EUROLYGA 2023

Živilę Balčiūnaitę paskandino didžiulis meldoniumo kiekis

Rekordinė Lietuvos sporte bausmė – 8 metų diskvalifikacija Živilei Balčiūnaitei yra griežta, bet teisinga. Taip teigė Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) prezidentas Eimantas Skrabulis. LLAF vadovas priėmė skausmingą sprendimą, kuris reiškia vienos garsiausių šalies lengvaatlečių karjeros pabaigą.

Antrąkart už dopingo vartojimą pagauta Živilė Balčiūnaitė gavo 8 metų diskvalifikaciją – greičiausiai, tai karjeros pabaiga.<br>AFP nuotr.
Antrąkart už dopingo vartojimą pagauta Živilė Balčiūnaitė gavo 8 metų diskvalifikaciją – greičiausiai, tai karjeros pabaiga.<br>AFP nuotr.
Praeityje titulus skynusią Ž.Balčiūnaitę ir jos trenerį R.Sausaitį paskandino dopingas.<br>M.Kulbio nuotr.
Praeityje titulus skynusią Ž.Balčiūnaitę ir jos trenerį R.Sausaitį paskandino dopingas.<br>M.Kulbio nuotr.
E.Skrabulis: „Živilė puikiai žino taisykles, ji nėra ta mergaitė, kuri tik pradėjo sportuoti.“
E.Skrabulis: „Živilė puikiai žino taisykles, ji nėra ta mergaitė, kuri tik pradėjo sportuoti.“
Daugiau nuotraukų (3)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jul 19, 2016, 8:08 AM, atnaujinta May 18, 2017, 11:56 AM

37 metų ilgų nuotolių bėgikės mėginys buvo paimtas Lietuvoje balandį ne varžybų metu. Netrukus paaiškėjo, jog organizme rasta meldoniumo.

Vaistas, skirtas dėl širdies ritmo sutrikimo kenčiantiems vyresnio amžiaus žmonėms, yra uždraustas Tarptautinės antidopingo asociacijos (WADA) nuo šių metų sausio 1-osios.

LLAF Drausmės komisija, kurią sudarė teisininkai Kornelija Tiesnesytė ir Justinas Samuolis, sporto medikė Diana Baubinienė, Lietuvos sporto universiteto docentas Gediminas Mamkus, Federacijos prezidentas E.Skrabulis, išklausė Ž.Balčiūnaitės ir jos trenerio Romo Sausaičio gynybos argumentus ir priėmė sprendimą.

– Kas lėmė, kad Ž.Balčiūnaitei paskirta tokia griežta bausmė? – „Lietuvos rytas“ paklausė E.Skrabulio.

– Drausmės komisija rėmėsi aiškiomis taisyklėmis.

Jei tai būtų pirmasis Živilės pažeidimas, diskvalifikacija būtų ketveriems metams. Tačiau sportininkei tai antras atvejis – po dopingo skandalo 2010 metais Europos čempionate (tuomet Barselonoje Ž.Balčiūnaitės organizme kontrolieriai aptiko sintetinio steroido metabolitų ir bėgikė buvo diskvalifikuota dvejiems metams. – Red.).

Taisyklės sako: už antrą kartą skiriama dviguba bausmė. Kokių nors švelninančių aplinkybių nebuvo pateikta.

Turėjome priimti maksimaliai teisingą sprendimą. Principai „savas – ne savas“, „mylimas – nemylimas“ negaliojo.

Svarbiausi – argumentai. Bet argumentų, kurie galėtų sušvelninti bausmę, nebuvo. Skirti trumpesnės, pavyzdžiui, ketverių metų, bausmės, negalėjome, nes būtume patys sulaukę sankcijų, ypač šiomis dienomis tvyrančioje aktyvios kovos su dopingu atmosferoje.

Vienintelis teisingas sprendimas toks, kokį priėmė komisija.

– Ar Ž.Balčiūnaitė dalyvavo savo gynybos procese?

– Dalyvavo kartu su treneriu. Ji paaiškino, kad nutraukė meldoniumo vartojimą pernai gruodžio pabaigoje.

Toks paaiškinimas nėra įtikinamas, nes esmė yra ne data, kai sportininkas nustoja vartoti šį preparatą. Svarbu yra data, kai organizme nebelieka meldoniumo likučių.

Kad meldoniumas nuo sausio 1 di. bus įtrauktas į draudžiamų medžiagų sąrašą, mūsų sportininkai iš federacijos arba patys sužinojo dar pernai spalį. Nuo tada jau jų rūpestis nuspręsti, kiek vartoti preparatą, kad jo nebūtų aptikta.

Juk jei policija pagauna vairuojant, kai kraujyje yra 1 promilė alkoholio, niekam neįdomu, kad šiandien negėrėte.

WADA pateikė papildomą paaiškinimą, kad kitaip vertinti būtų galima atvejį, jei mėginys su meldoniumo pėdsakais būtų paimtas iki kovo 1 dienos. Bet Ž.Balčiūnaitei testas atliktas balandžio viduryje. Ji būtų išteisinta, jei meldoniumo koncentracija būtų mažesnė nei 1 mikrogramas.

Tačiau testas atliktas gerokai vėliau nei kovo 1 diena, o koncentracija daug kartų viršijo minimalią. Todėl diskusijų nebeliko – komisija priėmė sprendimą vienbalsiai.

– Koks meldoniumo kiekis rastas Ž.Balčiūnaitės organizme?

– 10 miligramų su trupučiu. Tokia koncentracija traktuojama kaip esminis pažeidimas.

– Kaip Ž.Balčiūnaitė paaiškino, kodėl ji apskritai vartojo meldoniumą?

– Ji tvirtino, kad gydytojai seniai buvo išrašę šį preparatą kaip gydomąją priemonę. Tačiau vėlgi – visi sportininkai žino, kad tokiais atvejais reikia kreiptis į antidopingo agentūrą, kuri gali leisti vartoti tokį vaistą, jei yra būtinybė.

Živilė puikiai žino taisykles, ji nėra ta mergaitė, kuri tik pradėjo sportuoti. Ji turėjo ir karčios patirties dėl dopingo, tad turėjo žinoti, kaip sportininkas turi elgtis.

Vis dėlto WADA iki šiol neištyrė, kiek tiksliai meldoniumas išsilaiko organizme.

Tai naujas uždraustas preparatas. Galima diskutuoti, ar jį reikėjo drausti, bet jei uždraustas – taisyklės galioja visiems.

Rusijos plaukikė Julija Jefimova galėjo būti išteisinta tik todėl, kad jos organizme meldoniumo koncentracija galėjo būti labai maža. Jei buvo kitaip, tada neturėčiau komentarų dėl Tarptautinės plaukimo federacijos sprendimo. Bet aš manau, kad jie rėmėsi skaičių kalba.

– Dvejiems metams diskvalifikuotas ir Ž.Balčiūnaitės treneris Romas Sausaitis. Kokią jo kaltę įžvelgėte?

– Treneris ir sportininkas yra komanda. Jie kartu dirba daug metų. Kai Živilė buvo diskvalifikuota pirmą kartą, treneris buvo įspėtas. Šįkart jis teigė, jog žinojo, kad bėgikė vartojo meldoniumą. Jei jųdviejų klaida lemia sportininkės diskvalifikaciją, dalis kaltės tenka ir treneriui. Todėl mes manome, kad šiuo metu jam su Lietuvos nacionaline rinktine nėra ką veikti.

– Pirmasis Ž.Balčiūnaitės dopingo skandalas kainavo daug ir sportininkei, ir federacijai, nes byla keliavo per teismus. Ar LLAF gali tekti ginti sprendimą vėl?

– Tas atvejis tikrai kainavo daug, federacijai ypač.

Tikimės, kad dabar sveikas protas nugalės. Mūsų šakoje misija priimti sprendimą skirta nacionalinei federacijai.

Kitaip nei kitose sporto šakose. Pavyzdžiui, Mariją Šarapovą diskvalifikavo Tarptautinė teniso federacija. Dėl J.Jefimovos sprendimą priėmė Tarptautinė plaukimo federacija.

Lengvojoje atletikoje sprendimus turi priimti nacionalinės federacijos. Bausti savus nemalonu ir skaudu. Mažiausiai norime tokių komisijų. Neseniai dvejų metų diskvalifikacija nubaustas Rimantas Martišauskas (rutulio stūmiko organizme rasta klomifeno).

Reikia likti objektyviems, drąsiems ir teisingiems, jei norime įveikti šią baisią sporto ligą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.