EUROLYGA 2023

Rusijos olimpinė baimė sklaidosi: rezga išsigelbėjimo planą

Sporto pasaulis laukia vieno didžiausių sprendimų istorijoje. Kai birželio 17 dieną Vienoje susitiks Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) taryba, paaiškės, ar Rusijos lengvaatlečiai galės pasirodyti Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Kalbama, kad aukščiausia Rusijos valdžia žinojo apie specialią antidopingo laboratorijos patalpą, kuria rūpinosi saugumiečiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalbama, kad aukščiausia Rusijos valdžia žinojo apie specialią antidopingo laboratorijos patalpą, kuria rūpinosi saugumiečiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos lengvaatlečiai prarado tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos lengvaatlečiai prarado tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko anksčiau kaltinimus dėl dopingo vadino politiniu puolimu, bet dabar noriai vykdo reformas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko anksčiau kaltinimus dėl dopingo vadino politiniu puolimu, bet dabar noriai vykdo reformas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijai IAAF gali suduoti svarbų smūgį, bet šalį turėtų išgelbėti IOC.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijai IAAF gali suduoti svarbų smūgį, bet šalį turėtų išgelbėti IOC.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos antidopingo laboratorija pradėjo naują etapą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos antidopingo laboratorija pradėjo naują etapą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 1, 2016, 11:03 AM, atnaujinta May 23, 2017, 10:57 AM

Tokia oficiali versija, bet ar tai tikrai tiesa? To klausia BBC, straipsnį pavadinę “Kaip Rusijos lengvaatlečiai gali varžytis Rio olimpiadoje“.

„Netgi jeigu šį mėnesį Rusijos lengvosios atletikos federacija neatgaus įgaliojimų, dauguma šalies lengvosios atletikos žvaigždžių vis tiek galės varžytis Rio“, – rašė britai.

Rusijos lengvaatlečius gali išgelbėti Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC), kuris ir sprendžia, kas gali varžytis žaidynėse.

Pasak BBC, svarbiausios IOC figūros jau dabar aktyviai diskutuoja apie kontroversišką kompromisą, kuris leistų rusų lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneirio olimpiadoje, net jeigu IAAF nuspręs nepanaikinti nušalinimo.

Sukčių apsaugai – ir valdžios pajėgos

Rusijos lengvaatlečiai olimpiadą galėtų praleisti pirmąjį kartą nuo 1984 metų, kai Sovietų Sąjunga boikotavo Los Andželo žaidynes, bet toks scenarijus yra vis mažiau tikėtinas.

Legendinė dukart olimpinė šuolių su kartimi čempionė Jelena Isinbajeva BBC žurnalistui Danui Roanui praėjusią savaitę Maskvoje pabrėžė, kad sprendimas išmesti rusų lengvaatlečius būtų labai negarbingas.

J.Isinbajeva teigė, kad visiškai nekalti sportininkai nukentėtų dėl to, kad kiti elgėsi netinkamai.

Tačiau tarptautinėje bendruomenėje daugelis įsitikinę, kad tik tokiu būdu galima pažaboti Rusiją, kurios lengvosios atletikos federacija suspenduota buvo lapkričio 17 dieną, kai pasaulį drebino didysis dopingo skandalas.

Būtent po vokiečių dokumentinės laidos buvo pradėtas didžiulis Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrimas, per kurį atskleistos šokiruojančios detalės. Nepriklausoma komisija išsiaiškino, kad Rusijoje dopingas vartojamas sistemingai, o susitepusius sportininkus slėpė ne tik korumpuoti valdininkai, bet ir jau nušalinti IAAF nariai.

Dopingo tiekimu esą rūpinosi ir pati Rusijos valdžia.

Blogos naujienos – viena po kitos

Rusija po didžiojo skandalo prisiekė, kad padarys viską, kad atgautų pasitikėjimą. Šalis pakeitė savo antidopingo agentūros, kuri prarado licenciją, valdžią ir ėmė rengti reformas, kurias palankiai įvertino ir IOC, ir IAAF, ir WADA.

Bet rusų įvaizdžiui netgi ir per kelionės į švarų rytojų etapą buvo suduodami nauji smūgiai.

Šiemet vienas po kito į dienos šviesą lindo rusų sportininkai, kurie vartojo nuo sausio 1-osios uždraustą meldoniumą. Tiesa, vėliau WADA komisijai sušvelninus požiūrį į šią Latvijoje gaminamą medžiagą dalis sportininkų buvo paskelbti „švariais“.

Ir kai debesys, atrodė, nors šiek tiek išsklaidyti, buvęs Rusijos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenko atskleidė, kad rusų saugumiečiai ir valdžios atstovai aktyviai padėjo savo sportininkams išvengti bausmių. G.Rodčenko teigė, kad 2014 metų žiemos olimpiadoje Sočyje šalia antidopingo laboratorijos buvo įrengtos atskiros patalpos, iš kurių per specialią angą buvo perduodami „švarūs“ šlapimo mėginiai, o susitepusių rusų sportininkų skysčiai buvo tiesiog sunaikinami. WADA šiuo metu atlieka tyrimą dėl kaltinimų.

Šiemet buvo paskelbta, kad 22 Rusijos sportininkai vartojo dopingą 2008 m. Pekino ir 2012 m. Londono žaidynėse. Visa tai paaiškėjo iš naujo patikrinus mėginius.

Nieko pozityvaus.

IAAF – dar ne viskas

Bet J.Isinbajeva ir daugelis kitų rusų lengvaatlečių gali į Rio prasimušti teisiniu būdu. J.Isinbajeva jau grasino kreiptis dėl diskriminacijos į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Kiti gali ieškoti tiesos Sporto arbitražo teisme, ir ekspertai mano, kad jie turi gerų šansų.

Šią savaitę vienam svarbiausių vykdomojo komiteto posėdžių besirengiantys IOC nariai turi galvoje visus šiuos moralinius ir teisinius kampus.

Pasak BBC, jie daug kalba apie tai, kad reikėtų leisti atskiriems rusų lengvaatlečiams žengti į olimpiadą.

Tai reiškia, kad jeigu IAAF nepanaikins rusų suspendavimo, IOC gali leisti varžytis tiems rusų lengvaatlečiams, kurie įrodys, kad yra švarūs. Jie turėtų reikalauti nepriklausomų papildomų testų.

Ir jie galėtų kovoti ne su olimpine vėliava, kaip buvo siūloma anksčiau, bet su Rusijos.

Turi savų argumentų

Daugelis kritikų, be jokios abejonės, užsipuls tokį pasiūlymą ir vadins jį kontroversišku ar net farsu. Jie klaus, kaip sportininkas iš tiesų gali įrodyti, kad yra švarus. Jie tikins, kad tokia praktika gerokai prasilenktų su derama bausme, kurios nusipelnė Rusija.

Tačiau IOC gali durti pirštu į faktą, kad 2008 ir 2012 metų žaidynių mėginių pakartotinis tyrimas tiesiog nuplovė išlikusius sukčius, o Rusijos lengvosios atletikos federacija pažadėjo į Rio nesiųsti nė vieno į dopingo skandalą patekusio sportininko.

IOC gali prašyti pasitikėjimo, kurį organizacija pažadėjo už reformų vykdymą.

IOC taip pat gali sulaukti palaikymo iš Jungtinės Karalystės lengvosios atletikos federacijos vadovo Edo Warnerio, kuris praėjusią savaitę „The Telegraph“ sakė, kad palaiko leidimą švariems rusų sportininkams varžytis Rio.

Daug svarbių klausimų

Didžiausią Rusijai palankaus scenarijaus užuominą dar gegužės 18 dieną pateikė IOC prezidentas Thomas Bachas. Tuomet jis užsiminė apie tai, kad įtarimų sukėlę sportininkai turėtų pademonstruoti, kad jų tarptautiniai ir nepriklausomi testai atitinka jų nacionalinių federacijų ir WADA kodeksą.

BBC žurnalisto D.Roano supratimu, svarstoma, ar tokį sprendimą reikėtų priimti ir Kenijos atveju. Tai – dar viena WADA reikalavimų neatitinkanti šalis.

Šios savaitės posėdyje T.Bachas ir jo kolegos iš IOC turės apsvarstyti itin svarbius klausimus: kaltinimus korupcija 2020 metų Tokijo žaidynių teisių perdavimui, faktą, kad mėgėjų bokso federacija atlieka per mažai dopingo testų, ekonominę ir politinę problematiką Brazilijoje, vėluojančias Rio velodromo statybas bei raginimus nukelti žaidynes dėl augančios baimės dėl Zikos viruso.

Tačiau Rusijos dilema išlieka pati svarbiausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.