EUROLYGA 2023

Dopingo dėmės – tamsios, bet Lietuvoje blunka greitai

Živilė Balčiūnaitė prisidėjo prie Ramūno Vyšniausko trumpame sąraše tų Lietuvos atletų, kurie yra kaltinami pažeidę antidopingo taisykles dukart. Dopingas žlugdo sportinę karjerą, bet ar viskas taip blogai?

Nepaisant dopingo skandalų, bėgikė Ž.Balčiūnaitė (nuotr.) ir sunkiaatletis R.Vyšniauskas aktyviai dalyvauja viešoje veikloje.
Nepaisant dopingo skandalų, bėgikė Ž.Balčiūnaitė (nuotr.) ir sunkiaatletis R.Vyšniauskas aktyviai dalyvauja viešoje veikloje.
Nepaisant dopingo skandalų, bėgikė Ž.Balčiūnaitė (nuotr.) ir sunkiaatletis R.Vyšniauskas aktyviai dalyvauja viešoje veikloje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nepaisant dopingo skandalų, bėgikė Ž.Balčiūnaitė (nuotr.) ir sunkiaatletis R.Vyšniauskas aktyviai dalyvauja viešoje veikloje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nepaisant dopingo skandalų, bėgikė Ž.Balčiūnaitė ir sunkiaatletis R.Vyšniauskas (nuotr.) aktyviai dalyvauja viešoje veikloje.<br>LRT nuotr.
Nepaisant dopingo skandalų, bėgikė Ž.Balčiūnaitė ir sunkiaatletis R.Vyšniauskas (nuotr.) aktyviai dalyvauja viešoje veikloje.<br>LRT nuotr.
Ž.Balčiūnaitės organizme rasta atletams draudžiamo latviško preparato meldoniumo.<br>„Reuters“ nuotr.
Ž.Balčiūnaitės organizme rasta atletams draudžiamo latviško preparato meldoniumo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-05-30 07:26, atnaujinta 2017-05-23 19:22

Ž.Balčiūnaitės telefonas pastarosiomis dienomis išjungtas – galima numanyti, kad profesionali bėgikė išgyvena ne tą etapą, kai labai norisi kalbėti.

Tačiau gyvenimas po dopingo skandalų nebūtinai turi būti liūdnas, net jeigu jie trenkia du kartus.

Tai galėtų patvirtinti ir R.Vyšniauskas, tapęs sėkmės lydimu verslininku ir TV projekto „Žvaigždės ir delfinai“ dalyviu tuo metu, kai jau ėjo jo antrosios diskvalifikacijos dėl dopingo dienos.

Dar viena diskvalifikacija gresia ir Ž.Balčiūnaitei, kuri šį mėnesį buvo nušalinta nuo varžybų dėl to, kad jos organizme balandį dopingo kontrolieriai atrado meldoniumo.

„Lietuvos rytas“ domėjosi, kaip visuomenė ir rėmėjai vertina antrą kartą į dopingo voratinklius patekusių atletų nuodėmes.

Laukia B testo rezultatų

2004 metais sostinės A.Goštauto gatvėje prasidėjusios varžybos „Vilnius 20 km bėgimas su Živile Balčiūnaite“ šį rudenį bus surengtos dešimtą kartą.

Tačiau tradicinių bėgimo varžybų svetainė (begimas.zivilebalciunaite.lt) šią savaitę tapo akinamai tuščia. Ir neatsitiktinai.

Šias varžybas rengianti bendrovė ketina keisti pavadinimą, jei Ž.Balčiūnaitės dopingo testo B mėginys patvirtintų, kad bėgikė iš tiesų pažeidė antidopingo taisykles.

„Renginys vis tiek įvyks, – sakė Ž.Balčiūnaitės vardu pavadintas varžybas organizuojančios asociacijos „Sporto renginiai“ direktorius Evaldas Martinka. – Kaip atskira bendrovė mes tikrai planuojame rengti šias varžybas.

Tik klausimas: kokiu pavadinimu? Galbūt tai bus tiesiog „Vilniaus 20 km bėgimas“.

Kita vertus, dar nėra B mėginio rezultatų, todėl niekas negali žmogaus teisti.“

Tradicinės Ž.Balčiūnaitės varžybos buvo trumpam nutrūkusios po 2010 metų įvykio.

Dėl smulkaus kūno sudėjimo Coliuke pavadinama bėgikė tą vasarą buvo greičiausia Europos čempionato maratono trasoje, bet aukso medaliu didžiavosi neilgai.

Po pergalingo finišo Barselonoje atlikus dopingo testą Ž.Balčiūnaitės šlapimo mėginyje buvo rasta sintetinio steroido metabolitų.

Nors bėgikė kartojo dopingo nevartojusi, jai nepavyko įrodyti savo tiesos nei Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) drausmės komisijoje, nei Sporto arbitražo teisme Lozanoje.

Teisininkų paslaugos ir kiti gynybos ėjimai Ž.Balčiūnaitei ir jos treneriui Romui Sausaičiui kainavo šešiaženklę sumą litais, ir tai nebuvo vieninteliai nuostoliai.

Ž.Balčiūnaitė turėjo grąžinti aukso medalį Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai, taip pat ordiną Prezidentūrai ir 20 tūkst. litų valstybinę premiją.

Be to, 2011 metais nebevyko jos vardu pavadintos bėgimo varžybos.

„Ji buvo įkliuvusi, todėl mes to renginio neorganizavome, – teigė E.Martinka. – Atnaujinome varžybas, kai ji grįžo po diskvalifikacijos atlikusi bausmę.

Visada tikiesi, kad žmogus bus sąžiningas.“

Kompanijos veidu tapo kitos

2012 metų rugsėjį Ž.Balčiūnaitė pirmąkart pasirodė bėgimo trasoje po diskvalifikacijos dėl dopingo, kai startavo „Avon“ žygio prieš krūties vėžį su Živile Balčiūnaite“ varžybose.

Kosmetikos kompanija buvo pasirinkusi bėgikę savo projekto ambasadore prieš dopingo bylą ir pratęsė bendradarbiavimą 2012 metais.

Po to „Avon“ ir Ž.Balčiūnaitė nubėgo skirtingais keliais – bėgikės vardu pavadintas varžybas ir toliau rengė „Sporto renginiai“, o kosmetikos kompanija savo projektą tęsė pasirinkusi ambasadorėmis kitas moteris – televizijos laidų vedėją Gabrielę Martirosianaitę, Europos karatė čempionę Ritą Pivoriūnaitę ir kitą maratono bėgikę Vaidą Žūsinaitę.

„Mūsų bendradarbiavimas su Živile buvo nutrūkęs, nes ji laukėsi vaiko (2011 metų rudenį Ž.Balčiūnaitei gimė dukra. – Red.). O vėliau mes pasirinkome kitas ambasadores, nes pats bėgimas tapo labiau skirtas mėgėjams, o ne profesionalams, – sakė „Avon“ viešųjų ryšių specialistė Natalija Chrustaliova. – Tai (dopingas. – Red.) nebuvo priežastis nutraukti santykius.“

Ligos puolė per varžybas

R.Vyšniauskas per savo spalvingą karjerą dusyk suklupo rimčiau nei keldamas štangą.

Pirmąsyk tai nutiko 1997 m. per pasaulio pirmenybes, kur tuomet 21-erių atleto organizme rasta metandienono metabolito.

„Taip, buvo toks faktas, bet dabar jau nenoriu tokių dalykų prisiminti. Tai slegia širdį, – pabaigęs karjerą „Lietuvos rytui“ aiškino R.Vyšniauskas. – Rado preparato, kurio neturėjo rasti. Geriau rašykite, ką gero sunkiajai atletikai esu padaręs.“

R.Vyšniauskas beveik du dešimtmečius buvo garsiausias Lietuvos sunkiaatletis.

Jis yra iškovojęs tris Europos pirmenybių medalius dvikovėje, taip pat kelis mažuosius medalius rovimo ir stūmimo rungtyse, tarp jų ir 2005 metais pasaulio pirmenybių sidabrą stumiant štangą.

Galbūt būtų iškovojęs ir daugiau trofėjų, bet sunkiaatletis dažnai netikėtai pasitraukdavo per svarbiausias sezono varžybas.

2006 m. jis nuvyko į pasaulio čempionatą Dominikos Respublikoje, bet nestartavo, aiškindamas, kad apsinuodijo taip, jog „net maldos nepadėjo.“

2009 m. Pietų Korėjoje lietuviui staiga pakilo temperatūra.

2008 m. Pekino olimpinėse žaidynėse ir 2010 m. pasaulio čempionate R.Vyšniauskas pasitraukė dėl traumų, o 2013 m. planavo startuoti Lietuvos čempionate, bet prieš pat varžybas jį supykino.

2014 metų kovo mėnesį R.Vyšniauskas buvo viešai pranešęs apie planus dalyvauti kitą mėnesį vyksiančiose Europos pirmenybėse ir siekti olimpinio kelialapio į Rio de Žaneirą. Bet į varžybas Izraelyje jis neišvyko.

Prieš pat pirmenybes R.Vyšniauskas pranešė apie savo karjeros pabaigą.

„Pamačiau, kad esu nebe toks, koks buvau.

Aš nebegaliu pasiekti geriausios sportinės formos. O važiuoti, kad būčiau dešimtuke? Tai ne man“, – sprendimą baigti karjerą 2014 metų balandžio 9 dieną aiškino R.Vyšniauskas.

Po metų paaiškėjo, kad 2014 metų balandžio 6 dieną sunkiaatletį Klaipėdoje aplankė Lietuvos antidopingo kontrolės specialistai.

Jų paimtame mėginyje buvo rasta dehidrochlormetiltestosterono – to paties anabolinio steroido, kuris buvo aptiktas ir 2012 m. kito sunkiaatlečio Aurimo Didžbalio organizme.

R.Vyšniauskas ir jo tėvas Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidentas Bronislovas Vyšniauskas nekomentavo naujo skandalo ir žadėjo išplatinti paaiškinimą. Bet jo taip ir nebuvo.

Netiki pergale prieš dopingą

Ne visi LSAF nariai vengia kalbėti dopingo tema.

Federacijos viceprezidentas Dalius Trumpa, kurio vadovaujama „Rokiškio sūrio“ bendrovė yra viena federacijos rėmėjų, turi netradicinę nuomonę opiu klausimu.

„Problema yra ta, kad šioje kovoje nukenčia silpniausi, – sakė D.Trumpa. – Turtingos šalys turi techninių galimybių naudoti ir paslėpti dopingą, o mažosios valstybės tokių galimybių neturi ir būna sugaunamos.

Aš netikiu pergale prieš dopingą. Jei žmogus nori gadinti sveikatą sau, tai jo apsisprendimas.

Būčiau už dopingo taisyklių persvarstymą, nes dabar kovojant su dopingu pergalės nematyti.“

Todėl D.Trumpa siūlytų sutelkti dėmesį į auklėjimą, kuriuo jaunimui būtų daugiau aiškinama apie dopingo sukeliamas bėdas.

Tačiau ką daryti, jei sporte vis tiek pasitaikys tokių, kurie sukčiaudami bandys įveikti sąžiningai kovojančius atletus? Jei sukčiai nugalės juos ir atims vietas ant garbės pakylos, premijas ar olimpines stipendijas?

Yra ir dar vienas būdas, kaip sulyginti sportininkų galimybes, – tai jau padarė galiūnų sportas ir kelios kultūrizmo federacijos – šiose sporto šakose dopingo kontrolės nėra.

LSAF labiau dangstė nei viešino pastaruosius A.Didžbalio ir R.Vyšniausko dopingo atvejus, bet D.Trumpa vertinti nesiryžo – viceprezidento pareigos federacijoje jam yra labiau simbolinės, pasiūlytos už tai, kad įmonė remia Rokiškio jaunimo sunkiosios atletikos klubą, kuriame treniruojasi vaikai.

Labiau šoumenas nei atletas

Vengdamas kalbėti apie dopingą R.Vyšniauskas išliko aktyvus kitose gyvenimo srityse.

Metų pradžioje Klaipėdoje duris atvėrė kompiuterių aistruolių klubas-kavinė „Haker Lounge“.

Šį mėnesį Vilniuje surengtame technologijų ir inovacijų festivalyje „Login“ mobiliųjų programėlių kategorijoje nugalėjo „Auksinis protas“, kurį to paties pavadinimo LRT žaidimui sukūrė R.Vyšniausko vadovaujama kompanija „Hacker Corporation“.

R.Vyšniauskas taip pat dalyvavo LRT televizijos projekte „Delfinai ir žvaigždės“, kur būdamas komisijos narys vertino kitų dalyvių triukus vandenyje.

Tai nebuvo pirmasis sunkiaatlečio TV šou. Jis yra vedęs laidą „Lalaila“, 2014 m. dalyvavęs LRT ir Krašto apsaugos ministerijos TV projekte „Tikri vyrai“, o pernai pats plaukiojo baseine kaip „Delfinų ir žvaigždžių“ dalyvis.

R.Vyšniauskas niekur nedingo iš blizgančių žurnalų, kuriuose susikompromitavusių politikos, verslo ar muzikos žvaigždžių klystkeliai nėra pernelyg akcentuojami arba greitai pamirštami – šou turi tęstis.

„Mums Ramūnas labiau yra pramogų verslo žmogus nei sportininkas.

Apie jo sportinę karjerą negalvojome, – sakė „Delfinų ir žvaigždžių“ prodiuseris Laurynas Šeškus. – Žinojome tiek, kiek yra viešosios informacijos srauto paviršiuje, bet to nesureikšminome, nes tai buvo ne sporto projektas.

Yra įvairių žmonių: jiems vienoje srityje susiklosto vienaip, kitoje – kitaip, bet mes apie tai negalvojome.“

* * *

Skandalai gąsdina rėmėjus

Įtarimai dėl sukčiaujančių sporto didvyrių verčia pergalvoti savo rėmimo strategijas net didžiausias pasaulio bendroves.

Maisto produktų gamintoja „Nestle“ sustabdė sutarties su Tarptautine lengvosios atletikos federacija (IAAF) galiojimą nenorėdama savo įvaizdžio susieti su sporto karalienę gaubiančia dopingo krize.

IAAF ir „Adidas“ 11 metų ir 30 mln. eurų sutartis irgi pakibo ore – buvo pasirodę pranešimų, kad ir Vokietijos sporto aprangos industrijos milžinė ruošiasi nutraukti sutartį dėl sisteminių dopingo problemų Rusijoje.

Rusijos teniso žvaigždė Marija Šarapova per metus iš reklamos sandorių uždirba apie 20 mln. eurų, bet kai šių metų pradžioje jos organizme buvo aptikta meldoniumo, „Nike“, „Porsche“ ir „TAG Heuer“ sustabdė rėmimo įsipareigojimus tenisininkei.

Plaukimo reikmenų kompanija „Speedo“ šių metų kovą sustabdė bendradarbiavimą su Julija Jefimova, kurios organizme aptikta meldoniumo. Rusijos plaukikė jau buvo diskvalifikuota 16 mėnesių už anabolinio steroido vartojimą 2014 metais.

Lance’as Armstrongas prarado 75 mln. dolerių per vieną dieną, kai po JAV dopingo kontrolierių išvadų visi rėmėjai pabėgo nuo daug metų sukčiavusio dviratininko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.