EUROLYGA 2023

Dopingo skandalas: Rusijai nė nebuvo bandoma užkirsti kelio

Ketvirtadienį Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paskelbė antrąją skandalingo tyrimo dalį, kuria rimtus kaltinimus metė Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai (IAAF). Pasak WADA pranešimo, organizacija pati prisidėjo prie teigiamų dopingo testų slėpimo ir įtvirtino korupciją sporte.

D.Poundas pateikė antrą tyrimo dalį.<br>Reuters nuotr.
D.Poundas pateikė antrą tyrimo dalį.<br>Reuters nuotr.
WADA paviešino antrą dokumentų dalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
WADA paviešino antrą dokumentų dalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 14, 2016, 2:59 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 3:22 AM

Antroji dalis, kurią parašė buvęs WADA prezidentas Dickas Poundas, sudarė 89 puslapius. Spaudos konferencijoje Miunchene ketvirtadienį buvo paskelbta esminė dokumento informacija.

Po pirmosios paskelbimo didžiausias kirtis kliuvo Rusijai – šalies antidopingo agentūra dangstė lengvaatlečių teigiamus dopingo testus. Rusijos lengvosios atletikos federacija dabar yra diskvalifikuota iš visų tarptautinių varžybų. Jei rusai savo kiemo neišsivalys laiku, jie negalės startuoti Rio de Žaneiro žaidynėse vasarą.

D.Poundas ketvirtadienį kaltinimus metė pačiai IAAF – pasak jo, organizacija nebuvo pakankamai aktyvi, tirdama kraujo mėginius.

WADA narys Richardas McLarenas teigė, kad kai kurie IAAF nariai nusižengė daugiau nei sportui ir tapo kriminaliniais nusikaltėliais. Profesoriaus teigimu, dabar pats tinkamiausias metas reformoms. Jis taip pat pastebėjo, kad tai puikus pavyzdys, jog organizacijos pūva nuo viršaus – IAAF korupcija prasidėjo nuo buvusio prezidento Lamine'o Diacko. Jis įtariamas pinigų plovimu, o Interpolas paskelbė L.Diacko sūnaus paiešką.

„Galingiausi Rusijos pareigūnai buvo tobulai įvaldę teigiamų dopingo testų vengimą, manipuliaciją jais ir naikinimą.

Tai, kiek diskvalifikavome sportininkų, gali būti tik ledkalnio viršūnė“, – pridėjos R.McLarenas.

Pasak D.Poundo, IAAF žinojo apie Rusijos problemas, tačiau organizacija nerodė jokio noro su tuo kovoti.

Pasak D.Poundo, jie sudarė visas sąlygas Rusijai išsivalyti kiemą, tačiau šie vis dar neturi akredituotos laboratorijos.

Kalbėdamas apie IAAF D.Poundas teigė, kad į korupciją buvo įsivėlęs ne tik prezidentas, bet ir jo patarėjas, abu sūnūs, medicinos skyriaus direktorius ir organizacijos antidopingo padalinys.

D.Poundas taip pat paminėjo, kad dabartinis IAAF prezidentas Lordas Coe yra tinkamas žmogus sutvarkyti organizacijos vidų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.