EUROLYGA 2023

Rusijos sporto katastrofa – puiki galimybė Lietuvai

Dėl dopingo nuodėmių visų Rusijos sportininkų galimybes startuoti Rio de Žaneire gaubia tiršta migla. Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) sprendimo nekantriai laukia ir kai kurie Lietuvos atletai.

Rusijai atstovaujančiai penkiakovininkei D.Rimšaitei gali nuplaukti jau antrosios olimpinės žaidynės iš eilės.<br>A.Pliadžio nuotr.
Rusijai atstovaujančiai penkiakovininkei D.Rimšaitei gali nuplaukti jau antrosios olimpinės žaidynės iš eilės.<br>A.Pliadžio nuotr.
D.Domikaitytė (kairėje) neskuba atostogauti – teorinė viltis patekti į Rio dar yra.<br>Imtynių federacijos nuotr.
D.Domikaitytė (kairėje) neskuba atostogauti – teorinė viltis patekti į Rio dar yra.<br>Imtynių federacijos nuotr.
Rusijnai atstovaujanti D.Rimšaitė priklauso šiuolaikinės penkiakovės elitui.<br>A.Pliadžio nuotr.
Rusijnai atstovaujanti D.Rimšaitė priklauso šiuolaikinės penkiakovės elitui.<br>A.Pliadžio nuotr.
R.Meilutytei gali ir netekti susidurti su J.Jefimova (kairėje), dusyk pažeidusia dopingo taisykles.<br>„Reuters“ nuotr.
R.Meilutytei gali ir netekti susidurti su J.Jefimova (kairėje), dusyk pažeidusia dopingo taisykles.<br>„Reuters“ nuotr.
H.Žustautui (viduryje) ir kitiems Lietuvos kanojų ir baidarių irklavimo lyderiams sumažėtų varžovų, jei Rusijos olimpiečiai būtų pašalinti.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
H.Žustautui (viduryje) ir kitiems Lietuvos kanojų ir baidarių irklavimo lyderiams sumažėtų varžovų, jei Rusijos olimpiečiai būtų pašalinti.<br>V.Dranginio/LTOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Jul 22, 2016, 4:28 PM, atnaujinta May 18, 2017, 2:14 AM

Rūtai Meilutytei nereikėtų lenktyniauti olimpiniame baseine su Julija Jefimova.

Tarp Lauros Asadauskaitės varžovių kovoje dėl olimpinių medalių nebūtų Donatos Rimšaitės.

Yra ir mažiau žinomų Lietuvos atletų, kuriems gali netikėtai atsiverti durys į Rio de Žaneirą, jei artimiausiomis dienomis Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) nuspręstų diskvalifikuoti visą Rusijos olimpinę komandą dėl dopingo nuodėmių.

Imtynininkė ir plaukikai laukia

Imtynininkė Danutė Domikaitytė treniruojasi Šiauliuose ir neskuba eiti atostogų, nes yra viena tokių sportininkių, kurių pavardė įrašyta pirmosiose eilėse už brūkšnio kelyje į Rio de Žaneirą.

„Sportuoju ir toliau. Esame kalbėję su treneriais apie netikėtą galimybę, todėl ir neiname atostogų“, – sakė D.Domikaitytė.

21 metų imtynininkei pritrūko vienos pergalės atrankos turnyre, kad iškovotų olimpinį kelialapį savo jėgomis.

Tačiau jos svorio kategorijoje yra Rusijos atletė, kuri gali likti namie dėl šios šalies sporto sistemos ydų.

Nepriklausomam Pasaulio antidopingo agentūros ekspertui Richardui McLarenui pirmadienį paskelbus ataskaitą apie masinį dopingo vartojimą ir manipuliacijas per Sočio žiemos olimpiadą, susidaręs sniego kamuolys atsirito iki Rio de Žaneiro.

Iki olimpinių žaidynių likus vos dviem savaitėms IOC rengiasi priimti vieną svarbiausių sprendimų per sporto istoriją.

IOC komisija paprašė kelių dienų ir tikriausiai šį sekmadienį paskelbs verdiktą dėl visos Rusijos olimpinės rinktinės galimos diskvalifikacijos.

Vakar Lozanoje Sporto arbitražo teismui atmetus Rusijos lengvaatlečių, kurie buvo diskvalifikuoti pernai gruodį, apeliaciją, ūgtelėjo tikimybė, jog už Rio ribų liks ir kitų sporto šakų rusai.

Tačiau kol sprendimo nėra, tvyro nežinia.

Į Rio de Žaneirą jau iškeliavęs Lietuvos olimpinės delegacijos vadovas Einius Petkus bandė pasiteirauti žaidynių organizatorių dėl Lietuvos badmintonininkės Akvilės Stapušaitytės likimo. Ji yra pirma už olimpinio badmintonininkų reitingo brūkšnio.

„Man buvo atsakyta, jog šiuo metu jai vietos nėra, o jei atsiras, klausimas bus svarstomas naujai, – sakė E.Petkus. – Iš pradžių Rusijos sportininkai turėtų būti diskvalifikuoti oficialiai, o tada prasidėtų dideli skaičiavimai. Kol kas visi laukia ir nieko nesako.“

Mažytė viltis rusena ir dviem Lietuvos plaukikams.

Ugnė Mažutaitytė ir Tadas Duškinas yra įvykdę B lygio olimpinius normatyvus ir iki liepos 20 dienos vylėsi sulaukti papildomų vardinių kvietimų.

Jie atiteko kitų šalių plaukikams, tai paaiškėjo trečiadienį. Tačiau padėtį vėl gali pakeisti visų Rusijos olimpiečių, tarp jų ir plaukikų, diskvalifikacija.

„Jei staiga atsirastų galimybė važiuoti, būtų puiku. Jei ne – neliūdėsime, nes sezonas ir taip buvo geras, – sakė U.Mažutaitytės mama, plaukimo trenerė Rasa Mažutaitienė. – Šioje situacijoje vyksta kone karas. Aš nelabai tikiu, kad rusai būtų pašalinti. Galbūt jiems pagrasins, bet vargu ar pašalins visą olimpinę rinktinę.“

14 šalių ragina bausti

Net jeigu Rusijos olimpinė komanda būtų pašalinta iš Rio de Žaneiro žaidynių, tai nereikštų, jog visų rusų sportininkų neliktų žaidynėse.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija praėjusią savaitę paskelbė, jog užsienyje besitreniruojantys Rusijos atletai, perėję tarptautinius dopingo kontrolės lygius, galėtų startuoti Rio de Žaneire su IOC vėliava.

Varžytis po neutralia vėliava su olimpiniais žiedais kartais leidžiama pavieniams sportininkams, kurių valstybės neturi teisės dalyvauti olimpiadoje.

Tačiau IOC prezidentas Thomas Bachas patikslino, jog teisę startuoti su olimpine vėliava skiria ne Tarptautinė lengvosios atletikos federacija.

„Kai kalbama apie olimpines žaidynes, visi atletai yra Rusijos olimpinio komiteto, o jis nėra suspenduotas“, – sakė Th.Bachas.

Vis dėlto Rusijos olimpinis komitetas ir visa komanda gali būti diskvalifikuoti.

IOC slegia milžiniškas spaudimas valstybių, kurių sportininkai daug metų varžėsi su sukčiaujančiais varžovais.

Įtikinti Th.Bachą dėl būtinybės išmesti Rusiją iš Rio nori devynios Europos valstybės: gimtoji IOC prezidento šalis Vokietija, taip pat Austrija, Danija, Suomija, Olandija, Norvegija, Ispanija, Švedija ir Šveicarija.

Laiškus dėl tokių griežtų sankcijų Rusijos sportui pasirašė ir JAV, Kanada, Japonija, Naujoji Zelandija, Egiptas.

Be J.Jefimovos būtų lengviau

Jei IOC pašalins Rusijos atletus ir nesuteiks jiems teisės varžytis Rio, pastebimai išaugs kai kurių Lietuvos sporto lyderių galimybės kovoti dėl olimpinių medalių.

„Rūtai iš karto sumažėtų konkurencija“, – tiesiai šviesiai sakė Lietuvos plaukimo federacijos generalinis direktorius Emilis Vaitkaitis.

Už anabolinių steroidų vartojimą jau kartą bausta J.Jefimova grįžusi po 16 mėnesių diskvalifikacijos pernai pasaulio plaukimo čempionate Kazanėje iškovojo auksą 100 m krūtine, aplenkusi R.Meilutytę.

Šį sezoną J.Jefimova buvo suspenduota keturis mėnesius, kai dopingo kontrolieriai pačiupo ją antrą kartą, Rusijos plaukimo žvaigždės organizme aptikę meldoniumo.

Bet Tarptautinė plaukimo federacija panaikino bausmę ir grąžino pavojingą varžovę į baseiną.

J.Jefimovos laikas 100 m krūtine, užfiksuotas varžybose Orlande, šį sezoną yra antras pasaulyje (pirmasis amerikietės Lilly King, trečiasis – R.Meilutytės).

D.Rimšaitė – stipri varžovė

Diskvalifikavus visą Rusijos olimpinę rinktinę galimybės startuoti olimpinėse žaidynėse netektų ir Vilniuje augusi ir sportavusi D.Rimšaitė.

2010 metais ji paliko mūsų šalies šiuolaikinės penkiakovės rinktinę, kuriai atstovavo 2008 m. Pekino olimpiadoje, ir užsivilko rusišką sportinę aprangą.

D.Rimšaitė nesulaukė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) malonės ir negavo leidimo varžytis 2012-ųjų Londono olimpinėse žaidynėse, bet po jų LTOK nebeturėjo teisės kliudyti 28 metų penkiakovininkei ginti Rusijos garbę visose varžybose.

„Donata nėra silpna varžovė, – sakė L.Asadauskaitės vyras ir treneris Andrejus Zadneprovskis. – Pastaraisiais metais pasaulio taurės etapuose ji kartais užlipa ant garbės pakylos. Ir kitose varžybose sukasi penketuke–septintuke.

Visi Rusijos penkiakovininkai pretenduotų į aukštas vietas, ne tik moterų, bet ir vyrų varžybose. Štai Aleksandras Lesunas jau turbūt septynerius metus nenulipa nuo garbės pakylos. Kita vertus, ir be rusų mums būtų pakankamai varžovų.“

Iš rusų nelaimės išloštų

Lietuvos akademinio irklavimo porinė keturvietė jau neturi tarp varžovų rusų komandos, kuri buvo iškovojusi teisę startuoti Rio de Žaneire, bet prarado, kai dopingo kontrolieriai pagavo vieną iš keturvietės vyrų.

„Pernai ši rusų komanda tebuvo 13–15-a, bet šiemet Europos pirmenybėse finišavo trečia, iškart po mūsų vyrų. Toks šuolis stebino, – sakė Lietuvos akademinio irklavimo rinktinės treneris Mykolas Masilionis. – Tačiau rusų keturvietės nebebus – ją pakeitė Naujoji Zelandija.“

Dar daugiau stiprių varžovų netektų Lietuvos kanojų ir baidarių irklavimo meistrai, jei IOC pasielgtų su Rusijos rinktine principingai.

„Stiprių Rusijos atletų yra tarp Henriko Žustauto, Igno Navakausko ir visų kitų mūsų įgulų varžovų, – sakė Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo generalinis sekretorius Romas Petrukanecas. – Iš kitų nelaimės mes galėtume išlošti.“

„Kitų nelaime“ R.Petrukanecas vadintų Rusijos kanojų ir baidarių irkluotojų išbraukimą iš Rio de Žaneiro.

Juos lietuviai gerai pažįsta, nes dažnai treniruojasi kartu tame pačiame irklavimo centre Portugalijoje.

Be to, rusai atvažiuoja treniruotis į Trakus.

„Juos gerai pažįstame ir savaip palaikome, – sakė R.Petrukanecas. – Tačiau dabar girdime ir baisių faktų. Todėl tikimės teisingo IOC sprendimo.“

* * *

Reakcija po nuosprendžio Lozanoje

Sporto arbitražo teismas (CAS) vakar nepatenkino Rusijos apeliacijos dėl šios šalies lengvosios atletikos sportininkams skirtos olimpinės diskvalifikacijos.

68 Rusijos sportininkai siekė nusimesti diskvalifikaciją, skirtą Tarptautinės lengvosios atletikos federacijos (IAAF) dėl masinio sukčiavimo dopingu.

Tačiau Lozanoje (Šveicarija) įsikūręs teismas paliko galioti IAAF sprendimą, pareiškęs, jog Rusijos lengvaatlečiai negali startuoti tarptautinėse varžybose, tarp jų ir olimpinėse žaidynėse.

IAAF dar pernai lapkritį diskvalifikavo Rusijos lengvaatlečius dėl korumpuotos dopingo sistemos šioje šalyje, pabrėžusi, jog neįmanoma nustatyti, kurie atletai yra švarūs.

Po nuosprendžio Lozanoje IAAF prezidentas Sebastianas Coe pareiškė, jog tai „nėra diena triumfo pareiškimams“. „Neatėjau į šį sportą, kad neleisčiau atletams varžytis, – sakė S.Coe. – Mūsų federacija norėtų įtraukti, o ne išbraukti.“

Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko, įtariamas žinojęs apie manipuliacijas dopingu savo šalyje ir tai slėpęs, CAS sprendimą pavadino „politiniu“ ir pareiškė, jog diskvalifikuoti atletai gali kreiptis į civilinį teismą.

Dusyk olimpinė čempionė šuolių su kartimi varžybose Jelena Isinbajeva (nuotr.) teigė, jog CAS sprendimas reiškia laidotuves visai lengvajai atletikai.

„Tegu pseudošvarūs užsienio atletai lengviau kvėpuoja ir laimi savo pseudoaukso medalius be mūsų“, – sarkazmu liepsnojo J.Isinbajeva, atstovavusi Rusijos lengvaatlečiams Lozanoje.

Garsusis Jamaikos sprinteris Usainas Boltas sveikino nuosprendį: „Tai gera žinia, parodanti, jog jei sukčiausi ar eisi prieš taisykles, sulauksi rimtų bausmių. Ši diskvalifikacija išgąsdins daug žmonių ir pasiųs stiprią žinutę, jog sportas yra rimta. Mes norime švaraus sporto.“

Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva „Lietuvos rytui“ sakė: „Gaila, kai sportininkai tampa politikos įkaitais. Pati tokia jaučiausi, kai dėl boikoto SSRS rinktinė nedalyvavo olimpinėse žaidynėse Los Andžele 1984 metais, kai buvau sportinės formos viršūnėje. Todėl žmogiškai sportininkų gaila. Tačiau už nešvarią politiką reikia pamokyti, nes dėl jos nukenčia sąžiningi sportininkai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.