EUROLYGA 2023

Paskutinis Rusijos pasispardymas: viltys sudėtos į teismą

Rusijos lengvaatlečiai laikosi įsikibę paskutiniojo šiaudo. Pirmadienį Sporto arbitražo teismas (CAS) paskelbė, kad skubos tvarka peržiūrės Rusijos apeliaciją dėl draudimo šalies lengvaatlečiams dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Londono žaidynių 800 m bėgimo aukso laimėtoja Marija Savinova (kairėje) ir bronzininkė Jekaterina Poistogova. Abi sportininkės pateko į WADA nemalonę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Londono žaidynių 800 m bėgimo aukso laimėtoja Marija Savinova (kairėje) ir bronzininkė Jekaterina Poistogova. Abi sportininkės pateko į WADA nemalonę.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos antidopingo agentūra prarado WADA licenciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos antidopingo agentūra prarado WADA licenciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 5, 2016, 8:59 AM, atnaujinta May 19, 2017, 8:49 PM

Rusijos olimpinis komitetas ir Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) paskelbė, kad Sporto arbitražo teismas Rusiją išklausys liepos 19 dieną.

Sprendimas bus paskelbtas 21-ąją.

„Šalys sutarė pagreitinti procedūrą, kurios išvados bus skelbiamos liepos 21 dieną. Tai bus galutinis sprendimas“, – pirmadienį paskelbė CAS.

Rusija į CAS kreipėsi 68 sportininkų vardu.

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės startuos rugpjūčio 5 dieną.

Nušalinimo panaikinti nenori

Rusijos apeliacijoje didžiausias dėmesys kreipiamas iki šiol nekvestionuotai taisyklei: jeigu šalies sporto federacija yra suspenduota, tuomet tos šakos atstovai negauna teisės varžytis olimpiadoje. Į tokią situaciją pateko dopingo skandalo mėtyta ir vėtyta Rusijos lengvosios atletikos federacija.

IAAF jau anksčiau paskelbė, kad rusai nesulauks malonės iki Rio olimpiados.

Bet Rusija ir neketina kovoti dėl to, kad nušalinimas būtų panaikintas.

CAS teigė, kad apeliacija siekia užtikrinti teisę dalyvauti olimpiadai „bet kuriam Rusijos sportininkui, kuris šiuo metu dėl nusižengimų antidopingo taisyklėms nėra patekęs į komisijos nemalonę.“

Pateikė suterštą sąrašą

Rusijos atstovai tvirtino, kad IAAF bausmė – negarbinga sportininkams, kurie nebuvo siejami su dopingo skandalu. Bet IAAF pabrėžė, kad dopingo vartojimo kultūra yra apėmusi visą Rusijos sportą ir šiuo metu nėra įmanoma įrodyti, kad atletai švarūs.

Rusijos komisijos teisininkų vadovė Aleksandra Brilliantova teigė, kad apeliaciją pasirašė 68 rusų lengvaatlečiai, kurie turi „visiškai nepriekaištingą reputaciją, nėra įsivėlę į dopingo skandalus ir nėra susiję su tam tikrais treneriais.“

Rusai buvo priversti šį sąrašą sumažinti vienu sportininku. Anksčiau apeliaciją tvirtino 69 atletai, bet po 2008 metų Pekino žaidynių mėginių pakartotinių tyrimų paaiškėjo, kad rusų šuolininkė į aukštį Anna Čičerova, laimėjusi auksą Kinijoje, vartojo dopingą.

A.Brilliantova teigė, kad 68 sportininkus pasirinko pati Rusijos lengvosios atletikos federacija. Visi šie sportininkai buvo įtraukti į tarptautinį tyrimų sąrašą ir atitinka bendrus sporto varžybų standartus.

Liudininkei dalyvauti leista

IAAF Rusijos lengvosios atletikos federacijos veiklą sustabdė dar lapkritį. Toks sprendimas buvo priimtas po šokiruojančių Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) komisijos išvadų. Tuomet WADA paskelbė, kad Rusijoje klesti dopingo vartojimo kultūra, o susitepusius sportininkus saugo ir aukščiausia šalies valdžia.

Praėjusį mėnesį Rusija tikėjosi, kad IAAF panaikins nušalinimą, bet per balsavimą buvo nuspręsta laikytis tos pačios krypties.

IAAF sutiko su nauja taisykle, kuri rusų sportininkams leistų Rio varžytis po neutralia vėliava. Sportininkai privalėtų įrodyti, kad jų mėginiai – švarūs ir tai jie darytų ne Rusijoje.

Daugiau nei 80 rusų sportininkų pateikė paraiškas būtent šiai procedūrai, bet manoma, kad tik keletas iš jų įveiks atranką.

IAAF jau yra patvirtinusi Rusijos sportininkės, kuri prabilo apie dopingą, Julijos Stepanovos prašymą. Būtent J.Stepanovos liudijimas apie dopingą Rusijos olimpinėje rinktinėje padėjo WADA surinkti daugybę šokiruojančių įkalčių.

J.Stepanova apie dopingą kalbėjo ir prieš kameras.

J.Stepanova jau trečiadienį turėtų dalyvauti Europos čempionate Amsterdame, kur bėgtų 800 metrų, kaip neutrali sportininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti