EUROLYGA 2023

Kodėl M. Carlsenas šachmatų mūšyje mūvėjo NBA kojines? Atsakymas stebina

Lapkričio 30-ąją vykęs lemiamas mūšis dėl pasaulio šachmatų čempiono vardo sutraukė itin didelį sporto aistruolių ratą – neoficialiai teigiama, kad keturias greitųjų šachmatų partijas iš Niujorko internetu įvairiais kanalais stebėjo nuo 1,5 mln. iki 4 mln. šios sporto šakos mėgėjų. Tiek žurnalistams, tiek šachmatų specialistams per šias akistatas į akis krito begalė įvairiausių smulkmenų, pagal kurias buvo bandoma spėlioti apie sportininkų pasirengimą, nuotaikas ir galimybę iškovoti pergalę. Viena iš jų – čempiono titulą apgynęs 26-erių norvegas Magnusas Carlsenas trečiadienį kovojo mūvėdamas baltas kojines su NBA atributika.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2016, 10:35 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:27 AM

Po galutinės pergalės M.Carlsenas buvo paklaustas, kodėl mūvėjo būtent tokias kojines. Nuo 2013 metų pasaulio šachmatų soste karaliaujantis lapkričio 30 dieną gimtadienį šventęs norvegas neišsisukinėjo: „Aš daugiau kaip mėnesį esu Niujorke, kur teko rengtis dvikovai dėl čempiono titulo ir po to varžytis. Tiesiog neturėjau laiko niekam kitam – ir rūbų skalbimui. Neturėjau jau likusių švarių kojinių.“

Sakydamas tai M.Carlsenas šypsojosi, tad nežinia, ar tai tiesa, ar eilinis šachmatų Mozartu pravardžiuojamo norvego juokelis.

Tiesą sakant, M.Carlsenas nėra abejingas krepšiniui. Kai rengėsi pirmajai kovai dėl čempiono titulo su indu Viswanathanu Anandu, jis paprašė, kad Delyje gyventų netoli krepšinio aikštės, o jo sekundantas Lietuvos Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vyras Peteris Heine Nielsenas padovanojo mūsų šalies rinktinės krepšinio sirgaliaus marškinėlius, naudotus 1992 metų Barselonos olimpiadoje. Pasaulio čempionas mėgsta ne tik žiūrėti NBA kovas, bet ir pats pamėto į krepšį.

Taip pat internautai M.Carlseną 2013 metais buvo sutikę krepšinio aikštėje vilkintį „Boston Celtics“ ekipos marškinėlius.

26-ąjį gimtadienį trečiadienį šventęs norvegas M.Carlsenas tą pačią dieną Niujorke apgynė šachmatų pasaulio čempiono titulą. Kovoje dėl titulo jis įrodė pranašumą prieš 26 metų rusą Sergejų Karakiną.

Tądien vykusiose greitųjų šachmatų partijose norvegas iškovojo pergalę 3:1. Pirmosios dvi partijos baigėsi lygiosiomis, o trečiąją ir ketvirtąją laimėjo M.Carlsenas.

Per anksčiau įvykusias 12 klasikinių partijų M.Carlsenas ir S.Kariakinas nugalėtojo neišsiaiškino – 6:6. Tuomet abu šachmatininkai pasidalijo po pergalę, o likusios 10 partijų baigėsi lygiosiomis.

Bendrą mačo prizų fondą sudarė 1 mln. JAV dolerių. Nugalėtojui atiteko 55 proc. visos sumos, o rusui – 45 proc. Tiesa, M.Carlsenui dar buvo skirta 5 proc. laimėto prizinio fondo bauda už taisyklių pažeidimą spaudos konferencijos metu.

M.Carlseno treneris yra Lietuvos Seimo narės V.Čmilytės-Nielsen vyras P.H.Nielsenas.

M.Carlsenas (FIDE – 2840) yra pasaulio reitingo lyderis, o S.Kariakinas (FIDE – 2785) užima septintąją vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.