EUROLYGA 2023

Kol varžovai skęsta dopinge, Lietuvos viltys auga

Henriko Žustauto galimybės užlipti ant aukščiausio olimpinės pakylos laiptelio išaugo – antradienį iš žaidynių pašalintas vienas 200 m lenktynių kanoja favoritų rusas Andrejus Kraitoras.

Rusijos dopingo skandalas Lietuvai naudingas<br>AP nuotr.
Rusijos dopingo skandalas Lietuvai naudingas<br>AP nuotr.
Kanojininko H.Žustauto (centre) viltys iškovoti olimpinį medalį auga.<br>K.Dranginio (LTOK) nuotr.
Kanojininko H.Žustauto (centre) viltys iškovoti olimpinį medalį auga.<br>K.Dranginio (LTOK) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

2016-07-27 17:28, atnaujinta 2017-05-17 15:30

Dviejų pastarųjų Europos pirmenybių čempionas A.Kraitoras pašalintas iš Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių kartu su keturiais kitais Rusijos irkluotojais, patekusiais į Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrėjo Richardo McLareno juodąjį sąrašą.

Tai antradienį pranešė Tarptautinė baidarių ir kanojų federacija.

„Jei jie iš tikrųjų susiję su dopingu, tai aš tikrai džiaugiuosi, kad pašalinami nešvariai sportuojantys“, – antradienį „Lietuvos rytui“ sakė Trakuose besitreniruojantis 22 metų H.Žustautas, vienas iš kelių Lietuvos olimpiečių, realiai pretenduojančių į medalį Rio de Žaneire.

Atstovavo trims šalims

Penki Rusijos baidarių ir kanojų irkluotojai buvo įvardyti tyrimą atlikusio R.McLareno raporte, kuriame šių sportininkų testai apibūdinti kaip dingę.

Tai reiškia, kad teigiami dopingo mėginiai buvo slapčia pakeisti į švarius.

Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) sekmadienį paskelbė, kad specialiajame raporte paminėti Rusijos sportininkai nebus įleisti į olimpines žaidynes.

Vos 23 metų A.Kraitoras per trumpą karjerą spėjo pabūti trijų valstybių atstovu.

Iš pradžių jis vilkėjo gimtosios Ukrainos aprangą, 2009–2012 metais – Azerbaidžano, o nuo 2013 metų atstovavo Rusijai.

Vilkėdamas Rusijos aprangą pernai Čekijoje ir šiemet Maskvoje jis laimėjo Europos pirmenybių auksą 200 m sprinto rungtyje.

Prieš kelias savaites Rusijos sostinėje jis 0,35 sek. aplenkė H.Žustautą, kuris iškovojo Europos čempionato sidabrą.

Tačiau H.Žustautas yra ne sykį aplenkęs A.Kraitorą ir jaunimo varžybose, ir pernai pakeliui į Europos žaidynių auksą Azerbaidžane, kur Rusijos kanojininkas finišavo ketvirtas.

Medalis vis labiau realus

Tai jau antrasis H.Žustauto varžovas, kurį per pastarąsias dvi savaites iš kanojos išvertė dopingas.

Pernai pasaulio čempionu 200 m kanoja rungtyje tapęs baltarusis Arciomas Kozyris buvo diskvalifikuotas kartu su visa Baltarusijos komanda, nes treniruočių stovykloje balandį Prancūzijoje pareigūnai aptiko baltarusių naudotus švirkštus.

Nors Baltarusija dėl tokios bausmės skundėsi Sporto arbitražo teismui, nieko nepešė.

„Jau du sportininkai – pernykštis pasaulio čempionas ir šių metų Europos čempionas – iškrito. Žinoma, kad konkurencija mažėja, – sakė H.Žustautas. – Bet ir be jų varžovų pakanka. Dabar gal ne dvylika, o kokie dešimt pretenduos į medalį mano rungtyje.“

Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo federacijos generalinis sekretorius Romas Petrukanecas planavo drąsiau.

„Šansų dabar yra daugiau – nėra ko slėpti ar kuklintis, – sakė R.Petrukanecas. – Henrikas ir taip yra vienas mūsų lyderių, kuriuo mes tikėjome ir tikime.

Dabar dar ir varžovai palengvino užduotį. Akivaizdu, kad Henriko šansai laimėti olimpinį medalį bus geri.“

Rusai neatrodė įtartini

Tarp antradienį diskvalifikuotų Rusijos irkluotojų yra ir daugiau tituluotų atletų.

Londono olimpinis čempionas Aleksandras Djačenka, penkis kartus pasaulio čempionas ir olimpinės bronzos laimėtojas Aleksejus Korovaškovas, taip pat Jelena Aniušina ir Natalija Podolskaja likus 10 dienų iki olimpinių žaidynių sužinojo, kad Rio jų nebus.

A.Djačenkos ir Jurijaus Postrigajaus dvivietę Rio de Žaneire pakeis Švedijos atletai, tad dviviečių baidarių 200 m rungtyje stiprių varžovų sumažėjo ir Lietuvos baidarininkų duetui Aurimui Lankui ir Edvinui Ramanauskui.

Iškritus baltarusiams stiprių konkurentų sumažėjo 1000 m dviviete baidare startuosiantiems Ričardui Nekrošiui ir Andrejui Olijnikui.

„Iš mūsų keturių įgulų trims sumažėjo rimtų varžovų po visų dopingo skandalų“, – suskaičiavo R.Petrukanecas.

Su Rusijos kanojininkais ir baidarininkais per stovyklas užsienyje ir Trakuose dažnai pasimatydavę lietuviai neslėpė nuostabos dėl varžovų nuodėmių.

„Labai nustebino, – sakė R.Petrukanecas. – Iki šiol girdėdavome kalbas, kad tuos negerus dalykus rusai darydavo namie.

Tačiau baidarių ir kanojų irkluotojai per metus 5–6 mėnesius treniravosi užsienyje ir tarsi buvo pasiekiami dopingo kontrolieriams. O dabar tokia žinia – iškart apie penkis atletus. Jie visi gerai mums pažįstami.

Gaila, nes atrodė švarūs žmonės, o, pasirodo, galbūt yra kitaip. Nelabai graži situacija.“

Ir H.Žustautui, kurį antidopingo kontrolieriai šio sezono pradžioje patikrino du kartus per varžybas Lietuvoje ir Vokietijoje, sunku patikėti, kad gerai pažįstami varžovai galėjo sukčiauti.

„Jei tai kokia nors klaida, būtų labai gaila, – sakė H.Žustautas. – Tačiau jei vyko nešvarūs žaidimai, vadinasi, dopingo kontrolieriai gerai atliko savo darbą ir sąžiningi atletai buvo apginti.“

Konkurentų sumažėjo ir J.Kinderiui

Šalinant susitepusius Rusijos sportininkus išretėjo ir šiuolaikinės penkiakovės rinktinė. Vyrų varžybose, kuriose startuos Justinas Kinderis, neleista dalyvauti Maksimui Kustovui, kuris pasaulio reitinge yra septintas. Vietoj jo startuos Latvijos atstovas Ruslanas Nakonečnas (23).

Kiti olimpinius kelialapius iškovoję Rusijos rinktinės nariai – prieš penkerius metus iš Lietuvos pabėgusi Donata Rimšaitė, Gulnaz Gubaidulina ir Aleksandras Lesunas – galės dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.