EUROLYGA 2023

Sporto departamento vedlio E. Urbanavičiaus žinia: rentos sveikiesiems ir neįgaliesiems sportininkams negali būti vienodos

 Jau gegužės 30 dieną Lietuvos Seimas svarstys Kūno kultūros ir sporto įstatymo pataisas, kurios susilaukė nemažo ažiotažo sporto bendruomenėje. Nors tiek Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), tiek nemažai sportininkų pareiškė nepasitenkinimą naujuoju įstatymu, Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Edis Urbanavičius ramina, kad naujos pataisos yra reikalingos, o priekaištai atsirado iš nežinojimo. 

 KKSD vadovas Edis Urbanavičius<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 KKSD vadovas Edis Urbanavičius<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 22, 2017, 3:47 PM, atnaujinta May 22, 2017, 3:53 PM

„Nauji dokumentai sąlygoja sporto sistemos pasikeitimą, finansavimo pertvarką. Pirmas žingsnis jau buvo žengtas pertvarkius Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC). Manau, kad kiti žingsniai turi būti paruošti tinkamai. Į šią veiklą turi būti įtraukti visi“, – KKSD surengtoje spaudos konferencijoje sakė E. Urbanavičius. 

KKSD vadovas pabrėžė, kad naujas įstatymo projektas įsigalios tik tiems sportininkams, kurie pergales iškovos po jo priėmimo. Tą patvirtino ir įstatymą svarstantys politikai. Tai reiškia, kad rentas iškovoję sportininkai išmokas gaus pagal seną tvarką. Vėliau apdovanojimus svarbiausiose pasaulio varžybose iškovojusiems sportininkams rentos bus diferencijuojamas pagal varžybų lygį ir medalio prabą. 

Būtent dėl to E. Urbanavičius Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidento M. Biliaus prašymą gauti rentą laiko skubotu. Pats M. Bilius kartus su kitais parolimpiečiais buvo pareiškęs, kad naujas įstatymas apskritai yra diskriminacinis, dar labiau didinantis atskirtį tarp sveikųjų ir neįgaliųjų sportininkų. KKSD generalinis direktorius pabrėžė, kad rentos dėl įvairių ekonominių priežasčių, susidomėjimo, prestižo, konkurencijos sveikiesiems ir neįgaliems sportininkams negali būti vienodos. Rentos yra skiriamos ir nustatomos valstybės. Tik nuo politikų priklauso, ar rentos yra reikalingo bei kokio dydžio jos turi būti. 

Pagal naują įstatymo projektą, bus įvestas naujas mokėjimas – stipendijos jauniesiems sportininkams, tarp jų – ir neįgaliesiems. Tuo E. Urbanavičius pabrėžė valstybės paramą jauniesiems talentams, nes po LOSC pertvarkos, KKSD tiesioginiai finansuos tik 60 aukšto meistriškumo sportininkų, o likę turės verstis savo jėgomis ir tikėtis paramos iš savivaldybių. 

E. Urbanavičius taip pat atskleidė, kad Lietuvoje mažėja fiziškai neaktyvių žmonių skaičius, tačiau iki Europos Sąjungos (ES) vidurkio dar trūksta 4 proc. 

„Skirtumą iki ES vidurkio laikau dideliu, o jei lygintume su pirmaujančiomis šalimis pagal žmonių aktyvumą, ypač su Skandinavijos valstybėmis, tai skirtumas pasidaro didžiulis. Tobulėti turime kur. Ambicingame plane esame įrašę norą aplenkti ES vidurkį. Dėl to ir dirbsime“, – pabrėžė KKSD direktorius. 

Taip pat dar šioje Seimo sesijoje turėtų būti svarstomas ir Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) įstatymo projektas. 

„KKSRD fondo įstatymas yra sudėtinė reformų dalis. Jis svarbus tuo, kad didelio meistriškumo sportas iš fondo nebebūtų finansuojamas. Biudžetas leis finansuoti nevyriausybinių organizacijų programas. Tai padės didinti fizinį aktyvumą“, – pabrėžė E. Urbanavičius. 

Planuojama, kad didelio meistriškumo sportininkams bus skirta apie 8 mln. eurų. Šias lėšas tiesiogiai skirs valstybė. 

„Tai bus įmanoma, jei planuojami įstatymai bus priimti. Dabar iš įvairių šaltinių aukšto meistriškumo sportui yra skiriama apie 5–5,5 mln. eurų. Kalbėjomės su Premjeru ir Finansų ministerijos atstovais ir radome keletą variantų, kaip būtų galima rasti trūkstamus 2,5–3 mln. eurų. Elgiantis ekonomiškai su dabar esančiais asignavimais, galime rasti sprendimus be papildomo finansavo iš valstybės biudžeto“, – pabrėžė E. Urbanavičius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.