EUROLYGA 2023

Parolimpinis čempionas pratrūko: „Mūsų valdžia – neįgalesnė nei mes“

Parolimpinių žaidynių čempionu tapęs lengvaatletis Mindaugas Bilius nesusilaikė – išliejo viską, ką galvoja apie dabartinę neįgaliųjų sporto valdžią Lietuvoje ir šalies parolimpinio komiteto prezidentą Vytautą Kvietkauską.

M.Bilius.<br>Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.
M.Bilius.<br>Rimanto Navicko/RGB pictures nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2016, 6:24 PM, atnaujinta May 12, 2017, 11:34 PM

„Ant karštųjų esu dabar, bet kas liečia neįgaliųjų valdymą, kartais man atrodo, kad neįgaliųjų sporto valdžia yra labiau neįgali, nei mes. Žmonės, visuomenė domisi ir žino, jų požiūris keičiasi. Kai grįžti į visuomenę, visi tave sutinka gerai.

To trūksta neįgaliųjų valdžioje – parolimpiniame komitete, federacijose. Jeigu čia būtų žmonės, kurie dirbtų nuoširdžiai ir suprastų neįgaliųjų sportą, jis būtų dar didesnėse aukštumose“, – nuoskaudas, kalbėdamas su „Lietuvos ryto“ televizija, liejo 34-erių M.Bilius.

Paklaustas, ar kritikuodamas Lietuvos parolimpinį komitetą (LPOK) nebijo, kad viskas atsisuks prieš jį patį, M.Bilius tik dar labiau užsivedė. Jis kartu prisiminė incidentą prieš rutulio stūmimo varžybas, kai V.Kvietkauskas „Facebook“ tinkle kvietė palaikyti M.Bilių disko metimo rungtyje, kurioje lietuvis iškovojo sidabrą prieš gerą savaitę.

„Tegul sukasi ta lazda į mane, tegu žmonės sužino. Pažiūrėkite į V.Kvietkauską – paklauskite jo apie kokią sporto šaką, jis nieko nepasakys. Jis man siūlė eiti diską mesti, nors jį mečiau prieš savaitę. Golbolo rinktinei jis siūlo eiti žiūrėti futbolą.

Jis nežino nieko. Manau, kad greitoje ateityje bus pokyčiai, jie turi būti. Taip nebegali būti, jei tie patys žmonės valdys, tai į Tokiją galėsime vežtis vieną sportininką.

Yra žmonių, kurie mato ir padeda, bet jeigu prezidentas prieš vykstant į žaidynes mums sako džiaugtis, kad gavome ir tiek, o kitaip būtume važiavę už savo pinigus į Rio...“, – nutęsė M.Bilius.

Dar viena skaudi tema – premijos. Jeigu sveiki sportininkai už olimpinį medalį gauna 115 850 eurų, tai neįgalieji – vos 17 380 eurų.

„Situacija yra nesąžininga. Mes esame Europos šalis, kuri teigia, kad visi lygūs... Dar kalba apie tai, kad per mažai dalyvių pas mus, bet juk yra kvotos, ne visi važiuoja“, – pyko M.Bilius.

Jis kartu pripažino – lydinčių asmenų, kuriuos vadino turistais, vyksta per daug, kai vietoj jų būtų galima atsivežti papildomą sportininką.

M.Bilius artimiausiu metu tikis pereiti nuo kalbų prie darbų.

„Esu užsivedęs, džiaugiuosi laimėjęs auksą, nes dabar turiu kažkokį svorį. Visi sportininkai šneka, kad blogai, bet negalėjo nieko padaryti kol kas. Man ir išsilavinimas leidžia, nesu kvailas, o visi mato kas vyksta“, – kalbėjo čempionas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.