EUROLYGA 2023

Į Pekiną tyliai išvykę lietuviai ten tikisi sukelti triukšmo

Jau dešimt metų prabėgo nuo tada, kai Virgilijus Alekna iškovojo pastarąjį medalį Lietuvai pasaulio pirmenybėse.

Šuolininkė A.Palšytė turi galimybių kovoti dėl medalių pasaulio čempionate.<br>A.Pliadžio (LLAF) nuotr.
Šuolininkė A.Palšytė turi galimybių kovoti dėl medalių pasaulio čempionate.<br>A.Pliadžio (LLAF) nuotr.
Pirmoji iš lietuvių Pekine šiandien startuos trišuolininkė D.Dzindzaletaitė.
Pirmoji iš lietuvių Pekine šiandien startuos trišuolininkė D.Dzindzaletaitė.
K.Jezepčikas: „A.Palšytė – mūsų komandos favoritė. Jei pavyktų įveikti 198 cm aukštį, tiek gali užtekti norint iškovoti medalį.“
K.Jezepčikas: „A.Palšytė – mūsų komandos favoritė. Jei pavyktų įveikti 198 cm aukštį, tiek gali užtekti norint iškovoti medalį.“
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 22, 2015, 10:14 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:13 PM

Reikėtų stebuklingos dienos, kad kuris nors iš dvylikos šių metų planetos čempionate startuosiančių lietuvių užliptų ant garbės pakylos Pekine.

Tačiau Lietuvos lengvosios atletikos rinktinės treneris Kęstutis Jezepčikas tikisi, kad dvylikai atletų startuoti seksis geriau, nei jam pačiam išskristi į Kiniją.

„Iš dvylikos pusė gali patekti į finalus“, – kalbėjo K.Jezepčikas, kuris dėl nesutvarkytos vizos savaitės viduryje buvo įstrigęs Vilniaus oro uoste ir į Kiniją išskrido penktadienį.

Tyliai į Pekiną išvykusi nedidelė Lietuvos komanda turi slaptų vilčių sukelti šiek tiek triukšmo planetos pirmenybėse.

Rengiasi aukštam šuoliui

Kol Lietuvos krepšininkai rengiasi Europos čempionatui, į krepšį galinti įdėti Airinė Palšytė dėlioja žingsnius skrydžiui Pekine.

Buvusio Vilniaus „Statybos“ krepšininko Aurimo Palšio 23 metų dukra pagal geriausius sezono rezultatus rikiuojasi aukščiausiai iš visų lietuvių.

Šį mėnesį Palangoje įveiktas 195 cm aukštis – dvyliktas rezultatas pasaulyje.

Uždarojoje arenoje A.Palšytė šių metų žiemą yra įveikusi ir 199 cm aukštį, o šis rezultatas Lietuvos rekordu netapo tik todėl, kad teisėjai įžvelgė savo klaidą – kartelė buvo įlinkusi keliais milimetrais žemiau.

„Airinė yra mūsų komandos favoritė, – sakė rinktinės treneris K.Jezepčikas. – Jei pavyktų įveikti 198 cm aukštį, tiek gali užtekti norint iškovoti medalį.“

Ar prabus disko metikai?

Geriausiais praėjusių metų Lietuvos lengvaatlečiais buvo išrinkti disko metikai Zinaida Sendriūtė ir Andrius Gudžius.

Abu jie nestebino aukštais rezultatais šiais metais, bet galbūt iššaus Pekine?

Olimpinis čempionas Robertas Hartingas nespėjo atsigauti po kryžminių raiščių traumos, todėl negins prieš dvejus metus Maskvoje iškovoto titulo.

Pagal savo geriausią sezono rezultatą – 65 m 51 cm – A.Gudžius pasaulyje yra 17-as, bet nuo toliausiai diską metančių lenko Piotro Malachowskio, jamaikiečio Jasono Morgano ir R.Hartingo jaunesniojo brolio Christopho Hartingo 24 metų kaunietis atsilieka mažiau nei trimis metrais.

„Pastaraisiais metais disko metikų rezultatų lygis pasaulyje yra kritęs, – sakė pernai karjerą baigęs V.Alekna, kuriam priklauso Lietuvos rekordas (73 m 88 cm). – Manau, nusviedus diską 65 ar 66 metrus galima pretenduoti ir į prizinę vietą. Norėčiau, kad Andriui pavyktų. Juk 65 m šiemet jis yra numetęs.“

Z.Sendriūtė prieš dvejus metus Maskvoje užėmė aukščiausią – 9-ąją vietą tarp Lietuvos lengvaatlečių, bet šiemet patyrusios atletės iš Skuodo diskas nelekia toli.

30-metė lietuvė pagal savo rezultatus daugiau nei 8 metrais atsilieka nuo favoričių – kubietės Denios Caballero ir kroatės Sandros Perkovič.

„Šiais metais ji nutarė keisti metimo techniką, todėl rezultatai nėra stabilūs“, – apie geriausią Lietuvos disko metikę kalbėjo K.Jezepčikas.

Bėgikę pristabdė trauma

Solidžiais pasirodymais kitos savaitės pabaigoje gali nustebinti mūsų šalies ištvermės rungčių atletai.

Iš emigracijos Anglijoje sugrįžusi Neringa Aidietytė ir televizijos žurnalistė Brigita Virbalytė-Dimšienė, taip pat jauniausias rinktinės narys 21 metų Marius Šavelskis jau yra įvykdę olimpinius normatyvus sportinio ėjimo 20 km distancijoje.

Ambicijų Pekine turi ir patyrusios maratono bėgikės – Rasa Drazdauskaitė ir Diana Lobačevskė.

2013 metais pasaulio čempionato maratone 12-ąją vietą užėmusi, o pernai su Europos irklavimo čempionu Mariumi Griškoniu dukros susilaukusi D.Lobačevskė buvo įgijusi gerą sportinę formą, kurią išderino prieš savaitę patirta blauzdos trauma.

„Per treniruotę pajutau, kad blauzdą tarsi griebia mėšlungis. Gal nieko ir nebūtų buvę, bet aš stabdyti savęs nemoku.

Nubėgau dar porą kilometrų, ir raumenims tai pakenkė, – sakė D.Lobačevskė. – Dabar aš jaučiuosi geriau, o vienintelis noras – stoti į startą kitą sekmadienį.“

Pagal geriausią sezono rezultatą D.Lobačevskė pasaulyje dalijasi vos 83-iąją poziciją.

„Bet atmeskite Etiopijos ir Kenijos bėgikes, kurių pasaulio čempionate galės startuoti ne daugiau kaip po keturias, ir pamatysite, kad Dianos rezultatas būtų netoli dešimtuko, – pažymėjo K.Jezepčikas. – Abi mūsų ėjikės ir maratono bėgikės – tikrai pajėgios.

Tačiau ar tai bus 8-oji, ar 28-oji vieta, labai sunku nuspėti.“

Lietuvių startai Pekine (Lietuvos laiku)

22 metų Dovilė Dzindzaletaitė (trišuolis): atranka – šeštadienis. 19-oji vieta atrankos varžybose.

21 metų Marius Šavelskis (20 km sportinis ėjimas): sekmadienis, diskvalifikuotas už taisyklių pažeidimus.

30 metų Zinaida Sendriūtė (disko metimas): atranka – pirmadienį 14 val., finalas – antradienį 14 val.

26 metų Eglė Staišiūnaitė (400 m barjerinis bėgimas): atranka – sekmadienį (19 vieta), pusfinalis – pirmadienį 14 val. 10 min., finalas – trečiadienį 15 val. 10 min.

24 metų Andrius Gudžius (disko metimas): atranka – ketvirtadienį 4 val. 30 min. arba 5 val. 50 min., finalas – kitą šeštadienį 14 val. 50 min.

23 metų Airinė Palšytė (šuolis į aukštį): atranka – ketvirtadienį 4 val. 35 min., finalas – kitą šeštadienį 13 val. 30 min.

30 metų Brigita Virbalytė-Dimšienė (20 km sportinis ėjimas): penktadienį 3 val. 30 min.

32 metų Neringa Aidietytė (20 km sportinis ėjimas): penktadienį 3 val. 30 min.

28 metų Raivydas Stanys (šuolis į aukštį): atranka – penktadienį 4 val. 45 min., finalas – kitą sekmadienį 13 val. 30 min.

30 metų Tadas Šuškevičius (50 km sportinis ėjimas): kitą šeštadienį 2 val. 30 min.

34 metų Rasa Drazdauskaitė (maratonas): kitą sekmadienį 2 val. 30 min.

35 metų Diana Lobačevskė (maratonas): kitą sekmadienį 2 val. 30 min.

Liko namuose

Lietuvos lengvaatlečių Pekine galėjo būti daugiau, bet traumas patyrė normatyvą įvykdžiusios maratono bėgikės Remalda Kergytė ir Vaida Žusinaitė, ėjikė Kristina Saltanovič, 800 m bėgikė Eglė Balčiūnaitė, o reikiamos sportinės formos neįgijo ėjikas Marius Žiūkas ir maratonininkė Živilė Balčiūnaitė.

Greičiausi šalies sprinteriai Lina Grinčikaitė ir Rytis Sakalauskas neįvykdė pasaulio pirmenybių normatyvų, bet jie, kaip ir sūnų pernai pagimdžiusi 2004 metų olimpinių žaidynių septynkovės vicečempionė Austra Skujytė, turėtų būti olimpinėje Rio de Žaneiro komandoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.