EUROLYGA 2023

Olimpinio judėjimo vadui – nepatogūs klausimai

Julija Jefimova, dopingas ir spaudimas kirsti Rusijai taip, kad maža nepasirodytų. Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės dar neprasidėjusios sukėlė be galo daug aistrų. Kai ketvirtadienį tenisininkai ar boksininkai traukė burtus ir svarstė, kam atiteko parankiausi varžovai, sporto pasaulis atidžiai stebėjo dar vieną intrigą.

Th.Bachas teigė, kad žinutė sukčiams – aiški.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Th.Bachas teigė, kad žinutė sukčiams – aiški.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Th.Bachas teigė, kad žinutė sukčiams – aiški.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Th.Bachas teigė, kad žinutė sukčiams – aiški.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2016, 7:27 PM, atnaujinta May 16, 2017, 8:58 PM

Ketvirtadienį galiausiai buvo padėtas taškas „kiek Rusija neteks olimpiečių“ istorijoje. Lietuvos sporto mėgėjai sužinojo ir baigtį vienos didžiausių Rūtos Meilutytės varžovų J.Jefimovos istorijos baigtį.

Gausybė intrigų, kaltinimų ir nesutarimų aidėjo ir per Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) generalinės asamblėjos sesiją. Tris dienas vykusioje sesijoje IOC sulaukė kaltinimų pernelyg švelniu tonu Rusijos dopingo istorijoje, o pati organizacija kirto Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA), kuriai, esą, pačiai reikia tvarkyti savo įvaizdį, nes nesugebėjo laiku pamatyti rusų sukurptos sistemos.

„Visi laukiame atidarymo ceremonijos, kai pagaliau sportininkai atsidurs dėmesio centre. Esu tikras, kad juos pasveikins entuziastinga brazilų publika. Turėjome paskutinės minutės iššūkių, bet tai – natūralu. Bet organizacinio komiteto ir Rio miesto bendradarbiavimas vyksta puikiai ir esame tikri, kad visos problemos bus išspręstos“, – ketvirtadienį sakė IOC prezidentas Thomas Bachas, priminęs sportininkų skundus dėl vagysčių, kurių neišvengė ir lietuviai.

Jis neslėpė – tris dienas trukusi sesija – išvargino, bet šventinių nuotaikų nesugadino.

Kiek anksčiau nei Th.Bachas prakalbo apie šių metų iššūkius sporto pasaulis nagrinėjo J.Jefimovos situaciją.

IOC neįtraukė rusų plaukikės į Rusijos olimpiečių sąrašą, nors Sporto arbitražo teismas (CAS) nebuvo viešai paskelbęs apie savo sprendimą. Į sąrašą nebuvo patekę ir plaukikai Vladimiras Morozovas bei J.Jefimovos draugas Nikita Liubincevas.

Tačiau CAS pareiškė, kad tai padaryta – neteisingai ir abu plaukikai atsidūrė sąrše.

Jau tada kilo šurmulys, nes CAS neskubėjo skelbti žinių apie J.Jefimovą. „R-Sport“ šaltiniai tvirtino, kad Arbitražo teismas jau buvo nusprendęs mesti lauk J.Jefimovą, tik pareiškė, kad apie tai paskelbs vėliau.

„Kalbėjome apie rusų dalyvavimą Rio žaidynėse. Prisimenate, kad Richardo McLareno pranešimas pasirodė prieš porą savaičių. Po šio pranešimo IOC turėjo spręsti gerokai rimtesnį klausimą – pasėkmes, kurios lauktų kiekvieno sportininko. Klausimas buvo toks: ar galime laikyti sportininkus atsakingais už valstybių klaidas? Turėjome gerbti natūralią teisingumo sąvoką, o tai reiškia – kiekvieno sportininko teisę į nekaltumo įrodymą“, – kalbėjo Th.Bachas.

IOC į žaidynes praleido 271 Rusijos sportininką. Ketvirtadienį leidimus gavo 11 boksininkų, 18 šaulių, 8 tenisininkai, 6 buriuotojai, 11 dziudo kovotojų ir vienas golfo žaidėjas.

Žalią šviesą išvydo ir 29 plaukikai bei kanojų irklavimo pasaulio čempionas Andrejus Kraitoras. Į Rio prieš skandalą planavo keliauti 380 rusų sportininkų.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija neleido nė vienam iš aštuonių rusų patekti į Rio. Šie kreipėsi į CAS, bet pagalbos nesulaukė.

CAS taip pat atmetė 18 irkluotojų skundus.

„IOC suteikė progą kiekvienam Rusijos sportininkui įrodyti savo nekaltumą. IOC pati peržiūrėjo sportininkų sąrašą. Komisijai padėjo CAS. Dabar mes galime siųsti žinutę švariems sportininkams ir ypač tiems, kurie yra Rusijoje. Jūs galite būti švarūs ir siekti olimpinės svajonės. Norime paskatinti neklausyti tų, kurie sako, kad tik su dopingo pagalba galite kažką pasiekti, – kalbėjo Th.Bachas. – IOC ėmėsi daug veiksmų, kad užtikrintų antidopingo agentūros darbą. Įdiegėme prieš olimpinę testų programą ir taip uždarėme duris sukčiams į Rio. Rio bus paimti nauji mėginiai, kurie bus saugomi 10 metų. Pakartotinius tyrimus galėsime atlikti bet kada. Žinutė – aiški. Norime sukčius laikyti toli nuo olimpiados. Sukčiams nėra kur slėptis. Jie negali jausti saugūs.“

Th.Bachas teigė, kad laukia galutinių R.McLareno išvadų. Apie tai, kad Rusijos valdžia pati organizavo dopingo sistemą prakalbęs R.McLarenas šokiravo pasaulį surinktais įrodymais.

- Kiek Rusijos sportininkų iš viso bus Rio žaidynėse?, – žurnalistai paklausė Th.Bacho.

– Turime pirmiau pranešti tarptautinėms federacijoms ir sportininkams. O tada paskelbsime visiems. - Prieš atidarymą turėtume kalbėti apie didžiulę šventę, bet situacija tokia – kokia yra. Žadėjote kietas sankcijas, bet sulaukėte kaltinimų, kad jos nebuvo tokios, kokios turėjo. – Mes elgėmės teisingai. Emėmės trijų žingsnių sistemos ir tikrinome sportininkus. Jeigu sportininkams nepavyktų įgyvendinti kriterijų, jie nedalyvautų Rio. Pirmiausia kriterijus nustatė tarptautinės federacijos, kurioms tai padaryti padėjo R.McLarenas.

Jo tyrimo išvadomis vadovavosi ir IOC.

Tarptautinių federacijų sprendimus peržiūrėjo nepriklausomi IOC valdybos nariai, informaciją tikrino ir specialiai sudaryta komisija.

Jūs pamatysite individualių analizių rezultatus. IOC ėmėsi gerų žingsnių.

- Žaidynės vyksta šalyje, kurioje dabar yra recesija ir klesti skurdas. Ar teisinga rengti žaidynes tokioje šalyje?

– Turime modelį, pagal kurį ir rengiamos žaidynės. Brazilijos krizė – viena didžiausių istorijoje. Čia yra finansinė, socialinė krizė. Čia yra daugybė iššūkių, problemų. Bet ši šalis ir šis miestas sugebėjo transformuoti miestą ir ant pjedestalo užkelti žaidynes.

IOC padėjo. Lengva nebuvo ir lengva nėra dabar, bet mes solidarizuojamės su šeimininkais. Bendradarbiavimas – nuostabus. Manau, kad galima sakyti, jog olimpinių žaidynių finansinis modelis buvo rimtai išbandytas. Tikiuosi, kad ateityje taip nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.