EUROLYGA 2023

Tai bent: Rusijoje išmokėtos premijos už įsivaizduojamus Rio olimpiados medalius

Premijos už būrimą iš kavos tirščių – taip būtų galima pavadinti Rusijos olimpiečių palaikymo fondo sprendimą mokėti Rio olimpiadoje nekovojusiems atletams solidžius pinigus už tai, kad, pačių sportininkų žodžiais, jie būtų laimėję vieną ar kitą žaidynių medalį. Fondui pakako tik specialistų ir atletų pasvarstymo, kad dėl pasaulinės Antidopingo agentūros iškelto dopingo skandalo Rio de Žaneire negalėję startuoti rusų sportininkai galbūt būtų pretendavę į medalius – ir premijos jau skiriamos.

Rusijos premjeras D.Medvedevas ir prezidentas V.Putinas.<br>AFP nuotr.
Rusijos premjeras D.Medvedevas ir prezidentas V.Putinas.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2016, 11:27 AM, atnaujinta May 9, 2017, 7:54 PM

Daliai Rusijos olimpinės delegacijos narių buvo uždrausta dalyvauti Rio de Žaneiro žaidynėse, kai Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) paskelbė ataskaitą, rodančią, jog šios šalies valstybinės institucijos organizavo ir dangstė dopingo vartojimą įvairiose sporto šakose.

Iš viso dėl buvusių reikalų su dopingo agentūra ir galimai su tuo susijusia veikla buvo neleista startuoti 115 atletų. Labiausiai „nukentėjo“ Rusijos lengvaatlečiai, kuriems Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) neleido pasirodyti olimpiadoje. Iš viso – 68 sportininkams.

Ir dabar net 42-iems iš jų Rusijos olimpiečių palaikymo fondas skirs premijas: tai bus piniginė paskata už nelaimėtus Rio medalius.

Dar rugpjūčio 25 dieną Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas Kremliuje leptelėjo, kad daliai nuskriaustų rusų lengvaatlečių bus išmokėtos premijos už jų planuotus medalius.

„Mes dabar jau žinome, kad valstybė per Fondą premijas išmokės keturiasdešimt dviem lengvaatlečiams. Visi sportininkai pinigus gaus vienu metu“, – Rusijos naujienų agentūrai TASS pareiškė šios šalies lengvosios atletikos federacijos prezidentas Dmitrijus Šliachtinas.

Jis atsisakė tiksliai įvardinti, kokias sumas gaus „virtualius medalius“ laimėję rusų sportininkai.

„Tikrai dabar nesakysiu, kiek gaus kas pinigų. Tačiau lygybės nebus – penki sportininkai, kurie pretendavo į Rio auksą, tačiau dėl sankcijų nevyko į Braziliją, gaus premijas kaip už pirmąją vietą“, – aiškino lengvaatlečių vedlys.

Neoficialiai kalbama, kad didžioji dalis premijuotų „olimpinių prizininkų“ rinkosi antrąsias vietas, o trečiųjų vietų savininkų buvo vos 15.

Federacijos funkcionierius paaiškino, pagal kokius kriterijus buvo bandoma dalinti premijas. „Pats sportininkas galėjo pasakyti, kokią vietą jis planavo Rio. Tuomet tai tvirtino ar jo rezultatus peržiūrinėjo federacija, kuri teikė siūlymą į Fondą. Ir nebuvo nė vieno varianto, kad Fondas pasakytų „ne“. Juk mes teikėme tik geriausias kandidatūras, svarstėme, ką galėtų vienas ar kitas atletas laimėti“, – pompastiškai aiškino D.Šliachtinas.

Oficialiai Rusijos olimpinis komitetas yra pranešęs, kad už auksą Rio olimpiadoje mokės 53,5 tūkst. eurų premiją, už sidabrą – 38 tūkst. ir bronzą – 26 tūkst. eurų premijas.

Tai ne pirmasis kartas, kai bandoma dalinti premijas už nebūtus dalykus.

„Ves sport“ portalas tikina, kad už puikų pasirengimą Rio de Žaneiro parolimpinėms žaidynėms buvo nutarta trijų algų dydžio premiją „apdovanoti“ Rusijos parolimpinio komiteto prezidentą Vladimirą Lukinskį ir dar tris jo pavaduotojus.

Nors neoficialiai, tačiau teigiama, kad rusų parolimpinio komiteto prezidento alga yra apie 3,5 tūkst. eurų, tad V.Lukimas turėtų gauti už savo šaunų darbą 10 tūkst. eurų.

Juokingiausia, kad visa Rusijos parolimpinė delegacija buvo diskvalifikuota ir nedalyvavo Rio parolimpiadoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.