EUROLYGA 2023

„USA Today“ griežtai: Vladimiras Putinas žlugdo Rusijos sportą

„Tai portretas Rusijos, kuri grįžo į blogą seną sovietinį kelią, kai olimpinių medalių buvo siekiama bet kokia kaina, nes pergalės buvo propagandinio karo dalis“, – savo požiūrį į Rusijos dopingo skandalą išreiškė „USA Today“ redakcija.

„USA Today“ pabrėžė, kad V.Putino veiksmai žlugdo šalies ekonomiką, politiką ir sportą.<br>AP nuotr.
„USA Today“ pabrėžė, kad V.Putino veiksmai žlugdo šalies ekonomiką, politiką ir sportą.<br>AP nuotr.
„USA Today“ pabrėžė, kad V.Putino veiksmai žlugdo šalies ekonomiką, politiką ir sportą.<br>AP nuotr.
„USA Today“ pabrėžė, kad V.Putino veiksmai žlugdo šalies ekonomiką, politiką ir sportą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 26, 2015, 12:29 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 5:30 PM

Specialioje skiltyje amerikiečiai pateikė savo žvilgsnį į neseniai nuaidėjusį skandalą, kuris gerokai supurtė ne tik Rusijos, bet ir viso pasaulio sporto pamatus.

Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomos komisijos paviešinta ataskaita buvo skandalinga. Dėl jos Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) sustabdė Rusijos lengvosios atletikos federacijos (ARAF) veiklą. Tai reiškia, kad rusų lengvaatlečiai negali dalyvauti tarptautinėse varžybose. Jeigu Rusija nesusitvarkys reikalų laiku, lengvaatlečiai praleis ir olimpines žaidynes Rio de Žaneire.

WADA komisijos pranešime pasakojama, kaip sportininkams treneriai siūlė dopingą, kaip sportininkai mokėjo kyšius aukštiems pareigūnams, kad šie nuslėptų teigiamus dopingo rezultatus. Tyrimas atskleidė, kad į laboratorijų darbą kišosi ir Rusijos saugumo agentai.

Ne mažiau šokiravo ir faktas, kad prieš atvykstant WADA nepriklausomai komisijai Rusijos antidopingo agentūros laboratorija sunaikino 1400 mėginių. Visi jie turėjo būti perduoti kitoms laboratorijoms.

„Ši situacija rodo, kad Vladimiras Putinas ne tik šalies sportą, bet ir politiką bei ekonomiką pasuko atgalios. Šalis, kuri mezgė santykius su Vakarais, siekė tapti sveikos žiniasklaidos namais, dabar staigiai tampa izoliuota ir autokratinė. Valdant V.Putinui Rusija surengė karinį įsiveržimą į  Siriją ir Ukrainą. O nuolatinis sukčiavimas sporte – dar viena nerami žinia apie Rusiją“, – rašė „USA Today“.

Pasak redakcijos, Rusijos sporto situacija tik dar labiau išryškina šalies regresiją.

„Ar sukčiavimas yra begalinis noras pagerinti nacionalinį prestižą, ar tiesiog auganti korupcija, pasakyti sunku“, – rašė „USA Today“.

Po IAAF sprendimo Rusija iškart paskelbė, kad sporto laukia didžiosios permainos. Postą paliko WADA licenciją praradusios Rusijos antidopingo agentūros vadovas Nikita Kamajevas, o šalis ruošiasi kirsti susitepusių sporto valdininkų galvas.

V.Putinas pažadėjo, kad bus atliktas nuodugnus tyrimas, ir viešai įsakė bendradarbiauti su Vakarais. Rusų sporto atstovai, nors ir nulenkė galvas, vis tiek pirštais bado į kitas šalis.

Ne paslaptis, kad kone kiekviena valstybė turi bent vieną sportininką, sulaukusį bausmės dėl dopingo vartojimo. Viena garsiausių sporto vėžio istorijų – dviračių sporto legendos Lance'o Armstrongo prisipažinimai.

Tačiau Rusijos situacija kitokia, rašo „USA Today“. WADA nepriklausoma komisija atskleidė, kad dopingas Rusijoje vartojamas nuolat.

„Nėra jokios priežasties, kodėl tai šiandien turėtų būti toleruojama. Rusijai olimpiados reikia labiau nei olimpiadai Rusijos. Žodis V.Putinui turi būti tartas akivaizdžiai. Ir jeigu jis supras šią žinią apie vienintelį priimtiną elgesį, galbūt ir tik galbūt jis supras, kad šios taisyklės taikomos ir už sporto pasaulio ribų“, – aštriai užbaigė „USA Today“.

Ši nuomonė buvo pateikta redaktorių skiltyje. Amerikiečiai pabrėžė, kad ji nebūtinai sutampa su žurnalistų nuomone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.