EUROLYGA 2023

Tekvondo kovotojų olimpinės svajonės atidėtos iki Tokijo

Tekvondo – viena jauniausių olimpinių sporto šakų. Lietuvoje ji išlieka tarp tų, kurios dar nėra parengusios olimpiečių. Nebus jų ir Rio de Žaneire, bet 2020 metų Tokijo olimpiadoje galimybės atrodo didesnės.

A.Klemas (kairėje) nusiteikęs tolesnį gyvenimą susieti su tekvondo ir patekti į 2020-ųjų olimpines žaidynes.<br>P.Bolzo/WTF nuotr.
A.Klemas (kairėje) nusiteikęs tolesnį gyvenimą susieti su tekvondo ir patekti į 2020-ųjų olimpines žaidynes.<br>P.Bolzo/WTF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Nenartavičius („Lietuvos rytas“)

Feb 4, 2016, 1:00 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 6:43 AM

Aurimas Klemas šiemet buvo per du žingsnius nuo olimpinio kelialapio. Jeigu šiauliečiui būtų pavykę olimpiniame atrankos turnyre Stambule įveikti dar du varžovus, jis būtų buvęs, ko gero, jauniausias Lietuvos olimpinės rinktinės narys.

Jam – 17-a. Tačiau nepavyko, nes kelią pastojo kone dešimtmečiu vyresnis Europos vicečempionas iš Slovėnijos.

Bokse ar kitose kovinėse sporto šakose būtų sunku įsivaizduoti, kad jauniai kovotų su augalotais vyrais, tačiau tekvondo tai įmanoma.

Šioje sporto šakoje lemia ne tiek smūgio galia, kiek tikslumas, o traumų tikimybę mažina patikimos apsaugos priemonės.

Kovoja ir su vyrais

„Penktoji vieta olimpiniame atrankos turnyre – geriausias mano rezultatas. Iki šiol buvau ką nors laimėjęs tik jaunių varžybose. Tačiau dabar atėjo laikas kovoti ir su suaugusiaisiais“, – „Lietuvos rytui“ sakė A.Klemas, rungtyniaujantis svorio kategorijoje iki 68 kg.

Ar nebaisu kautis su daug vyresniais varžovais?

„Nusiteikiu ir kovoju. Nėra baimės. Kuo toliau, tuo įdomiau. Man patinka kovoti, nebijau“, – ramiai, bet užtikrintai kalbėjo šiaulietis.

Olimpiniame atrankos turnyre A.Klemas nugalėjo 42-ąją vietą pasaulio reitinge užimantį bulgarą, nors pats lietuvis – tik 204-as.

„Ketvirtfinalyje trūko ištvermės ir greičio. Dar reikia daug treniruotis, bet tikiu, kad pateksiu į Tokijo olimpiadą. Jei netikėčiau, kam tada sportuoti?“ – sakė A.Klemas.

Būdamas 17-os jis savo svorio kategorijoje yra stipriausias ne tik tarp jaunių, bet ir suaugusiųjų. Ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Vis dėlto reikia pripažinti, kad konkurencija šioje sporto šakoje nėra didelė, o geresnės galimybės atletams tobulėti atsivėrė tik pernai Šiauliuose atsiradus sporto gimnazijai, kurioje surinkti gabiausi tekvondo kovotojai.

Palaiko gausi šeima

A.Klemas yra kilęs iš Kairių miestelio, esančio pora kilometrų nuo Šiaulių. Įspūdį daro faktas, kad vaikinas – iš gausios aštuonių vaikų šeimos.

„Esu jauniausias. Tekvondo dar užsiima ir mano brolis Andrius, jis dvejais metais vyresnis. Tik mudu esame sportininkai, bet jaučiame didžiulį palaikymą“, – pasakojo A.Klemas.

Paprašytas supažindinti su šeima jis vardija: „Dar turiu vyresnius brolius Darių ir Gabrielių, seseris Ievą, dvynes Sandrą ir Daivą, taip pat Rasą.“ Trys šeimos nariai įsikūrę užsienyje.

A.Klemas pernai apsigyveno gimnazijos bendrabutyje, kad galėtų susitelkti į sportą.

„Turime geras sąlygas, yra gydytojai, kurie prižiūri. Treniruojamės du kartus per dieną, maitinimas – tris kartus, – privalumus vardijo sportininkas. – Bendrabutyje gyventi patogiau – atsikėlęs galiu iškart eiti į pamokas ar treniruotes.“

Savaitgalius, jei nevyksta varžybos, jis leidžia Kairiuose.

„Laisvalaikiu abu su broliu sportuojame. Dažnai bėgiojame. Jis man labai padeda, jaučiame tvirtą ryšį“, – teigė A.Klemas.

„Mums viskas prieš akis. Mūsų sportininkai dar labai jauni, o jau kovoja su suaugusiaisiais“, – sakė treneris Romualdas Montvidas, kuris Šiaulių „Atžalyno“ sporto gimnazijoje treniruoja ir 17-metę Klaudiją Tvaronavičiūtę (iki 49 kg).

Olimpiniame atrankos turnyre jai kelią irgi užkirto labiau patyrusi varžovė iš Ukrainos.

„Įkūrus sporto gimnaziją turime visai kitas sąlygas negu anksčiau.

Neabejoju, kad ateityje šie sportininkai daug pasieks. Sulaukiau daug sveikinimų iš kitų šalių dėl mūsiškių pasirodymo“, – džiaugėsi treneris.

Komplektas – 2500 eurų

Stambule lietuviai tik prieš varžybas gavo išbandyti naujausios kartos liemenes ir šalmus, kurie pasirodė gruodį.

Pasaulio tekvondo federacija deda daug pastangų, kad kiltų kuo mažiau ginčų dėl veiksmų vertinimo, todėl dauguma taškų skiriami automatiškai.

Ant liemenių ir žaidėjų kojų yra elektroniniai davikliai, kurie reaguoja į kontaktus.

Tačiau įranga nėra pigi, o WTF pinigais nesišvaisto.

Vienas jos komplektas kainuoja apie 2500 eurų.

„Nors esame olimpinė sporto šaka, savo veiklai iš valstybės biudžeto per metus gauname vos 10 tūkstančių eurų, – sakė Lietuvos tekvondo federacijos prezidentas Aleksandras Leonavičius. – Kai kas nors paklausia, juokiasi sužinoję apie tokią sumą.

Daugelyje šalių tekvondo sportininkai turi turtingų rėmėjų, o mums į varžybas tenka važinėti už savo pinigus.“

Laikosi po olimpine saule

Jei Lietuvos tekvondo atstovai būtų pelnę bent vieną olimpinį bilietą, lietuviai būtų pasijutę pasaulio elito dalimi, nes šioje sporto šakoje atranka ypač arši. Olimpiadoje bus tik po keturias vyrų ir moterų svorio kategorijas, o jose kovos tik po 16 geriausių. Po šešis bilietus jau atiduota geriausiems olimpiniame reitinge, o dėl kitų vietų kovota žemynų atrankos turnyruose.

Tekvondo – korėjiečių sporto šaka, į olimpines žaidynes įtraukta nuo 2000 metų. Pasaulio tekvondo federacijos (WTF) vadovai nuolat ieško būdų įsitvirtinti olimpinėje šeimoje, į kurią vis taikosi ir naujos dvikovinės sporto šakos – karatė, ušu.

Tačiau WTF turi stiprių argumentų ne tik dėl to, kad sugeba suspausti svorio kategorijas, neturi bėdų dėl dopingo, garantuoja lygias vyrų ir moterų galimybes. Šiemet paskelbtas šūkis „Vienas pasaulis – vienas tekvondo“ turėtų baigti susiskaldymą, nes iki šiol veikė ir Tarptautinė tekvondo federacija (ITF).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.