EUROLYGA 2023

Pasaulio taurės finalas patikrins šiuolaikinės penkiakovės populiarumą Lietuvoje

Lietuvos penkiakovininkai yra iškovoję daugybę medalių ir titulų, tačiau visas šias pergales šalies aistruoliai regėjo tik per televiziją arba internete. Bet artimiausią Joninių savaitgalį šios sporto šakos pasaulio elitas susirinks varžytis į Vilnių.

 L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė (dešinėje) turės unikalią galimybę varžytis gimtajame mieste.<br> UIPM nuotr.
 L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė (dešinėje) turės unikalią galimybę varžytis gimtajame mieste.<br> UIPM nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė prieš dvejus metus grįžo su pasaulio taure.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė prieš dvejus metus grįžo su pasaulio taure.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 19, 2017, 10:08 AM

Ruoštis ir dalyvauti varžybose yra viena, o surengti aukščiausio lygio varžybas – visai kas kita.

Tuo įsitikino Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacija (LŠPF), kuri ryžosi prisiimti pasaulio taurės varžybų organizacinę naštą.

Lietuviai naiviai tikėjosi, kad varžybas pavyks surengti kurorte – jau dešimtmetį statomame sportininkų rengimo centre Druskininkuose. Tačiau laikas bėgo, darbai strigo ir teko gelbėtis perkeliant turnyrą į Vilnių.

Penkiakovininkai juokauja: gerai, kad turnyras vyks ne tuo metu, kai Vilniuje vyks oro uosto kilimo tako rekonstrukcija, nes tai pridėtų dar daugiau rūpesčių.

O jų yra daugybė, nes prie šiuolaikinės penkiakovės pasaulio elito priklausanti Lietuva neturi normalios sporto bazės ar centro, kuriame būtų galima sutelkti varžybas.

Juo taps sostinės Vingio parkas, tačiau varžybos vyks ne tik jame.

Plaukti teks varganame Lazdynų baseine, kuris netrukus turėtų būti uždarytas, o fechtavimosi pagrindinė rungtis bus surengta tokiame pat apšiurusiame Vilniaus lengvosios atletikos manieže.

Vis dėlto šeimininkai tikisi, kad slogų pradinį įspūdį išsklaidys puiki atmosfera Vingio parke, kur vyks jojimo bei jungtinė bėgimo ir šaudymo rungtis, lemsianti galutinę rikiuotę.

Be to, visos varžybų vietos bus atitinkamai apipavidalintos, o tuo rūpinasi italas Giancarlo Alfani. Jo vadovaujama dizaino kompanija tokį pat darbą atliko ir tada, kai Lietuva rengėsi priimti 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą.

„Mes pasiūlėme tokius sprendimus, kurie padės sukurti gerą vaizdą televizijos transliacijose: viskas žiūrovams turi atrodyti patraukliai.

Visais atvejais galimi sprendimai – tiek dėl baseino, tiek dėl maniežo, tiek dėl Vingio parko“, – kalbėjo į Lietuvą užsukęs G.Alfani.

Svečias atskleidė, kad yra vienas simbolis, siejantis „EuroBasket 2011“ ir penkiakovės pasaulio taurės finalą, – gintaras: krepšinio čempionato talismanas buvo gintaro gabalėlis Amberis, o šį kartą gintaro gabalėliai vaizduojami logotipe.

„Tai bus ryškus renginys, kuriame bus daug gintarinių atspalvių“, – sakė italas.

„Mes manome, kad visos arenos yra tinkamos varžyboms. Organizatoriams reikės pasirūpinti arenų vidaus apipavidalinimu, tačiau jokių kliūčių surengti varžybas Vilniuje tikrai nėra.

Yra daug galimybių, šiuolaikinė penkiakovė Lietuvoje populiari, todėl neabejoju, kad Vingio parke lemiamą Pasaulio taurės finalo etapą kasdien stebės didelė minia aistruolių“, – sakė UIPM varžybų direktorius Philippas Waeffleris.

Per visą istoriją Lietuvos sportininkai Pasaulio taurę laimėjo net 10 kartų.

Edvinas Krungolcas ją iškovojo 2001, 2004, 2005, 2007 metais, Andrejus Zadneprovskis – 2002 m., Donata Rimšaitė – 2008 ir 2009 m., L.Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 2012 ir 2015 m., o J. Kinderis kartu su L. Asadauskaite-Zadneprovskiene mišrių estafečių varžybose – 2014 m.

Dar 8 kartus lietuviai finalus užbaigė ant prizininkų pakylos, o pastarąjį kartą tai padarė Ieva Serapinaitė, 2016-aisiais Sarasotoje (JAV) užėmusi 3-iąją vietą. 

Pasaulio taurės tvarkaraštis

Šiuolaikinės penkiakovės Pasaulio taurės finalo varžybos Vilniuje vyks 4 dienas. Birželio 22 d. vyks vyrų ir moterų fechtavimosi pagrindinio etapo kovos, birželio 23-iąją – vyrų finalas, birželio 24-ąją – moterų, o birželio 25-ąją – mišrių estafečių.

Į Vilnių atvyks 72 sportininkai iš 20 valstybių. Finalo dalyviai atrinkti pagal keturių etapų rezultatus.

-----------

Šiuolaikinės penkiakovės pasaulio taurės finalo varžybas transliuos „Lietuvos ryto“ televizija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.