EUROLYGA 2023

Rusams žada smūgį, bet pašalinti juos iš Rio – per mažai laiko?

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas pasirengęs imtis griežtų sankcijų Rusijos atžvilgiu po to, kai pirmadienį pasirodė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) pranešimas, atvėręs šalies dopingo dėmes.

Dopingo vartojimui Rusijoje dirigavo sporto ministerija ir FSB.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Dopingo vartojimui Rusijoje dirigavo sporto ministerija ir FSB.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 6:30 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:29 PM

Šiuos atradimus Th.Bachas pavadino „šokiruojančiais ir keliančiais pavojų visų olimpinių žaidynių sąžiningumui“.

„IOC atodžiai išnagrinės visus kaltinimus Rusijos sporto ministerijai. IOC tikrai nedvejos skirdama pačias griežčiausias sankcijas, kurias įmanoma pritaikyti indvidualiems sportininkams ar organizacijoms“, – kalbėjo prezidentas.

Jis teigė, kad antradienį IOC taryba surengs konferencija telefonu ir priims pirmuosius sprendimus.

Rusija su nerimu laukia šių sprendimų – IOC gali nuspręsti šalinti visą Rusijos rinktinę iš artėjančių žaidynių.

Tačiau sporto teisės ekspertas Audrius Biguzas mano, kad yra mažai galimybių, kad IOC spės pašalinti Rusiją iš Rio de Žaneiro olimpiados.

„Po tokių išvadų WADA turi teisę siūlyti IOC šalinti Rusijos Federacijos olimpinį komitetą iš olimpinių žaidynių. Tačiau šiai rekomendacijai įgyvendinti numatytos ilgos biurokratinės procedūros. Mažai tikėtina, kad pavyks jas įvykdyti likus mažiau nei mėnesiui iki žaidynių.

Šalinimo iš Olimpinių žaidynių teisė priklauso Tarptautinio olimpinio komiteto vykdomajam komitetui, kuris turi ne tik gauti oficialią WADA poziciją ir rekomendaciją, bet ir pakviesti Rusijos Federacijos olimpinį komitetą pasiaiškinimui.

Šios formalios procedūros užtrunka, tad labai tikėtina, jog Rusijos Federacijos olimpinis komitetas nebus pašalintas iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių 2016. Abejotina, kad ir WADA, ir IOC spės tinkamai greitai įforminti visas reikalingas procedūras.

Tačiau galima prognozuoti didelę sporto arbitražo bylą ir tai, kad Rusijos Federacijos olimpinio komiteto laukia nelengvas kelias. Pašalinimas gali būti taikomas ateinančioms žiemos olimpinėms žaidynėms“, – mano advokatų profesinės bendrijos „Roedl&Partner“ partneris A.Biguzas.

Kanadiečių profesorius, nepriklausomas WADA ekspertas Richardas McLarenas pirmadienį Kanadoje paskelbė savo ataskaitą apie masinį dopingo vartojimą Rusijoje per Sočio žiemos olimpiadą ir valdžios siekius slėpti šiuos faktus.

Svarbiausi R.McLareno paskelbti faktai rodo, kad Maskvos antidopingo laboratorija slėpė įkliuvusius Rusijos sportininkus.

2014 metais Sočio žaidynėse laboratorijose buvo sukurta unikali mėginių perdavimo sistema, leidusi nešvariems sportininkams neįkliūti.

Sporto ministerija, kuriai vadovauja Vitalijus Mutko, vadovavo ir kontroliavo visai manipuliacijai dopingo mėginiais. Čia dirbo ir Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) bei Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA). Už jų slėpėsi dar daugiau žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.