EUROLYGA 2023

Giljotina Rusijos sportui atidėta, bet išlieka aštri kaip niekad

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) antradienį nepriėmė vieno didžiausių sprendimų pasaulio sporto istorijoje. IOC komisija paprašė daugiau laiko, kad galėtų nuspręsti, ar visa jėga kirsti šaliai, kurios valdžia asmeniškai kuravo dopingo sistemą. 

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
IOC prezidentas Th.Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
IOC prezidentas Th.Bachas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-07-19 17:08, atnaujinta 2017-05-18 10:10

Antradienio rytą prasidėjusioje specialioje IOC vykdomojo komiteto konferencijoje buvo svarstoma, kaip elgtis su Rusija, kuri, kaip atskleidė Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrimo rezultatai, aukščiausiu lygiu tiekė dopingą sportininkams ir slėpė nešvarius mėginius bei šiuos keitė net ir per Sočio žiemos žaidynes.

Tarptautinė bendruomenė reikalavo IOC pasielgti teisingai ir neleisti Rusijai žengti į Rio. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas skandalą jau spėjo pavadinti politikavimu. 

IOC paprašė leisti sprendimą svarstyti ilgiau. Organizacija nori sulaukti ketvirtadienio Sporto Arbitražo teismo (CAS) sprendimo, susijusio su Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) sprendimo nušalinti rusų lengvaatlečius.

IOC taip pat nori nori iki galo išsiaiškinti teisinius kelius, susijusius su visišku Rusijos išmetimu iš olimpiados.

„Pranešimo informacija – šokiruojanti ir neturinti precedento. IOC nesibaimins imtis griežčiausių sankcijų prieš individus ar organizacijas“, – IOC pranešime cituojamas organizacijos prezidentas Thomas Bachas. 

IOC taip pat pranešė, kad pradėjo drausminius veiksmus, kurie susiję su Rusijos sporto ministerijos atstovais ir kitais žmonėmis, kurie buvo paminėti Richardo McLareno pranešime. Asmenys, prieš kuriuos veiksmų nutarė imtis IOC, pažeidė Olimpinę chartiją ir Pasaulio antidopingo kodeksą. 

R.McLareno paminėtiems asmenims uždrausta atvykti į olimpines žaidynes.

Pirmadienį nepriklausomas Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) ekspertas Richardas McLarenas paskelbė ataskaitą apie masinį dopingo vartojimą Rusijoje per Sočio žiemos olimpiadą ir valdžios siekius slėpti šiuos faktus, o pati WADA pasiūlė Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) šalinti rusus iš artėjančių Rio žaidynių.

Pažeidimai ir kaltinimai tikrai buvo sunkūs – R.McLareno paskelbti faktai rodė, kad Maskvos antidopingo laboratorija slėpė įkliuvusius Rusijos sportininkus.

2014 metais Sočio žaidynėse laboratorijose buvo sukurta unikali mėginių perdavimo sistema, leidusi nešvariems sportininkams neįkliūti.

Sporto ministerija, kuriai vadovauja Vitalijus Mutko, vadovavo ir kontroliavo visai manipuliacijai dopingo mėginiais. Čia dirbo ir Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) bei Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA).

Teigiami mėginiai buvo perduodami sporto viceministrui Jurijui Nargornychui. Nors V.Mutko ne kartą teigė, kad jis nieko nežinojo apie dopingo vartojimą, R.McLarenas teigė, kad tai – netiesa.

Viskas vyko su jo palaiminimu ir V.Mutko puikiai žinojo apie slepiamus mėginius. Tokia pati technika slepiant mėginius, galėjo būti naudojama ne tik Sočio žaidynėse, bet ir kituose tarptautiniuose sporto turnyruose, kurie vyko Rusijoje. Pavyzdžiui – Kazanėje vykusiame pasaulio plaukimo čempionate.

„Esame nusivylę šiuo pranešimu. Mūsų valdžia daro viską, kad sportas būtų švarus. Mums metami kaltinimai, kuriuos reikia labai rimtai apgalvoti“, – toliau savo nekaltumą bandė rodyti V.Mutko.

Pasak pranešimo, labiausiai susitepę buvo lengvosios ir sunkiosios atletikos sportininkai, neolimpinių sporto šakų atstovai, paraolimpiečiai, imtynininkai, plaukikai, dviratininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.