EUROLYGA 2023

Į 2020-ųjų Tokijo žaidynių traukinį įšokti gali tik karatistai

Po ketverių metų Japonijos sostinėje vyksiančioje 32-oje vasaros olimpiadoje bus net penkios naujos parodomosios sporto šakos: tik šiose žaidynėse medalius išsidalins karatė, beisbolo ir moterų softbolo rinktinės, sportinio laipiojimo, banglenčių sporto ir riedlenčių meistrai. Tačiau vargu ar šiais pasikeitimais galės pasinaudoti mūsų šalies sportininkai: sportinio laipiojimo, banglentininkų ir riedlentininkų judėjimas Lietuvoje dar net neįsibėgėjo, o galingai Europoje ir pasaulyje atrodantys kiokušin karatė meistrai suks galvas kaip perprasti Pasaulinės karatė federacijos (WKF) taisykles.

Karatė meistrai galėtų prasibrauti į Tokijo olimpiadą.
Karatė meistrai galėtų prasibrauti į Tokijo olimpiadą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2016, 12:07 PM, atnaujinta May 16, 2017, 1:22 PM

Nors žinia apie penkias naujas sporto šakas Tokijo žaidynėse ir nebuvo netikėta, vos tik Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) savo 129-oje sesijoje paskelbus apie tik Tokijui skirtas sporto šakas, beveik visos šalys suskubo ieškoti savo būsimų olimpiečių.

Tokijo olimpiadoje sportinio laipiojimo varžybose dalyvaus 40 atletų – po 20 moterų ir vyrų, – tikino Lietuvos laipiojimo sporto asociacijos atstovė Milda Koreivaitė. – Jie į olimpiadą pateks susumavus visus rezultatus ir sudėliojus reitingus“.

Kaip tikino M.Koreivaitė, 2020-ųjų Tokijo žaidynėse bus trys sportinio laipiojimo rungtys: taip vadinamas greituminis, sudėtingasis ir kritimo.

„Reikia pasakyti, kad Lietuvos sportinio laipiojimo mėgėjų yra nemažai, ir kai kas važinėja į pasaulio etapus, bet dėl lėšų stokos, kol kas tikrai negalima įvardinti nė vieno sportininko, kuris reitinguose būtų aiškus mūsų lyderis ir galėtų pretenduoti į olimpiadą Japonijoje. Mūsų viltys į jaunimą, kuris nuo 2017-ųjų varžybų pabandytų įsitvirtinti reitinguose ir, galbūt, gautų kvietimą į Japoniją“ , – kalbėjo Lietuvos laipiojimo sporto asociacijos atstovė.

Tuo tarpu Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) garbės prezidentas, Europos karatė organizacijos viceprezidentas Romas Vitkauskas tikina, kad karatė įtraukimas į žaidynių programą – tai itin reikšmingas įvykis, kuriuo būtina pasinaudoti.

„Pekine buvo įtrauktas ušu, tačiau ši sporto šaka nepasinaudojo galimybe ir tuo viskas baigėsi. Šiuo atveju pasaulyje karatė yra labai populiari ir mes stengsimės pasinaudoti šansu. Tikrai turime klubų, kurie kovoja pagal pasaulinės karatė federacijos (WKF) taisykles. 2020-ųjų olimpiadoje nebus jokių smūgiu, įprastų karatė – vyks bekontaktinės kovos su tam tikra taškų skaičiavimo sistema ir asmeninės bei komandinės kata rungtys“, – kalbėjo R.Vitkauskas.

Pagal numatytas nuostatas, Į Tokiją važiuos 80 geriausi planetos karatistai – per pusę vyrų ir moterų, kurių lauks WKF varžybų subtilybės.

Šios taisyklės visiškai nepanašios į Lietuvoje itin populiarių kiokušin karatė, shotokan, karatė do ar fudokan karatė taisykles.

– Ar yra Lietuvoje klubų, kuriuose treniruojamasi pagal pasaulinės karatė federacijos taisykles ir pačių WKF atstovų?, – buvo paklaustas R.Vitkauskas

– Taip. Yra mūsų šalyje net ir WKF organizacijos komisija, į kurią įtrauktas esu aš, kaunietis Kazimieras Bartkevičius, mažeikiškis Vidmantas Butnorius, kaunietis Vidmantas Poškaitis ir panevėžietis Alfonsas Valuntonis. Į WKF organizaciją įtraukti apie 90 procentų mūsų klubų, tad nereikia galvoti, kad tai kažkas netikėto. Dabar prasidės rimtas darbas, kad galėtume deleguoti mūsų sportininkus į olimpinę atranką. O tai, kad mes tai galime padaryti – net neabejoju. Turime kelis metus, kad galėtume tinkamai pasirengti olimpinei atrankai.

– Kokia būtų jūsų prognozė – ar nors vienas Lietuvos karatė atstovas galėtų pretenduoti į kelialapį į Tokiją?

– Sakysime taip: karatė, o, galbūt, reikia sakyti kiokušin karatė, Lietuvoje yra trečioje vietoje pagal masiškumą ir populiarumą. Šalies klubai kaskart duoda mūsų sporto šakai vis naujų aukšto meistriškumo sportininkų. Manau, kartu su Lietuvos tautiniu olimpiniu komitetu sudėliosime strategiją, kaip geriau pasirengti atrankai, kad po ketverių metų į žaidynes vyktų pirmasis šalies olimpietis-karatė atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.