EUROLYGA 2023

Rūtos Meilutytės olimpinis triumfas įkvėpė Palestinos bėgiką

Mohamedas al-Khatibas kiekvieną dieną pradeda tekant saulei. Ankstyvas treniruotes jis pradeda Ramalos mokyklos sporto stadione. Kiekvieną ankstų rytą jis apsaugos prašo raktų, tačiau ne visada sulaukia teigiamo atsakymo. Ir visgi – užsibrėžtas tikslas veda į priekį.

R.Meilutytės triumfas olimpiadoje pakeitė Lietuvos sporto žemėlapį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytės triumfas olimpiadoje pakeitė Lietuvos sporto žemėlapį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytės ašaros liejosi dar baseine. Nuotrauka – iš Londono žaidynių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytės ašaros liejosi dar baseine. Nuotrauka – iš Londono žaidynių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė iš pradžių pati netikėjo savo sėkme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė iš pradžių pati netikėjo savo sėkme.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytės triumfas olimpiadoje pakeitė Lietuvos sporto žemėlapį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytės triumfas olimpiadoje pakeitė Lietuvos sporto žemėlapį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 25, 2015, 11:05 AM, atnaujinta Oct 2, 2017, 10:27 PM

25 metų jogos ir kūno rengybos treneris svajoja patekti į 2016 metų olimpines žaidynes. Palestinietis sieks varžytis 100 ir 200 metrų bėgimo distancijose.

M.al-Khatibui kliūčių – daug, tačiau prieš ketverius metus jis suprato, kad olimpines svajones įgyvendinti įmanoma, rašo al-monitor.com.

Įsiminė Auksinė Lietuvos žuvelė

Jis ir anksčiau bėgiojo, tačiau įkvėpimo žvaigždė pakilo 2012 metais.

„Tai buvo Lietuvos plaukikė. Jai buvo 15 metų ir ji laimėjo aukso medalį. Aš pamaniau, kad jeigu ji gali plaukti iki olimpinio aukso, kas gali sustabdyti mane? Kas gali sustabdyti bet kokį žmogų nuo medalio siekio?“, – apie Rūtą Meilutytę kalbėjo bėgikas.

Londono olimpiadoje R.Meilutytė gerokai pastūmėjo Lietuvos žinomumo reitingus į viršų. Triumfavusi 100 m plaukimo rungtyje ji Lietuvoje sukėlė plaukimo bumą.

O tai buvo tik R.Meilutytės kelionės pradžia. Plaukikė Lietuvai dovanojo daug skambių pergalių ir medalių. Dabar ji ruošiasi Rio de Žaneiro olimpiadai, tad nedalyvaus Europos plaukimo čempionate. Traumą patyrusi R.Meilutytė nenori netikėtumų prieš svarbiausią kitų metų startą.

Tik R.Meilutytės vieta Rio – garantuota, o M.al-Khatibui tai – vis dar svajonė.

Renka pinigus

Olimpinės žaidynės – už devynių mėnesių, o jis vis dar neturi galimybių treniruotis padoriose vietose, kurios atitiktų olimpinius normatyvus. Tačiau jis nenuleidžia rankų ir pasirengimą atrankoms tęs JAV.

„Planas dar ruošiamas, bet aš vyksiu į Hjustoną ir ten treniruosiuos tris mėnesius. Tikiuosi, kad tai bus pirmasis žingsnis, padėsiantis gauti kelialapį“, – sakė Mohamedas.

Tačiau treniruotės jam kainuos apie 10 tūkstančių JAV dolerių. M.al-Khatibas su draugais jau yra sukūrę vaizdo įrašą, kuriame prašo paaukoti. Jie planuoja kampaniją pristatyti „Indiegogo“ interneto svetainėje gruodį. Į JAV išvykti jis planuoja jau sausį.

Nori garsinti Palestiną

Dar būdamas 16 metų M.al-Khatibas metus praleido JAV. Tuomet jis pagal moksleivių mainų programą mokėsi viename iš nedidelių Vašingtono valstijos miestų. Jis žaidė amerikietiškąjį futbolą, domėjosi sportu ir tada ėmė bėgioti.

Tačiau iki R.Meilutytės triumfo Londone minčių apie olimpines žaidynes neturėjo. O po metų jis sulaukė dar vieno postūmio. 2013 metų Palestinos atlikėjas Mohammedas Assafas laimėjo dainų konkursą „Arab Idol“.

„Įsivaizduokite, jeigu palestinietis laimėtų olimpiadoje. Po jo pergalės praėjus mėnesiui aš „Youtube“ žiūrėjau, kaip sportuoja sprinteriai“, – sakė M.al-Khatibas.

Jis turėjo bėgimo patirties, tačiau teigė, kad anksčiau neįsivaizdavo, ką daro. „Nieko neišmaniau. Visiškai nieko. Po pirmosios treniruotės dvi dienas gulėjau lovoje, nes labai skaudėjo kojas“, – sakė jis.

Nusprendė padėti

2014 metų vasarį M.al-Khatibas Teksase aplankė savo draugus. Ten jis sutiko ir licenciją JAV turinčią bėgimo trenerę Crystal Dunlap. Ji stebėjo, kaip M.al-Khatibas bėgo ir kai suprato, kad jis neturi trenerio, norėjo padėti.

„Mano širdis nori padėti žmonėms siekti svajonių. Ir žinau, kaip sunku dirbti vienam – nebuvo, kas jį pastūmėtų į priekį“, – sakė C.Dunlap.

Kai M.al-Khatibas paliko JAV, C.Dunlap elektroniniu paštu siuntė jam patarimus, konsultavo jį telefonu. Pernai ji persikėlė į Jeruzalę, tad padėti galėjo daugiau.

„Jo progresas – didžiulis. Jis labai drausmingas“, – auklėtinį gyrė C.Dunlap.

Visur esančios kliūtys nepalaužė

Tačiau iššūkiai – ne tik treniruotėse. Palestinos olimpinis komitetas (POC) jų irgi sukūrė daugybę.

„Blogiausia, kad jie nori tiksliai užfiksuoto skaitmeninio laiko, tačiau mes neturime tokių laikmačių. Visas varžybas prižiūri vyrukas su senu laikmačiu. Neįsivaizduoju, ką komitetas supranta apie lengvąją atletiką“, – pasakojo C.Dunlap.

Olimpinis laikas bėgikams matuojamas elektroniniu laikmačiu. Bėgikai startuodami atsispiria nuo specialių blokelių ir bėga ant iš sintetinės gumos pagaminto tako. Jie dėvi bėgimo batelius su guminiais dantukais. POC neleidžia savo sportininkams turėti tokios avalynės.

M.al-Khatibui nerimą kelia ir tai, kad POC išsirinks aštuonis bėgikus, bet pastaruosius kartus išsiuntė sportininkus, kurie negavo olimpinių kelialapių. Būtent tokie Palestinos sportininkai lankėsi penkiose paskutinėse vasaros olimpinėse žaidynėse.

Londone vienintelis Palestinos sportininkas buvo įveikęs atrankos barjerą. Ir jis nebuvo bėgikas. Jis varžėsi dziudo varžybose.

M.al-Khatibas POC nuo 2013 metų lankėsi triskart. Visus kartus jis išgirdo tą patį – kad jam niekada nepavyks. Esą tam, kad patektum į olimpiadą reikia gerų genų ir įveikti atranką.

„Sekundei jie mane palaužė, bet kai tik išėjau, pasakiau: „Dievas yra aukščiau. Jeigu tai – genuose, jis gali man padėti. Neketinu atsitraukti, kol nepasieksiu atrankos laiko. Jie nori skaičių ir aš jiems duosiu skaičius“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.