EUROLYGA 2023

Italai gedi Lino Rumšo lyg savo sūnaus

Besišypsantis ir visų mylimas. Kaip paskutinėje asmenukėje, darytoje likus kelioms dienoms iki mirties. Toks Linas Rumšas liko italų atmintyje. Lietuvio netektį Lukos gyventojai išgyvena kaip savo tragediją.

Prieš kelias dienas iki mirties darytoje komandos draugų asmenukėje L.Rumšas (antras iš kairės) irgi šypsojosi.<br>N.Budrytės nuotr.
Prieš kelias dienas iki mirties darytoje komandos draugų asmenukėje L.Rumšas (antras iš kairės) irgi šypsojosi.<br>N.Budrytės nuotr.
Lietuvio dviratininko mirtis – svarbiausia naujiena istoriniame Lukos mieste.<br>Nuotr. iš „Il Tirreno Lucca“ archyvo
Lietuvio dviratininko mirtis – svarbiausia naujiena istoriniame Lukos mieste.<br>Nuotr. iš „Il Tirreno Lucca“ archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2017, 7:25 PM, atnaujinta May 6, 2017, 7:32 PM

Apsuptas komandos „Altopack-Eppela“ draugų treniruotėse Toskanoje L.Rumšas dviračio pedalus mynė netaupydamas jėgų.

Pastaruoju metu jam sekėsi – balandžio viduryje lietuvis pirmąkart varžybose užkopė ant prizininkų pakylos.

Tačiau po ilgo treniruočių maratono Linas jautė nuovargį ir pirmadienį, gegužės 1-ąją, lenktyniauti nevyko. O kitą dieną perspektyvaus 21 metų sportininko gyvybė netikėtai užgeso – jis sukniubo savo namuose ir neatsikėlė.

Aptarinėjo tragišką žinią

Nedidelis Lukos miestas Toskanoje ne veltui labai mėgstamas turistų.

100 bokštų miestu vadinama Luka – vienas Toskanos perlų. Vos 30 km nuo čia – Tirėnų jūra, aplink – Toskanos kalvos, netoliese – marmuro kasyklomis garsėjančios Apuano Alpės.

Tai tiesiog ideali vieta gyvenantiems dviračių sportu. Tokiems kaip Rumšų šeima, kurioje pedalus mynė pergales prestižinėse lenktynėse skynęs tėvas Raimondas ir du jo pėdomis pasukę sūnūs – 22-ejų Raimondas jaunesnysis ir metais jaunesnis Linas.

Šią savaitę dauguma Lukos gyventojų spėliojo, kas galėjo nutikti Linui.

Lietuvių šeima čia buvo gerai žinoma, todėl tragiška žinia apie mirtį tapo pagrindine naujiena ir pokalbių tema.

Vienos iš daugelio Lukos dviračių parduotuvių savininkas sakė asmeniškai pažinojęs tik Raimondą jaunesnįjį – jis buvęs sūnėno klasės draugas, bet gerai žino ir jo tėvo laimėjimus.

„Lukos sporto bendruomenei tai didžiulė tragedija. Tikriausiai toks likimas, autopsija kažin ar padės ką nors nustatyti. Kad ir koks atsakymas būtų, Lino nebeprikelsi. Spėliojame, kad greičiausiai sustreikavo jo širdis“, – sakė italas.

Po tragedijos miesto laikraščių pirmieji puslapiai skelbė apie netikėtą jauno, sveiko ir perspektyvaus lietuvio mirtį.

Dienraščio „Il Tirreno Lucca“ žurnalistai sakė, kad Rumšo šeima Lukoje buvo žinoma ir labai gerbiama. Jie buvo puikiai įsilieję į miesto gyvenimą – vaikai čia augo ir mokėsi, buvo kaip vietiniai, net kalbėjo su vietiniams būdingu akcentu.

Maždaug 7 km nuo Lukos centro esančiame Lunatos miestelyje Rumšai gyvena nuo 2000 metų.

Medikai nieko nenustatė

Artimas Rumšų šeimos draugas ir vienas Lino komandos vadovų Luca Franchini neslėpė didelio sielvarto.

Sutikęs pasikalbėti italas pasakojo, kad Linas visada jautėsi gerai. Nebuvo jokių nerimą keliančių sveikatos signalų, išskyrus tą gegužės 1-osios popietę.

Tada Linas skundėsi, kad jam sunku kvėpuoti – jis kone nualpo. Tačiau skubiai nugabentas į Skubios pagalbos skyrių netrukus pasijuto geriau.

Kadangi kraujo tyrimai ir kardiograma nieko bloga neparodė, netrukus jis buvo išleistas namo. Medikai nuramino, kad tai tik laikinas sveikatos pablogėjimas sumažėjus cukraus lygiui kraujyje.

Kitą rytą dviratininkas vėl nuvyko pas medikus atlikti kraujo tyrimų. Kaip teigia komandos atstovai, dėl įprastų geležies ir kitų rodiklių nustatymo.

Grįžęs namo papusryčiavo, o po kiek laiko jį, nualpusį ant virtuvės grindų, apie 10 val. 30 min. rado brolis. Linas nebekvėpavo.

Greitoji pagalba atskubėjo per 7 minutes, tačiau medikai buvo bejėgiai.

Linas užgeso po poros valandų toje pačioje ligoninėje, iš kurios jis mažiau nei prieš 24 valandas buvo išleistas kaip sveikas.

Artimas šeimos draugas tikino, kad didžiulį šoką patyrė visi.

Urną parveš į Lietuvą?

Gedulas palietė ne tik Rumšų šeimą. Komandos vadovai, Lukos mieste turintys dviračių parduotuvę, dvi dienas ją buvo uždarę.

„Aš jaučiuosi kaip praradęs savo sūnų, nes mačiau, kaip jie augo. Linas buvo ne tik mūsų komandos dviratininkas, jis – mano gero draugo sūnus.

Esu ne kartą buvęs pas juos namuose vakarienės, buvau ir tuo momentu ligoninėje, kai buvo paskelbta apie jo mirtį.

Tai didžiulė tragedija. Šeima nekaltina medikų, nes Lino tai nebeprikels“, – sakė komandos vadovas.

Palaužta Rumšų šeima atsitvėrė tylos siena. L.Franchini sakė, kad jie jaučiasi sugniuždyti.

„Jie buvo nuostabi šeima – labai vieninga. Nors čia gyveno daug metų, visada kalbėjo apie Lietuvą, galbūt planavo grįžti.

Todėl ir Lino palaikus nuspręsta kremuoti, kad vėliau, šeimai grįžus į Lietuvą, būtų galima parsivežti urną“, – atskleidė L.Franchini.

Mirė dėl infarkto?

Pirminiais duomenimis, L.Rumšą pakirto infarktas. Tokia išvada buvo daroma po vakar padaryto skrodimo, kurį atlikti pavedė Lukos miesto prokuratūra. Atsakymo, ar jauną talentą galėjo išgelbėti atidesnis medikų darbas, kol kas nėra. Komandos atstovai sakė nenorintys daryti skubotų išvadų.

Vaikino kūnas penktadienio pavakarę grąžintas skausmo palaužtai šeimai. Atsisveikinimas su L.Rumšu vyks šeštadienį Marlijos miestelio bažnyčioje. Ši vieta pasirinkta dėl to, kad šeima čia gyveno, kai atvyko į Italiją. Vėliau kūnas bus kremuojamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.