EUROLYGA 2023

Londono žaidynių medalininkas A.Kazakevičius Rio nestartuos

Susitikimo rezultatas 10:6 joniškiečio naudai.

A.Kazakevičius<br>P.Mantauto nuotr.
A.Kazakevičius<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 3:55 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:43 AM

Turnyre iš viso paaiškės 36 laimingieji. Savo valstybei vietas imtynių varžybose žaidynėse Brazilijoje užtikrins tik į finalus patekę atletai – po dvylika graikų-romėnų imtynininkų, laisvūnų ir moterų imtynių atstovių.

Pirmieji Stambulo arenoje pečius surėmė klasikai. Mūsų šaliai atstovauja Aleksandras Kazakevičius (75 kg), Laimutis Adomaitis (85 kg), Vilius Laurinaitis (98 kg) ir Mantas Knystautas (130 kg). Tačiau daugelis iš jų jau po pietų žinojo, kad lagaminų į Rio olimpiadą tikrai nesikraus, nes pralaimėjo savo kovas.

Varžybos nesėkmingai susiklostė Londono olimpiados trečiosios vietos laimėtojui Aleksandrui Kazakevičiui. Vilnietis pirmoje kvalifikacinėje imtyje svorio kategorijoje iki 75 kilogramų susitiko su slovėnu Jure Kuharu ir pralaimėjo jam rezultatu 5:14.

Po pirmo kėlinuko nebuvo jokio pavojaus signalo – Lietuvos valdė situaciją ir parteryje po ridenimo pirmavo 2:0. Antrame kėlinuke Londono olimpinių žaidynių prizininkas savo persvarą padidino dar trimis taškais. Likus mažiau nei porai minučių iki dvikovos pabaigos, A. Kazakevičiui teko gintis parteryje.

Slovėnas be ypatingų pastangų atliko virtinę ridenimų ir iškovojo pergalę. Akivaizdu, kad A.Kazakevičius kovos metu patyrė traumą, kadangi po dvikovos ilgai sėdėjo sukniubęs ir kilimą paliko dilbiu spausdamas, matomai, skaudantį šoną.

Svorio iki 98 kilogramų (22 dalyviai) kvalifikacinėje imtyje Vilius Laurinaitis grūmėsi su Korėjos atletu Kimu Seunjungu. Abu imtynininkai yra džiuginę savo gerbėjus pasaulio jaunimo čempionatuose. 2012 metais Tailande lietuvis tapo pasaulio jaunimo čempionu, o jo varžovas iš Korėjos 2014-ais Kroatijoje iškovojo sidabrą.

Įpusėjus pirmajai dvikovos minutei, V. Laurinaitis po atakos šalia kilimo krašto iškovojo tašką, tačiau po pirmos sėkmės prarado dėmesio koncentraciją ir užlėkė „ant dubens“ – buvo padarytas metimas (1:4). Didelių pastangų dėka joniškietis išsikrapštė į viršų ir sušvelnino rezultatą 2:4.

Antrame kėlinuke lietuviui pavyko dar du kartus „sprogti“ ir išlyginti rezultatą (4:4), tačiau sunkiai krapštomi taškai atėmė per daug jėgų. Akivaizdžiai matėsi, kad korėjietis, kurį vertingesnio metimo dėka tenkino lygiosios, yra šviežesnis. Sekundės tirpo, o išsekęs V. Laurinaitis nesurado jėgų lemiamam šturmui. Esant rezultatui 4:4 pergalę teisėjai skyrė Korėjos imtynininkui.

Laimutis Adomaitis (85 kg, 24 dalyviai) buvo arti prarajos, tačiau per kiek daugiau nei minutę panaikino trijų taškų persvarą ir įveikė varžovą iš Indijos Ravinderį Khatrį. Likus pusantros minutes iki susitikimo pabaigos, pakako lietuvio žvilgsnio į nemalonius skaičius švieslentėje po kurio jis įsibėgėjo ir nepaleido iniciatyvos iki finalinio švilpuko.

Pirmame kėlinuke L. Adomaitis surado savo taškus ir pusės minutės pertraukėlei iškeliavo pakankamai ramus.

Antroje dvikovos dalyje lietuvis buvo įspėtas, o jo gynyboje parteryje atsirado skylių. Kas vyko ant kilimo sunkiai susigaudė ir teisėjai, kurie kelis kartus peržiūrinėjo įvairius kovos epizodus. Galiausiai švieslentėje užsižiebė mano minėti skaičiai 2:5. Tačiau Lietuvos imtynininkas pradėjo draskyti indo gynybą, atliko porą aukštų ridenimų ir pakankamai saugiai užbaigė netikėtai sudėtinga imtynių partiją.

Susitikimo rezultatas 10:6 joniškiečio naudai.

Lietuvio varžovas ketvirtfinalyje – gruzinas Robertis Kobliašvilis.

Kuomet ant imtynių kilimo pasirodė Mantas Knystautas (iki 130 kg, 17 dalyvių) ir vengras Michaly Deak-Bardosas, tapo akivaizdu, kad klaipėdiečiui teks kovoti ne tik su patirtimi, bet ir su varžovo svoriu. Plika akimi matėsi, kad vengras mažiausiai 15 kilogramų sunkesnis.

Vengras pirmą kartą tapo pasaulio vicečempionu 1997 metais. Mantui tuomet tebuvo treji. Per du dešimtmečius pasaulio imtynių elite išsilaikęs vengras savo patirtį pritaikė ir aštuntfinalio kovoje su M.Knystautu.

„Mantas į vengrą atsimušdavo lyg į kalną. M.Deak Bardosas nepadarė nei vieno judesio atgal. Varžovas ir jo treneriai žinojo savo silpniausią vietą – kovą parteryje. Pirmame aukšte jis pats nieko nedaro ir tuo pačiu yra pakankamai lengvas grobis varžovui. Mantas tikrai vengrui atliktų ridenimą, bet M.Deak-Bardosas buvo pasiruošęs ir tam nesuteikė jokios progos, – dvikovą analizavo treneris Olegas Antoščenkovas. – Įgijęs vieno taško pranašumą, vengras daug negudravo ir nesidraskė, kartas nuo karto ramiai pramušdavo dešinę rankytę ir ilsėjosi. Patirtis. Varžovui net nebuvo už ką duoti įspėjimą.“

Nei Mantas, nei jo varžovas neatliko nei vieno techninio veiksmo. Lietuvį paskandino teisėjo įspėjimas pirmame kėlinuke, po kurio M. Deakui-Bardosui buvo skirtas vienas taškas.

Antrą varžybų dieną – šeštadienį – ant imtynių kilimo kovos Indrė Bubelytė (63 kg) ir Danutė Domikaitytė (69 kg).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.