EUROLYGA 2023

Rusijos tragedija: dopingo skandalui vadovavo V. Mutko ir FSB

Kanadiečių profesorius, tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) nepriklausomas ekspertas Richardas McLarenas pirmadienį Kanadoje paskelbė savo ataskaitą apie masinį dopingo vartojimą Rusijoje per Sočio žiemos olimpiadą ir valdžios siekius slėpti šiuos faktus.

V.Mutko.<br>Reuters nuotr.
V.Mutko.<br>Reuters nuotr.
IOC prezidentas Th.Bachas turės priimti sprendimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC prezidentas Th.Bachas turės priimti sprendimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 18, 2016, 4:07 PM, atnaujinta May 18, 2017, 12:46 PM

„Tai buvo labai sunkios 57 dienos visai tyrėjų komandai. Visi mūsų padaryti atradimai yra paremti keliais šaltiniais ir yra visiškai patikimi“, – sakė jis.

Svarbiausi R.McLareno paskelbti faktai:

* Maskvos antidopingo laboratorija slėpė įkliuvusius Rusijos sportininkus. Tai rėmė visa valstybė.

* Sočio žaidynėse laboratorijose buvo sukurta unikali mėginių perdavimo sistema, leidusi nešvariems sportininkams neįkliūti.

* Sporto ministerija, kuriai vadovauja Vitalijus Mutko, vadovavo ir kontroliavo visai manipuliacijai dopingo mėginiais. Čia dirbo ir Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) bei Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA). Už jų slėpėsi dar daugiau žmonių.

Pasak ataskaitos, Rusija šią dopingo mėginių keitimo sistemą įdiegė po 2010 metų žiemos žaidynių ir taikė iki pat 2014 žaidynių Sočyje.

Teigiami mėginiai buvo perduodami sporto viceministrui Jurijui Nargornychui. Nors V.Mutko ne kartą teigė, kad jis nieko nežinojo apie dopingo vartojimą, R.McLarenas teigė, kad tai – netiesa. Viskas vyko su jo palaiminimu ir V.Mutko puikiai žinojo apie slepiamus mėginius.

Tokia pati technika slepiant mėginius, galėjo būti naudojama ne tik Sočio žaidynėse, bet ir kituose tarptautiniuose sporto turnyruose, kurie vyko Rusijoje. Pavyzdžiui – Kazanėje vykusiame pasaulio plaukimo čempionate.

„Mano darbas nebuvo teikti rekomendaciją. Darbo tikslas – nušviesti situaciją kitiems, kurie ir turi imtis veiksmų“, – kalbėjo R.McLarenas, paklaustas, ar rekomenduoja rusus šalinti iš Rio.

Kartu jis pripažino, kad dar norėjo tęsti tyrimą, bet buvo spaudžiamas jį paskelbti kuo greičiau dėl artėjančių Rio žaidynių. Tai gali išduoti, kad šis tyrimas turės įtakos sprendžiant dėl Rusijos šalinimo iš žaidynių.

Pasak pranešimo, labiausiai susitepę buvo lengvosios ir sunkiosios atletikos sportininkai, neolimpinių sporto šakų atstovai, paraolimpiečiai, imtynininkai, plaukikai, dviratininkai.

Po šiu faktų atskleidimo Rusija dreba – WADA greičiausiai siūlys Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) šalinti visą olimpinę Rusijos rinktinę iš artėjančių Rio de Žaneiro žaidynių.

IOC po šios ataskaitos privalės nutarti – leisti Rusijos olimpinei rinktinei dalyvauti žaidynėse, ar ne.

Savaitgalį į viešumą buvo nutekintas JAV antidopingo agentūros (USADA) direktoriaus Traviso Tygarto laiškas, kuriame jis Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento (IOC) Thomaso Bacho prašo rusus mesti iš žaidynių Rio de Žaneire.

IOC jau turi laiškus iš Kanados, Vokietijos, Ispanijos, Šveicarijos, Japonijos ir dar kelių šalių olimpinių komitetų bei 20 sporto šakų bendruomenių pretenzijas – visi kalba apie tai, kad Rusija į Rio olimpiadą negali būti įleista, nes šios valstybės politika buvo palaikyti ir skatinti sportininkų dopingo vartojimą .

Gerai informuoti šaltiniai, artimi IOC, „New York Times“ informavo, kad būtent pirmadienį bus pareikalauta IOC imtis priemonių, kad rusai atsisveikintų su viltimi apskritai varžytis olimpiadoje.

Kol kas yra suspenduota tik rusų lengvosios atletikos rinktinė, vandensvydininkai, keli irkluotojai ir kanojininkai ir sunkiosios atletikos sportininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.