EUROLYGA 2023

Šio šeštadienio žirgų lenktynėse – „1000 Guineas” lenktynėms prilygstantis bėgimas

Įsibėgėjant lygiųjų žirgų lenktynių sezonui organizatoriai negaili staigmenų. Jau šį šeštadienį vyks trečiasis žirgų lenktynių etapas, kuriame pirmą kartą renovuotame Raseinių hipodrome žiūrovai galės stebėti klasikinėms lenktynėms prilygstantį bėgimą. 16.15 val. iš starto vartų link finišo tiesiosios 1600 metrų distancijoje bėgs tokį patį svorį privalančios  nešti 3 metų kumelės, lygiai taip, kaip klasikinėse „1000 Guineas“ lenktynėse.

 Žirgų lenktynės<br> Eivydo Kuniausko nuotr.
 Žirgų lenktynės<br> Eivydo Kuniausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 1:57 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:58 PM

Žirgų lenktynės yra tarptautinė industrija – visoje Europoje jos rengiamos vadovaujantis tais pačiais principais ir tomis pačiomis taisyklėmis bei turi gilias tradicijas. Bėgimai jose būna grupiniai, taip pat handikapiniai, o žirgų lenktynėse visų svarbiausia – sulyginti bėgime dalyvaujančių žirgų jėgas. 

„Būtent dėl šios priežasties žirgai bėgimams yra grupuojami pagal jų pasiekimus, jiems yra priskiriamas tam tikras konkretus svoris, kurį leidžiama nešti bėgimo take. Tačiau kiekvienais metais, kiekviena šalis laukia 5 išskirtinių klasikinėmis vadinamų lenktynių. Įdomu tai, kad visose šalyse jos organizuojamos pagal tokius pat principus, skiriasi tik detalės, kurios priklauso nuo kiekvienos šalies sezoniškumo ar kitų individualių sąlygų”, – sako Lietuvos žirgų lenktynių asociacijos prezidentė Evelina Kolbasnik. 

Europoje klasikinėmis lenktynėmis yra laikomos 5 lenktynės, kuriose rungiasi tik tokios pat lyties 3 metų žirgai, bėgantys tokią pat distanciją bei nešantys vienodą svorį. Tuo atveju, jei yra laimimos 3 konkrečios klasikinės lenktynės iš 5, žirgas iškovoja  visose šalyse vienodai vadinamą titulą – „Trigubą karūną”. Tokio titulo iškovojimas tampa istoriniu, nes vienas žirgas laimi skirtingų distancijų lenktynes, kuriose dalyvauja patys stipriausi šalies žirgai per gan trumpą laiką. 

Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose paskutinį kartą „Trigubą karūną“ po 37 metų pertraukos 2015 m. laimėjo žirgas American Pharoah, iškovojęs pergales Amerikos klasikinėse „Kentukio derby”, „Preakness Stakes” ir „Belmont Stakes” lenktynėse.

Europoje klasikinėse lenktynėse trimetės kumelės bėga ne tik „1000 Guineas”, bet ir „Oaks“ lenktynėse, tik ilgesnėje distancijoje – 2400 m. Taip pat senajame žemyne kasmet tradiciškai rengiamos „ 2000 Guineas”, „ Derby” ir „ St. Leger” klasikinės lenktynės, čia 3 metų kumelės tuose pačiuose bėgimuose varžosi kartu su eržilais 1600, 2400 ir 2800 metrų distancijose. Laimėjus „2000 Guineas”, „Derby” ir „ St. Leger” lenktynes iškovojamas „Trigubos karūnos” titulas. 

„Anglijoje klasikinės lenktynės yra šios šalies kultūros dalis, o „1000 Guineas” lenktynės rengiamos nuo 1814 metų. Mes Lietuvoje žirgų lenktynių tradicijas po truputį atkuriame po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės padalijimo. Manau turime  laikyts tarptautinių standartų ir susitelkę kelti Lietuvos žirgų lenktynių lygį. Išties džiaugiuosi kad jau šio šeštadienio lenktynėse žiūrovai išvys „1000 Guineas ” lenktynėms prilygstantį bėgimą”, – sako E. Kolbasnik.   

Moderniame ir vieninteliame Lietuvoje lygiosioms žirgų lenktynėms pritaikytame Raseinių hipodrome šį šeštadienį be klasikiniam prilygstančio „ 1000 Guineas” bėgimo žiūrovai galės išvysti dar 3 grynakraujų jojamųjų žirgų begimus ir 1 vieną žemaitukų veislės žirgų bėgimą, kuriame varžysis net 10 žirgų. Birželio 10 dieną iš viso hipodrome bus galima išvysti 27 žirgų pasirodymus.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.