimo atstovams gresia papildomi sunkumai.

Vyrų maratonas vyks šį šeštadienį, moterų – kitą sekmadienį.

„Maratonininkams tai bus didelis išbandymas. Didelė drėgmė ir smogas nepatinka nė vienam bėgikui, – prieš kelionę į Pekiną sakė D.Lobačevskė, kartu su kita maratono bėgike Rasa Drazdauskaite ir dar dešimt atletų atstovausianti Lietuvai pasaulio pirmenybėse. – Esu bėgusi panašiomis sąlygomis Šanchajaus maratone – žinau, kaip trūksta deguonies, kaip slegia karštis.“

D.Lobačevskės teigimu, ideali maratonui bėgti temperatūra yra apie 15 laipsnių šilumos.

Tikėtis tokių sąlygų Pekine neverta, nes artimiausią savaitę ten dienomis karštis svyruos ties 30 laipsnių žyma. Be to, dar tas smogas.

Prieš septynerius metus prieš olimpines žaidynes Pekine tirštas pieno rūkas taip pat pasitiko sportininkus ir žiūrovus.

Tačiau likus kelioms savaitėms iki žaidynių kinai perpus sumažino transporto srautą ir sustabdė gamyklas, šitaip pagerindami oro sąlygas.

Lyg 40 cigarečių per dieną

Nors Kinijos valdžia ėmėsi veiksmų, didelė tarša niekur nedingo.

Mokslininkas Richardas Mulleris kvėpavimo Pekino gatvėse poveikį prilygino 40 per dieną surūkytų cigarečių.

Berklio (JAV) universiteto specialistų tyrimai atskleidė, jog dėl širdies ir plaučių problemų, kurias sukelia užterštas oras, kasmet Kinijoje miršta 1,6 mln. gyventojų.

Ši problema vėl atsidurs dėmesio centre ir po septynerių metų, nes Pekinas rugpjūčio pradžioje buvo išrinktas 2022-ųjų žiemos olimpinių žaidynių šeimininku, pažadėjęs supilti tonas dirbtinio sniego kalnuose aplink Pekiną.

Vėl riboja mašinų srautus

Didžiausias pavojus dėl užteršto oro kyla žmonėms, kenčiantiems nuo astmos.

2008 metais pasaulio maratono rekordą pagerinęs Haile Gebrselassie, turintis bėdų dėl astmos, atsisakė bėgti olimpiadoje Kinijoje saugodamas sveikatą.

Bet Etiopijos sporto žvaigždė yra išimtis.

Dauguma sportininkų į tai numoja ranka, kaip ir paprasti bėgimo mėgėjai, kurių tūkstančiai pernai spalį bėgo per Pekino maratoną. Daug žmonių dėvėjo specialias kaukes, nes tarša tądien tikrai buvo didelė.

Kiek šviesiau turėtų būti per pasaulio pirmenybes, nes varžybų rengėjai vėl vykdys programą, pagal kurią išvysti žydrą dangų galimybių Pekine bus daugiau.

Naujienų agentūros AP teigimu, šios programos modelis yra paremtas Pekino rajonų gamyklų veiklos apribojimu.

Kinai nuo vakar pradėjo mažinti ir automobilių srautą Pekino gatvėse.

Bet kuriuo atveju į pasaulio pirmenybes atvykę sportininkai neturi didelio pasirinkimo.

„Mano treneris sako, kad tokiomis sąlygomis laimi tas, kuris daugiausia gali iškęsti, – sakė D.Lobačevskė. – Tačiau aš nesidairau į oro sąlygas ar trasos ypatumus.

Lyg bulius raudonomis akimis stoju į startą, nes žinau, kad, vienaip ar kitaip, vis tiek mano užduotis bus įveikti šią trasą kuo greičiau.“

Rinktinės sudėtis

Mūsų šaliai pasaulio lengvosios atletikos čempionate Pekine atstovaus 12 atletų: Rasa Drazdauskaitė (maratonas), Diana Lobačevskė (maratonas), Eglė Staišiūnaitė (400 m barjerinis bėgimas), Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Dovilė Dzindzaletaitė (trišuolis), Zinaida Sendriūtė (disko metimas), Neringa Aidietytė), 20 km sportinis ėjimas), Brigita Virbalytė-Dimšienė (20 km sportinis ėjimas), Raivydas Stanys (šuolis į aukštį), Andrius Gudžius (disko metimas), Marius Šavelskis (20 km sportinis ėjimas), Tadas Šuškevičius (50 km sportinis ėjimas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.