EUROLYGA 2023

LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė: „Nenoriu sumenkinti S. Bilio rezultato, bet baseinas – neolimpinis“

Likus savaitei iki Lietuvos Metų sportininko rinkimų „LTeam“ kulminacijos – apdovanojimo ceremonijos,  vis dar nebuvo praskleista viena pagrindinių intrigų: kaip atrodys trofėjai, kuriuos gaus savo nominacijose triumfavę sportininkai ir sporto žmonės. Tačiau šventinis Metų sportininkų renginys Vilniuje jau dabar yra su sensacijos prieskoniu – ar sugebės  įsiterpti į „Metų sportininko“ nominacijos pretendentus šią savaitę planetos plaukimo čempionu tapęs panevėžietis Simonas Bilis. Mat jis nėra įtrauktas į galimai geriausio Lietuvos sportininko rinkimų sąrašą, o kovoja tik „Metų Proveržio“ nominacijoje.

LTOK surengtoje spaudos konferencijoje kalbėta apie kitą savaitę vyksiančią Metų sportininkų – „LTeam“ apdovanojimo ceremoniją: LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir LTOK Fondo vadovas Vitalijus Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
LTOK surengtoje spaudos konferencijoje kalbėta apie kitą savaitę vyksiančią Metų sportininkų – „LTeam“ apdovanojimo ceremoniją: LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir LTOK Fondo vadovas Vitalijus Vasiliauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2016, 10:27 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:43 PM

Geriausių 2016 metų mūsų šalies sportininkų rinkimai jau artėja prie baigos – laureatai bus paskelbti ir apdovanoti Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) rengiamoje šventėje gruodžio 22-ąją.

„Sportininkų apdovanojimo ceremonija buvo ir didesnėse, ir mažesnėse salėse. Šiemet keliamės į didžiausią sostinės areną – „Siemens“, kur jau dabar kviestinių svečių yra daugiau kaip du tūkstančiai“, – apie po savaitės rengiamą svarbiausią šalies sportinę apdovanojimų ceremoniją kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Ne vienas garsus šalies olimpietis tikisi tądien išgirsti savo pavardę, kai bus apdovanoti 11 nominacijų nugalėtojai.

2016 metų „LTeam“ metų sporto apdovanojimuose geriausiųjų trofėjai bus išdalinti „Metų sportininko“, „Metų sportininkės“, „Metų trenerio“, „Metų proveržio“, „Metų pergalės“, „Metų sportininko su negalia“, „Metų vyrų komandos“, „Metų moterų komandos“, „Metų neįgaliųjų komandos“ nominacijose bei bus pagerbtas specialistas už pagalbą Lietuvos sportininkams ir iškili sporto asmenybė – už viso gyvenimo nuopelnus.

„Kol kas negalime parodyti jums tų taurių, kurias įteiksime. Ir negalime sakyti, kas jos sumanytojas. Kai tik turėsime trofėjus, būtinai  apie viską pasakysime. Iki savaitės pabaigos 2016-ųjų „LTeam“ pagerbimo ceremonija jau turės savąsias taures“, – kalbėjo Lietuvos olimpinės rinktinės „LTeam“ prekės ženklą valdančio LTOK Fondo vadovo Vitalijus Vasiliauskas.

 Mat už pastaruosius dvejus metus teiktas nugalėtojų taures atsakingas buvo Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD), tačiau spalį LTOK nutraukė bendradarbiavimo sutartį su Departamentu.

Tačiau trečiadienį  Metų sportininkų pagerbimo ceremonijos organizatoriai pranešė siurpizą: renginį ves ne tik profesionalas, tačiau ir garsi sportininkė: žurnalistui Ignui Krupavičiui talkins irkluotoja Milda Valčiukaitė, kuri ne tik praėjusiais metais drauge su Donata Vištartaite – Karaliene triumfavo geriausios moterų komandos rinkimuose, bet ir šiemet vėl patenka tarp nominuotųjų sportininkų.  

„Natūralu, kad šalies metų sporto apdovanojimai tampa svarbiausia ir įspūdingiausia sporto švente Lietuvoje. Formatas lieka toks pats – nebus čia jokia opera ar lėlių teartas. Ir tai natūralu – yra nusistovėjęs pasaulinis tokių švenčių scenarijus ir per pusantros valandos pabandysime parodyti viską, kas buvo per metus geriausio šalies olimpiniame gyvenime“, – teigė vienas iš renginio prodiuserių Martynas Starkus.

Galutiniai nominacijų laimėtojai šiemet paaiškės ne tik po sporto aistruolių balsavimo portale lrytas.lt, tačiau ir po šalies sporto žurnalistų, Parolimpinio komiteto ir Lietuvos federacijų sąjungos atstovų verdikto. Savo žodį visos į rinkimų tarybą įeinančios organizacijos tars jau šį penktadienį.

LTOK Fondo vadovas Vitalijus Vasiliauskas pranešė, kad už penkias pagrindines nominacijas balsavo jau daugiau kaip 45 tūkstančiai šalies sporto aistruolių.

„Tiek buvo balsuojančiųjų sporto aistruolių praėjusiais metais. Dabar dar yra kelios dienos ir, manau, turėsime savotišką rekordą“, – kalbėjo V.Vasiliauskas. 

Šalies geriausių sportininkų rinkimų eigą šią savaitę sujaukė Amerikoje besitreniruojantis ir planetos plaukimo čempionate Kanadoje galingai startavęs D.Bilis.

23-ejų metų panevėžietis iškovojo aukso medalį 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi rungtyje ir pelnė bronzą 50 m distancijoje. Pasaulio plaukimo čempionate iš viso varžėsi apie 170 šalių sportininkai. 

„Rinkimų taryba galutinai dėl savo balsų apsispręs penktadienį, o ji turi balsų daugumą, todėl rinkimų baigtis dar nėra aiški“, – pabrėžė V. Vasiliauskas. 

– Be abejo po šios savaitės tarptautinių startų kils klausimas dėl pasaulio plaukimo čempionu tapusio plaukiko Simono Bilio. Jis nėra nominuotas geriausio šalies sportininko titului, nors dabar tai būtų lyg ir natūralus dalykas. Kaip spręsite tokią dilemą?, – trečiadienį buvo paklausta LTOK prezidentė D.Gudzinevičiūtė, kuri yra ir rinkimų Tarybos narė.

– Suprantu, kad daugelis norėtų matyti S.Bilį  tarp „Metų sportininko“ pretendentų.  Tačiau tenka šiek tiek pakalbėti apie laimėtą titulą: gaila, bet tai ne olimpinė rungtis. Turiu galvoje, kad 50 metrų ir 100 metrų laisvuoju stiliumi rungtis yra olimpinė, tačiau baseinas nėra olimpinių išmatavimų – tik 25 metrai. Nemenkinu Simono pasiekimo, tačiau lyginti olimpinę ir neolimpinę rungtis nevertėtų. Dažnai girdime nuomonę dėl konkurencijos – taip, S.Bilio rungtyje buvo apie šimtą varžovų. Galbūt, kitų sporto šakų varžybose nėra tiek daug varžovų, bet ne todėl, kad jų nėra. Dėl tam tikrų veiksnių dalis čempionatų riboja dalyvių skaičių, todėl sakyti, kad S.Bilis privalėjo įveikti šimtus oponentų, o kitas pretendentas tik trisdešimt – neteisinga. Imkime kad ir stendinio šaudymo varžybas – dėl laiko limito yra ribojamas šaulių skaičius. Taip pat yra ir penkiakovėje, taip pat ir sunkiojoje atletikoje, disko metimo varžybose.  

S.Bilio čempiono titulas – rimtas argumentas ir tikrai negali nekreipti dėmesį į tai. Manau, savo žodį tars ir apdovanojimo Taryba: jei ji nutars, kad S.Bilis turi būti nominuotas, tuomet kalbėsime apie jo kandidatūrą, jei ne – liks tie trys pretendentai, kurie ir buvo.

- Kuo gruodžio 22 diena gera data renginiui? Buvo siūloma „LTeam“ apdovanojimų ceremoniją perkelti į sausį – tuomet nebūtų tokių „istorijų“, kuri įvyko su S.Biliu.

– Galiu pasakyti, kad ne kartą buvome susidūrę su situacija, kai planavome ir rengėme apdovanojimus po Naujųjų metų. Tačiau faktas lieka faktu – po Naujųjų metų yra be galo sunku sukviesti nominuotus sportininkus, nes jie jau būna išvykę į stovyklas, jau startuoja varžybose. Tuo tarpu Kalėdas atletai dažniausiai švenčia artimųjų rate namuose, todėl ši data yra viena iš geresnių. Kitą vertus, ją „turime“ jau seniai – dar pavasarį rezervavome, todėl nei mums, nei patiems sportininkams ji nėra netikėta. 

- Daug diskusijų sukėlė ir pretendentai į šių metų įvairias nominacijas. Tarp jų yra ir dopingu susitepę sportininkai ir net trijų dėl dopingo diskvalifikuotų atletų treneris. Negalvojate, kad tai kenkia rinkimams?  

– Tai ne nauja diskusija – apie tai kalbėta ir per praėjusius rinkimus. Kaip suprantu, pradžioje kalbama apie sunkiaatletį Aurimą Didžbalį. Bet žmogus jau buvo gavęs nuobaudą, ją atliko ir negalime dar kartą jo bausti.  Sportininkas iškovojo apdovanojimą, buvo patikrintas dopingo kontrolierių ir jam jokių pretenzijų niekas neturi.  Kodėl turėtume nenominuoti atleto, jei jis sąžiningai kovojo ir džiaugėsi Rio apdovanojimu? Antra klausimo dalis – nujaučiu apie ką kalbama.  Tačiau šis treneris nė karto nebuvo diskvalifikuotas arba jam kas nors iš Antidopingo organizacijos pareiškė pretenzijas.  Tad nėra dėl ko kalbėti. Bet kuriuo atveju yra rinkimai, visi balsuoja ir galutinis sprendimas yra padiktuojamas tik susumavus balsus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste