EUROLYGA 2023

Olimpiadoje – neeilinė Viktorijos Čmilytės-Nielsen pergalė

Geriausia Lietuvos šachmatininkė ir vėl spindi prie šachmatų lentos. Po pusantrų metų pertraukos oficialiame turnyre žaidžianti Viktorija Čmilytė-Nielsen stipriai prisidėjo prie to, kad Lietuvos moterų šachmatų „svajonių komanda“ vėl atsidurtų tarp lyderių olimpiadoje.

Viktorija Čmilytė-Nielsen oficialiame turnyre žaidžia po pusantrų metų pertraukos.<br>Juodabalta Chess nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen oficialiame turnyre žaidžia po pusantrų metų pertraukos.<br>Juodabalta Chess nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Robertas Trakys

Sep 11, 2016, 11:20 PM, atnaujinta May 13, 2017, 9:54 AM

Devintame ture lietuvės 3,5-0,5 nugalėjo Graikijos šachmatininkes bei tarp 134 ekipų rikiuojasi 17-os. Lietuvos atstovės turi 13 taškų (6 pergalės ir 3 pralaimėjimai) bei nuo septintoje vietoje esančių gruzinių atsilieka vos tašku.

Bene įspūdingiausią pergalę iškovojo Lietuvos šachmatų žvaigždė V.Čmilytė (ELO-2536), gražiu stiliumi nugalėjusi Stavroulą Tsolakidou (ELO-2355). Valdovę paaukojusi lietuvė matą atliko jau po dvidešimto ėjimo!

„Šiandienos partija susiklostė netikėtai gerai. Mano varžovė – labai jauna talentinga šachmatininkė iš Graikijos, jaunimo čempionatų nugalėtoja. Besiruošdama partijai atkreipiau dėmesį į tai, kad ji puikiai žino teoriją, todėl pamėginau primesti kiek kitokį, aštrų žaidimą, kuris jai buvo neparankus, – lrytas.lt atskleidė V.Čmilytė. – Būdama geriausios formos paprastai visada žaisdavau aktyviai ir šiek tiek rizikingai. Taip buvo ir šiandien.“

Prie komandos pergalės prisidėjo ir kitos Lietuvos šachmatininkės: Salomėja Zaksaitė (ELO-2298) įveikė Ekaterini Pavlidou (ELO-2140), Daiva Batytė (ELO-2189) pranoko Anastasiją Avramidou (ELO-2273), o prie ketvirtos lentos žaidusi Laima Domarkaitė (ELO-2161) partiją su Haritomeni Markantonaki (ELO-2188) baigė lygiosiomis.

Oficialiame turnyre V.Čmilytė paskutinį kartą žaidė praėjusių metų kovą – pasaulio moterų šachmatų čempionate. Atsakingai į darbą Seime žiūrinti Europos čempionė pristabdė šachmatininkės karjerą, o ir olimpiadoje prie komandos prisijungė tik šeštame ture.

Pirma partija susiklostė nesėkmingai, lietuvė pralaimėjo Moldovos šachmatininkei Dianai Baciu, tačiau po to iškovojo tris pergales.

„Žinoma, buvo abejonių, jog olimpiada gali susiklostyti nesėkmingai, juolab kad rimtam pasiruošimui laiko neturėjau. Kita vertus, atstovavimas komandai yra didelė garbė, džiaugiuosi, kad esu kviečiama ir kol komandai mano dalyvavimas bus naudingas – stengsiuosi dalyvauti“, – sakė V.Čmilytė.

Su V.Čmilytės pergalėmis sugrįžo ir Lietuvos rinktinės pergalės. Po šešto turo vos 57 pozicijoje buvusios lietuvės jau 17-os. Dešimtame ture mūsiškių varžovėmis bus žemiau reitinguotos Izraelio šachmatininkės, o pergalė prieš jas greičiausiai padėtų sugrįžti į pajėgiausiųjų dešimtuką.

„Stengiamės kasdien susikoncentruoti į tos dienos partiją ir per daug negalvoti apie vietas ir rezultatą. Tokios mintys paprastai tik blaško. Džiaugiuosi, kad turime daug pajėgių ir patyrusių žaidėjų ir kad mūsų komanda draugiška, sergame viena už kitą. Pavyzdžiui, su Deimante (Daulyte – lrytas.lt) už rinktinę drauge žaidėme jau bent šešiuose komandiniuose turnyruose, pradedant nuo 2006 metų olimpiados Turine“, – prisiminė V.Čmilytė.

Likus dviems turams lyderėmis tapo Kinijos šachmatininkės, turinčios 16 taškų. Antros žengia lenkės (15 tšk.), trečios – ukrainietės (14 tšk.).

Šeštą pergalę iškovojo ir Lietuvos vyrų rinktinė, sekmadienį 3-1 nugalėjusi Juodkalnijos šachmatininkus. Dvi pirmos šio turo lietuvių ekipos lentos iškovojo pergales – šalies čempionas Tomas Laurušas (ELO-2437) įveikė Nikolą Djukičių (ELO-2534), o Šarūnas Šulskis (ELO-2519) – Dragisą Blagojevičių (ELO-2482).

Kiti du Lietuvos šachmatininkai – Vidmantas Mališauskas (ELO-2434) ir Paulius Pultinevičius (ELO-2351) – partijas baigė lygiosiomis.

Olimpiadoje pirmauja amerikiečiai (16 tšk.), lenkiantys Ukrainos (16 tšk.) bei Rusijos (15 tšk.) šachmatininkus. Aukštą 11 vietą užima latviai (13 tšk.), o 12 taškų turintys lietuviai tarp 170 valstybių klasifikuojami 32-i.

Pirmadienį vyrų rinktinės lauks itin pajėgūs Turkijos šachmatininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.