EUROLYGA 2023

Atsidūrė karjeros kryžkelėje - bikinio įskaita atvėrė kultūristei kelią į profesionalus

Lengvojo kultūrizmo bikinio rungties atstovė Kristina Narbutaitytė verčia naują sportinės karjeros puslapį. Portugalijoje vykusiose IFBB „Diamond Cup“ kūno rengybos ir kultūrizmo varžybose ji sulaukė triumfo.

K.Narbutaitytė tapo nugalėtoja lengvojo kultūrizmo bikinio įskaitoje.<br>I.Kopceko nuotr.
K.Narbutaitytė tapo nugalėtoja lengvojo kultūrizmo bikinio įskaitoje.<br>I.Kopceko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė SKRIDAILAITĖ

Jun 10, 2017, 10:01 AM

Dar prieš porą savaičių K.Narbutaitytė gyveno įprastu ritmu, mintyse dėliojo ateinančių varžybų planus.

Netikėtas triumfas užtikrintai iškovojus auksą savo ūgio kategorijoje ir tapus absoliučia nugalėtoja bikinio įskaitoje sujaukė sportininkės planus. Pergalė kaunietei atvėrė naujų galimybių kelią – sporto entuziastė iškovojo IFBB bikinio rungties profesionalės kortą.

Tačiau sportininkė dar nėra apsisprendusi, kaip elgsis, – ar pasinaudos galimybe žengti į profesionalų gretas.

K.Narbutaitytė atvirai prabilo apie varžybų užkulisius, dvejones dėl savo ateities ir požiūrį į Lietuvos čempionatus.

– Portugalijoje vykusiose varžybose tikėjotės tapti čempione?

– Šiais metais man tai buvo trečiasis „Diamond Cup“ turnyras, jau turėjau du aukso medalius, todėl tikėjau, kad nugalėti savo ūgio kategorijoje tikrai galiu. Savaitę prieš tai absoliučioje kategorijoje likau antra, teko nusileisti Čekijos atstovei. Žinojau, kad ji dalyvaus ir Portugalijoje. Norėjau nugalėti, tačiau nebuvau tikra, ar pavyks būti pranašesnei.

– Kas lėmė pergalę?

– Daug spėlioti net nereikia, komentarų, kodėl taip įvyko, sulaukiau net iš varžybų teisėjų. Mane palaikė už natūralumą, išlaikytą moteriškumą. Daug kas sutinka, kad ne visoms sportininkėms tai pavyksta.

Žinoma, prie absoliučios pergalės prisidėjo ir tinkamas raumenų suformavimas, proporcijos, bendra išvaizda ir tinkamas prisistatymas. Tai šioje kategorijoje svarbiausi kriterijai.

– Papasakokite apie varžybų užkulisius.

– Tiesą sakant, šiose varžybose mano forma buvo kiek geresnė negu prieš savaitę. Tačiau nežinodami, koks bus scenos apšvietimas, pasirinkome gana tamsų kūno grimą. Šiuo atveju tai buvo klaida, nes šiai scenai tai nelabai tiko.

Taip pat buvo labai karštos sceninės lempos, buvo net silpna per pirmąjį vertinimą. Taip nutinka, nes varžybų dieną ir prieš tai geriame mažiau vandens.

Buvo nesklandumų, dėl kurių galėjo nepavykti laimėti, tačiau viskas baigėsi geriau, nei buvo galima tikėtis.

– Tapote pirmąja lietuve, iškovojusia lengvojo kultūrizmo bikinio profesionalės kortą. Ar ši pergalė turės įtakos tolesnei jūsų sportinei karjerai?

– Tai labai svarbus laimėjimas. Lietuvoje turime vos kelis šios sporto šakos profesionalius atletus, tačiau kitų kategorijų. Tapau pirmąja „Bikini Pro“ Lietuvoje, man tai daug reiškia. Kiek tai turės įtakos mano sportinei karjerai, dar sunku pasakyti.

– Ar šį sezoną dar dalyvausite tarptautinėse varžybose?

– Mūsų sporte per metus sezonai būna du – pavasario ir rudens. Pavasario sezoną baigiu birželio 10-ąją Ispanijoje. Šiose varžybose sunku tikėtis pergalės, nes turiu labai stiprią konkurentę iš Ukrainos, jau tris kartus apgynusią Europos čempionės vardą. Tikiuosi iškovoti bent sidabro medalį.

Rudenį taip pat planavau dalyvauti mėgėjų turnyruose, tačiau dabar turiu apsispręsti, atsiimti „Pro“ kortą ir pasitraukti iš mėgėjų scenos ar atsisakyti galimybės dalyvauti profesionalų gretose ir dalyvauti tik mėgėjų varžybose.

– Sportuojate jau ne pirmus metus. Varžyboms rengiatės savarankiškai?

– Sportuoju septintus metus. Pirmaisiais metais varžyboms ruošiausi tik su treneriu. Vėliau keletą metų dirbau individualiai, šiuo metu rengtis padeda mano sužadėtinis ir treneris Deividas Dubinas.

Šiais metais nusprendžiau laikytis kiek kitokios taktikos – varžybose pradėjau dalyvauti tik balandžio viduryje, pasirinkau tik svarbiausias. Varžybų maratonas prasidėjo balandžio viduryje, o baigsis birželio viduryje.

– Kas jums sudėtingiausia šiame sporte?

– Sunku būna, kai nėra palaikymo, arba tuomet, kai darau viską, kad būtų norima forma, bet kūnas tam priešinasi. Tada sunku ir fiziškai, ir psichologiškai.

Stengiuosi saugoti sveikatą, todėl laikausi tokio požiūrio – geriau rengtis kiek ilgiau, bet išvengti pasekmių. Stengiuosi, kad mityba nebūtų alinanti, renkuosi sveikas įvairių produktų alternatyvas.

– Atrodo, kad sportas yra visas jūsų gyvenimas, – treniruotės, varžybos?

– Laikas tarp varžybų sezonų labai trumpas, tada stengiuosi juo pasinaudoti kiek įmanoma geriau – bendrauti su žmonėmis, užsiimti mėgstama veikla, valgyti mėgstamus patiekalus.

Išlaidos šiam sportui didelės, todėl dažnai pagalvoju apie pertrauką, kad galėčiau daugiau laiko skirti darbui ir geresniam gyvenimui. Taip pat nepalieka mintis, jog reikia galvoti apie šeimos kūrimą, nors žinau, kad sporto neužleisiu.

– Lietuvoje lengvasis kultūrizmas tampa vis populiaresnis. Kaip manote, kodėl?

– Prieš kelerius metus atsirado lengvesnių šio sporto kategorijų, tokių kaip bikinio ar vyrų figūros. Tai patrauklu, žmonės nori atrodyti kaip šie sportininkai.

Vyrų kultūrizmas ar sunkesnės moterų kategorijos yra patrauklesnės tikriems šio sporto mėgėjams.

– Dalyvaujate ir Lietuvos čempionatuose. Kaip juos vertinate?

– Vienos šalies čempionatas niekada neprilygs tarptautiniam, kur susirenka kiekvienos šalies geriausieji. Pastaruoju metu dalyvauju Lietuvos čempionate, kur dalyvavimas privalomas. Jo rezultatų jau seniai nevertinu rimtai, nors Lietuvoje konkurencija taip pat auga.

Manau, kad daugeliui mūsų šalies teisėjų trūksta praktinių žinių. Neužtenka pažiūrėti užsienio varžybų nuotraukų, visai kitokios patirties įgaunama stebint sportininkus gyvai.

Galbūt dėl lėšų trūkumo, o gal dėl kitų priežasčių dauguma teisėjų nėra matę, kaip ir kas vertinama užsienyje.

Pas mus per daug dėmesio skiriama smulkmenoms – per griežtai tikrinama apranga, merginų bikiniai ar vaikinų šortai, draudžiami papuošalai – to nėra nė vienoje šalyje.

Lietuvos teisėjų vertinimu, galiu užimti 4–5 vietą arba net paskutinę, o iš tarptautinių varžybų parsivežti medalį.

– Ką galėtumėte patarti sportininkėms, kurios intensyviai treniruojasi ir dar tik svajoja apie tarptautines pergales?

– Patarčiau turėti kantrybės. Tvirtai tikiu, kad greitai pasiekti rezultatai gali stipriai pakenkti. Savimi didžiuotis galima tik žinant, kad esi ne tik čempionė, bet ir sveika mergina ar moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.