EUROLYGA 2023

Dopingo kontrolė – ir lenktyniniams žirgams

Pasaulio sportą krečiantys

A.Vaitkevičiaus nuotr.
A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-04-18 17:38, atnaujinta 2017-05-28 11:54

„Sportas privalo būti švarus, – įsitikinęs Stanislovas Bagdonas, vienas didžiausių lenktyninių žirgų augintojų Lietuvoje. – Žirgų dopingo mėginiai atliekami visame pasaulyje, ši praktika turi atkeliauti ir pas mus.“

40 žirgų auginantis S. Bagdonas su žirgams atliekamais dopingo testais susipažino pernai Lenkijoje, kai jam priklausantis žirgas Pretty Valentine netikėtai nugalėjo lenktynėse Varšuvoje. Po triumfo žirgas pateko į dopingo kontrolierių rankas, tačiau neleistinų preparatų nerasta.

Lietuvoje populiariausias dopingas žirgams – neleistinų vaistų vartojimas siekiant paslėpti lengvas žirgų traumas.

„Tarkime, žirgas yra šlubas ir negalėtų dalyvauti varžybose, tad jam leidžiami stiprūs priešuždegiminiai vaistai, ne veltui vadinami arkliškaisiais vaistais, kad tą traumą užmaskuotų“, – aiškino Audrius Kučinskas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvulių klinikos vadovas.

Būtent jo vadovaujamos klinikos veterinarai prižiūrės žirgus per lenktynes Raseinių hipodrome – rekonstruotas hipodromas yra vienintelis Baltijos šalyse, kuriame galima vykdyti tarptautines lygiųjų žirgų lenktynes. Pirmosios lenktynės, kuriose laukiama ir svečių iš Lenkijos, vyks gegužės 1 d.

„Tai rodo norą vykdyti sąžiningas lenktynes, – įsitikinęs A. Kučinskas. – Dopingo testas kartais atliekamas tik profilaktiškai. Tokiu atveju paimtas kraujo mėginys niekur nekeliauja, tačiau žirgo savininkas apie tai nežino. Jis tik pamato, kad mėginius paimti galime, tai tampa savotiška prevencija.“

Pernai į dopingo skandalą pateko vienas geriausių Lietuvos raitelių Andrius Petrovas, dalyvaujantis konkūrų varžybose. Ispanijoje paimtas jo Stanwellio žirgo mėginys buvo teigiamas, raitelis kartu su žirgu diskvalifikuoti 10-čiai mėnesių.

Pastaraisiais metais dopingo mėginiai atliekami per tradicines Sartų ristūnų lenktynes, tačiau lygiosiose žirgų lenktynėse, kuriose žokėjai joja ant žirgo, tokia praktika nebuvo dažna.

„Šie tyrimai – bendra žirgų savininkų iniciatyva, – pabrėžė „Žirgo starto“ vadovas S. Bagdonas. – Anksčiau kildavo įtarimų dėl kai kurių žirgų, tad dabar visos abejonės bus panaikintos.“

Lietuvoje paimti žirgų mėginiai bus siunčiami į laboratoriją Didžiojoje Britanijoje. Jei žirgų dopingo mėginys būtų teigiamas, baudų sulauktų žirgo treneris ir savininkas. Iš trenerio būtų atimama licencija, o savininkas kurį laiką negalėtų konkretaus žirgo registruoti lenktynėms.

Per varžybas atlikti sportininko testą ir jį ištirti laboratorijoje kainuoja beveik 500 eurų, žirgo dopingo testas kainuoja tris kartus daugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.