EUROLYGA 2023

Lietuvos penkiakovininkų kova: ko tikisi ir kaip jie nusiteikę?

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė leidosi į dar vieną aukso medžioklę. 2012 metų olimpinė čempionė – viena favoričių per Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės varžybas.

L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė (kairėje) laimėjo 19 kovų, o I.Serapinaitė – 15.<br>G.Smilingytės nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė (kairėje) laimėjo 19 kovų, o I.Serapinaitė – 15.<br>G.Smilingytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus („Lietuvos rytas“)

Aug 19, 2016, 5:00 AM, atnaujinta May 15, 2017, 12:22 PM

„Deodoro“ sporto komplekso atvirajame baseine L.Asadauskaitė, Ieva Serapinaitė ir Justinas Kinderis grybšnis po grybšnio suko paskutinius pasiruošimo kilometrus.

Vanduo atrodė skaidrus, bet šalia penkiakovininkų nardė vyras su ilgu iešmu. Jis graibstė nuo baseino dugno dumblius, lapus ir spyglius.

Trims Lietuvos penkiakovininkams teks prisitaikyti prie neįprastos aplinkos žaidynėse Brazilijoje ir tikėtis gerų orų, nes netikėtumų gali pasitaikyti ne tik kovojant su varžovais.

Lietuvių bus ir daugiau

Šiuolaikinė penkiakovė yra olimpinių žaidynių dalis nuo 1912 metų, bet pastaruoju metu turėjo kovoti ir keistis, kad liktų olimpinėje programoje.

Penkiakovė nebėra panaši į barono Pierre’o de Coubertino, šiuolaikinių olimpinių žaidynių pradininko, kareiviams sugalvotą sporto šaką.

Šių metų olimpiadoje fechtavimosi rungtis dabar padalyta į dvi dienas – ketvirtadienį visi penkiakovininkai – po 36 moteris ir vyrus – sukryžiavo špagas tarpusavyje, o atkrintamosios kovos špagomis nukeltos į pagrindinių varžybų dienas – moterims tai bus penktadienis, vyrams – šeštadienis.

Geriausiems pasaulio penkiakovininkams reikės plaukti 200 metrų laisvuoju stiliumi, joti braziliškais žirgais ir baigti varžybas paskutine kombinuotąja rungtimi – šaudymo lazeriniais pistoletais ir 3,2 km bėgimo.

Per tris rungtis surinkti taškai bus paversti į sekundes prieš bėgimo ir šaudymo lenktynes, per kurias reikės kas 800 metrų pataikyti į penkis taikinius. Pirmasis kirtęs finišo liniją laimės auksą.

Su 2004 ir 2008 m. olimpinių žaidynių prizininku Andrejumi Zadneprovskiu dukrą auginanti buvusi plaukikė L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė pasiekė olimpinį auksą Londone, o šiemet laimėjo Europos pirmenybes Bulgarijoje, pranokusi prancūzę Elodie Clouvel ir vokietę Leną Schoeneborn, kuri šiuo metu pirmauja pasaulio reitinge.

Antrąją poziciją reitinge užimančiai 32 metų lietuvei rimta varžovė bus ir pasaulio čempionė iš Vengrijos Sarolta Kovacs, taip pat olimpinių žaidynių prizininkės – britė Samantha Murray ir brazilė Yane Marques.

„Aštuonios devynios sportininkės turėtų pretenduoti į aukščiausias vietas, – po lietuvių treniruotės Rio baseine sakė A.Zadneprovskis, į žaidynes atvykęs kaip Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės vykdomojo komiteto narys. – Tarp favoričių nereikia pamiršti ir Donatos Rimšaitės.“

2008 metais Pekine Lietuvai olimpinėse žaidynėse atstovavusi D.Rimšaitė 2011 metais priėmė Rusijos pilietybę ir vilki šios šalies aprangą.

J.Kinderis – kovingas

Vyrų varžybose čekas Davidas Svoboda gins čempiono titulą atsigavęs po stresinio pėdos lūžio.

J.Kinderio nėra tarp olimpinių favoritų, bet 2013 metų pasaulio čempionas taip pat atvyko į Rio de Žaneirą susikaupęs ir ambicingas.

„Nuotaika kovinga, išgąsčio nėra. Tikiuosi, jog taip bus ir per varžybas. Jose mano tikslas yra pasirodyti kuo geriau. Norėtųsi pagerinti Londono žaidynių rezultatą“, – sakė 29 metų penkiakovininkas, prieš ketverius metus užėmęs aštuntąją vietą.

Tikisi, jog Brazilijoje nelis

Lietuvos penkiakovininkai jau lankėsi Rio de Žaneire kovo mėnesį ir pasaulio taurės antrojo etapo varžybose patyrė nemalonių potyrių.

L.Asadauskaitė tada finišavo tik trylikta, nes užėjus lietui ėmė strigti lazerinis pistoletas ir elektroniniai taikiniai.

Šiuolaikinės penkiakovės varžybose Rio tik pradinės fechtavimosi kovos buvo rengiamos uždaroje arenoje.

Plaukimas vyks atvirame baseine, o greta esančiame stadione bus rengiamos atkrintamosios fechtavimosi varžybos, jojimo ir šaudymo-bėgimo rungtys.

Šiuolaikinės penkiakovės varžybų teisėju olimpinėse žaidynėse dirbančiam Edvinui Krungolcui užkliuvo, jog stogelių, dengiančių šaudyklą, ir vėl nėra.

„Lieka tikėtis, kad nelis“, – apžiūrinėdamas „Deodoro“ stadioną sakė Pekino olimpinis vicečempionas.

Penktadienį ir šeštadienį lietaus Rio de Žaneire neprognozuojama, tad netikėtumų turėtų būti mažiau.

Bet penkiakovės varžybose pokštų gali iškrėsti ne tik gamta, bet ir žirgai.

Skirtingai nei kitos ekipuotės – plaukimo reikmenų, fechtavimosi špagų, elektroninių pistoletų ir bėgimo aprangos, žirgų į varžybas neatsiveši.

Prancūzijos penkiakovininkai yra atsigabenę balnus, bet visi penkiakovininkai su burtais jiems atiteksiančiais žirgais susipažins tik per varžybas.

„Tai – braziliški žirgai. Jie tikrai gero lygio. Bet, žinoma, gali nesutapti sportininko ir žirgo pasirengimas – tada galima išvysti įdomių dalykų“, – sakė E.Krungolcas.

Vis dėlto net ir tokioje nenuspėjamoje sporto šakoje kaip šiuolaikinė penkiakovė meistriškumas, patirtis ir tradicijos lemia daugiau nei atsitiktinumai.

Lietuva tuo įsitikino per pastarąsias trejas olimpines žaidynes, kuriose A.Zadneprovskis, E.Krungolcas ir L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė laimėjo keturis medalius.

Pradėjo nuo fechtavimosi

Po 36 moteris ir vyrus vakar Rio de Žaneire pradėjo penkiakovininkų varžybas. Pirmojoje fechtavimosi dalyje jie visi po kartą kovojo vienas su kitu, o šiandien galės pagerinti savo pozicijas atkrintamosiose kovose.

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė buvo 11-a – ji laimėjo 19 kovų iš 35 ir surinko 214 taškų.

Ieva Serapinaitė laimėjo 15 kovų (190 tšk.) ir žengia 25-a.

Pirmauja lenkė Oktawia Nowacka (262 tšk.), vokietė Lena Schoeneborn (244) ir kanadietė Melanie McCann (238). Rusijai atstovaujanti Donata Rimšaitė (202 tšk.) yra 15-a.

Vyrai, tarp kurių buvo ir Justinas Kinderis, fechtavimosi kovas baigė vėlai vakare Lietuvos laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.