EUROLYGA 2023

Julija Jefimova pateikė ieškinį: „Man padaryta nepataisoma žala“

Julija Jefimova kyla į kovą. Dėl dopingo vartojimo nušalinta Rusijos plaukikė reikalauja, kad Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) ir Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) ištirtų JAV mieste Solt Leik Sityje esančios antidopingo laboratorijos veiklą. Rusė kaltina amerikiečius, kad šie aplaidžiai analizavo jos mėginius.

J.Jefimova.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
J.Jefimova.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

sovsport.ru ir lrytas.lt inf.

Jun 14, 2016, 1:11 PM, atnaujinta May 21, 2017, 7:12 PM

Anot J.Jefimovos, neprofesionalumas atliekant tyrimus sugriovė jos pasirengimą Rio de Žaneiro žaidynėms. Meldoniumą vartojusi sportininkė šiuo metu dar nėra įtraukta į Rusijos olimpinę rinktinę, nors Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) panaikino jos laikiną nušalinimą iš varžybų.

J.Jefimova situaciją piešia taip. Nuo vasario 15-osios iki kovo 5-osios iš jos buvo paimti penki mėginiai. Keturi parodė meldoniumo pėdsakus: vasario 15 d.(Monrealio laboratorijoje), vasario 14 d., kovo 3 d. ir 5 d. (Los Andželo laboratorijoje). Bet kovo 2 d. mėginyje, kuris tirtas Sol Leik Sotyje, meldoniumo iš pradžių neaptikta.

FINA kovo 14-ąją dėl dopingo vartojimo nušalino J.Jefimovą nuo visų varžybų.

„Aš nuolat kreipdavausi į FINA antidopingo komisijos vadovą, kad jie paprašytų daugiau mokslinės informacijos apie meldoniumą – kaip šis preparatas atsiliepia sportiniams rezultatams, – sakė J.Jefmova. – Taip pat raginau gauti papildomos informacijos apie Solt Leik Sičio laboratoriją, kuri netikėtai pranešė, kad mano mėginyje meldoniumo neaptikta“.

J.Jefimova kreipėsi ir tiesiai į Solt Leik Sičio laboratoriją, kurios direktorius Danielis Eichneris balandžio 2-ąją elektroniniu laišku patvirtino, kad jos mėginys visapusiškai ištirtas ir rezultatas – neigiamas.

WADA balandžio 11-ąją patikslino, kad jei meldoniumo koncentracija mažesnė nei 1000 nanogramų viename mililitre, sankcijos netaikomos. Šio dokumento pagrindu J.Jefimova, kurios visuose keturiuose mėginiuose leistina norma nebuvo viršyta, paprašė FINA panaikinti laikiną nušalinimą. Tai būtų reiškę, kad rusė iškart gali dalyvauti visose varžybose, įskaitant Rio olimpiadą.

Bet balandžio 15-ąją FINA atsakė, kad sankcijos lieka galioti: „Vienas mėginių (tirtas Solt Leik Sityje) buvo neigiamas. Nebuvo gauta paaiškinimų, kodėl kovo 2-osios mėginys neparodė meldoniumo pėdsakų, jei kiti mėginiai, imti prieš ir po to, buvo teigiami. Tas faktas, kad neigiamas rezultatas įsiterpė tarp keturių teigiamų, iš pirmo žvilgsnio patvirtina, kad uždraustas preparatas vartotas po 2016 m. sausio 1 d.“

Kai FINA neatšaukė nušalinimo., J.Jefimova negalėjo dalyvauti Rusijos čempionate balandžio 16-23 d. ir pasinaudoti tiesiogine galimybe patekti į olimpinę rinktinę.

„Be to, dėl patirto streso susirgau pūlinga angina, po kurios prireikė mėnesio atsigauti. Paskui mano treneris amerikietis Davidas Salo pranešė, kad mums reikia nutraukti bendradarbiavimą. O tai griauna visą pasirengimą Rio žaidynėms“, – teigia J.Jefimova.

Gegužės 20-ąją FINA panaikino J.Jefimovos laikiną nušalinimą, kai gavo WADA pranešimą, jog Solt Leik Sičio laboratoriją dar kartą tirs tą patį neigiamą rusės mėginį.

O jau birželio 3-iąją FINA ir WADA paskelbė, jog Solt Leik Sičio laboratorija po pakartotinės analizės informavo, kad A mėginyje vis dėlto yra meldoniumo.

J.Jefmova teigia, kad jei iš Solt Leik Sičio iškart nebūtų gautas neigiamas rezultatas, situacija būtų susiklosčiusi visiškai kitaip. FINA jau balandžio 15-ąją būtų panaikinusi nušalinimą ir J.Jefimova Rusijos čempionate būtų pelniusi kelialapį į Rio.

„Solt Leik Sičio laboratorija kažkokiu būtu pakeitė rezultatą. Bet tai neatsuka laiko atgal, kad galėčiau patekti į Rio per atranką. Akivaizdu, kad WADA akredituota laboratorija nesugeba patikimai tirti mėginių. Toks aplaidumas man padarė nepataisomą žalą, – sakė J.Jefimova. – Po mano istorijos niekas negali pasitikėti Solt Leik Sičio laboratorijos tyrimais – bent jau susijusiais su meldoniumu. Vienintelis būdas atkurti pasitikėjimą – viešas laboratorijos veiklos tyrimas, kurį galėtų atlikti teisėsaugos pareigūnai. Būtina iškelti kaltinimus dėl laboratorijos darbuotojų neprofesionalumo arba aplaidumo“.

Sovsport.ru teigimu, ar J.Jefimova dalyvaus Rio žaidynėse, spręs Rusijos plaukimo federacija ir problemų neturėtų kilti – jau anksčiau plaukimo rinktinės treneris Sergejus Kolmogorovas pareiškė, kad krūtine plaukianti Natalija Ivanejeva įtraukta į komandą tik dėl to, jei neišsispręstų J.Jefimovos situacija. Dabar nušalinimas panaikintas, ir J.Jefimova turėtų pakeisti N.Ivanejevą.

Sovsport.ru giria J.Jefimovą už drąsą pulti antidopingo laboratoriją reikalaujant greito teismo, nors ir lygina tai su Don Kichoto kova prieš vėjo malūnus.

J.Jefimova laikoma viena pagrindinių Rūtos Meilutytės varžovių kovojant dėl Rio de Žaneiro olimpiados apdovanojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.