EUROLYGA 2023

Kol pasaulis švenčia, Rusija spjaudosi žaibais dėl lengvaatlečių

Tarptautinė lengvosios atletikos federacijos (IIAF) Vykdomasis komitetas penktadienį posėdžiavo Vienoje, kur nusprendė, kad Rusijos lengvaatlečiai dar nėra pakankamai išsikuopę savo daržo, kad galėtų vykti į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes šią vasarą.

V.Mutko ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Mutko ir V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2016, 9:11 AM, atnaujinta May 21, 2017, 10:32 AM

IAAF nusprendė neatnaujinti suspenduotos Rusijos lengvosios atletikos federacijos (ARAF) narystės.

Tiesa, rusų atletai, kurie sugebės įrodyti, kad yra švarūs, galės dalyvauti žaidynėse kaip „neutralūs“ sportininkai, rašo BBC.

Nepaisant to, toks IAAF sprendimas įsiutino šalies prezidentą Vldamirą Putiną ir sporto ministrą Vitalijų Mutko, kurių pavardės ne viename tyrime taip pat figūravo tarp tų, nuo kurių ir prasidėjo sistemingas dopingo vartojimas tarp šalies sportininkų.

„Yra visų pripažįstami teisės principai. Jeigu jūsų šeimos narys padarytų nusikaltimą, ar būtų teisinga teisti ir jus? Taip niekas nedaro. Žmonės, kurie nenusikalto, neturi kentėti už tuos, kurie padarė nusižengimą“, – teisės aktus prisiminė pats juos laužantis Vladimiras Putinas.

V.Mutko pareiškė, kad jis yra nusivylęs tokiu IAAF sprendimu.

„Švarių atletų svajonė yra griaunama dėl kitų sportininkų elgesio. Kai kurie jų paaukojo daugybę metų, kad patektų į žaidynes.

Padarėme viską, kas įmanoma, kad tarptautinė bendruomenė mumis ir vėl pasitikėtų. Atkūrėme antidopingo agentūras, kurias valdo gerbiami tarptautiniai specialistai.

Mūsų atletai tikrinami Didžiosios Britanijos antidopingo agentūrose. Neturime ko slėpti ir manome, kad turėjome būti sugrąžinti į žaidynes“, – pyko V.Mutko.

Tuo tarpu pasaulis švenčia – IAAF sprendimą palaiko beveik visa sporto bendruomenė – JAV lengvosios atletikos federacija, buvę sportininkai, politikai.

Rusija dar tikisi, kad po tokio IAAF sprendimo malonę suteiks Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC). Būtent IOC galutinai sprendžia, kas gali varžytis olimpinėse žaidynėse.

„Švarūs“ rusų lengvaatlečiai jau viešai kreipėsi į IOC ir prašė nebausti nekaltųjų. Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko yra pareiškęs, kad šalis imsis teisinių priemonių, jeigu IAAF statys kliūtis dalyvauti olimpiadoje.

Pernai lapkritį Rusijos lengvosios atletikos federacijos veikla buvo sustabdyta būtent po Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) pranešimų apie sukčiavimą, „nešvarių“ mėginių slėpimą ir netgi Rusijos valdžios pastangas plėtoti sistemingą dopingo vartojimą.

Po šio skandalo Rusija pažadėjo rimtas permainas ir visišką apsivalymą WADA pasitikėjimą praradusioje šalies antidopingo sistemoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.