EUROLYGA 2023

Rusija urzgia ir niršta: JAV atletams WADA leido vartoti dopingą

Tarptautinė antidopingo agentūra (WADA) leido ne vienam garsiam Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) sportininkui legaliai vartoti dopingą. Apie tai skelbia vos ne visi didžiausi Rusijos žiniasklaidos interneto portalai, šaukdami, kad gavo patvirtinimą apie tai iš paviešintų pavogtų dokumentų, kuriuos pateikė interneto įsilaužėlių kompanija „Fancy Bear“.

Serena Williams<br>AFP nuotr.
Serena Williams<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-09-13 16:50, atnaujinta 2017-05-13 04:35

Ir didžiausia „dopingo dėmę“ bandomą užpaišyti ant garsių JAV tenisininkių seserų Serenos ir Venus Williams karjeros puslapių.

Kaip praneša „Fancy Bear“, WADA jau šešerius metus leidžia seserims S. ir V. Williams legaliai vartoti dopingą.

Neva Serenai Williams WADA 2010, 2014 ir 2015-siais metais leido vartoti sporte uždraustus oksidoną, opiatus, prednisoną, prednisoloną ir metilprednisoloną.

Tuo tarpu Venus nuo 2010-ųjų iki 2013 metų oficialiai leista vartoti kitus dopingus – prednisoloną, triamcinoloną ir formoterolį. Ir WADA į tai užmerkė akis. 

Tačiau niekur nėra pranešta, kuo sirgo seserys, kad joms buvo būtini šie medikamentai.

Taip pat interneto įsilaužėlių kompanija paviešino raštą, kuriame teigiama, kad garsi JAV gimnastė Simone Biles 2016-siais buvo pagauta vartojus psichotropinius medikamentus – metilfenidatą, tačiau nebuvo diskvalifikuota.

Rusijos žiniasklaida jau garsiai šaukia, kad iš šios sportininkės būtina atimti visus keturis aukso medalius, kuriuos ji laimėjo Rio de Žaneire.  Neva WADA dar 2012-2014 metais leido gimnastei vartoti amfetaminus.

Kliuvo ir JAV krepšinio rinktinei – pirštu badoma į moterų nacionalinės ekipos žaidėją Eleną Delle Donne, kuri, pagal pateikiamus pavogtus dokumentus iš WADA, neva 2014-siais turėjo teisę vartoti amfetaminus.

Rusijos sporto valdžia jau pasirengusi reikalauti ne tik Rio de Žaneiro olimpiados rezultatų peržiūrėjimo, bet ir visų įmanomų sankcijų nuėmimo nuo rusų sporto ir Rusijos atletų.

Tarptautinė teniso asociacija iš WADA jau gavo pranešimą, kad buvo laužiamasi į WADA internetinę duomenų bazę ir tą skiltį, kurioje kalbama apie sportininkų vaistų vartojimą.

Tarptautinis olimpinis komitetas jau pakomentavo įsibėgėjantį skandalą: „Olimpinis komitetas gali patvirtinti, kad visos pavardės, minimos pastaruoju metu dėl nutenkintos informacijos, nėra pažeidusios jokių antidopingo taisyklių nuostatų ir teisėtai dalyvavo Rio de Žaneiro olimpiadoje“.

Rusija taip pat jau reikalauja atsiprašyti savo teniso rinktinės kapitono Šamilio Tarpiščevo. Jis praėjusių metų spalio 7 dieną vienoje iš Rusijos televizijos laidų pavadino seseris S. ir V. Williams „tikrai ne moterimis – jos labiau broliai, nei seserys“. Neva, pastarosios vartoja draudžiamus preparatus ir yra panašesnės į vyrus, nei moteris.

Už šiuos pasisakymus Tarptautinė moterų teniso asociacija skyrė rusui 25 tūkst. JAV dolerių baudą, uždraudė pasirodyti metus savo rengiamuose turnyruose ir pareikalavo viešai atsiprašyti garsių JAV tenisininkių už įžeidimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.