EUROLYGA 2023

Iš legendos lūpų – liaupsės naujai Lietuvos sporto žvaigždei Andriui Gudžiui

„Ištrauki medalį, pasižiūri, atrodo viskas atgimsta. Padedi atgal ir vėl užsimiršta. Supratau, kad vien atsiminimais gyventi negalima, reikia žvelgti į priekį“, – paklaustas apie triumfą 1992-ųjų olimpinėse žaidynėse teigia buvęs disko metikas Romas Ubartas.

 R. Ubartas pasidžiaugė A.Gudžiaus sėkme<br> Lrytas.lt koliažas
 R. Ubartas pasidžiaugė A.Gudžiaus sėkme<br> Lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 7:43 PM, atnaujinta Aug 9, 2017, 4:26 PM

O prisiminti atletui išties yra ką. Barselonos olimpinėse žaidynėse, kurios Lietuvai buvo pirmosios po Nepriklausomybės atgavimo jis pelnė pirmąjį ir istorinį medalį. 

Diską švystelėjęs 65,12 m, jis 55 tūkstančius žiūrovų susirinkusius Barselonos olimpiniame stadione privertė įsiminti Lietuvos vardą. 

Tokį rezultatą R.Ubartas pasiekė tik paskutiniuoju metimu, o sau už nugaros lietuvis paliko favoritais laikytus ir iki tol užtikrintai pirmavusius varžovus. 

Jiems tai buvo tarsi karti piliulė, juolab, kad pirmąjį medalį iškovojo tik neseniai į sporto varžybas įžengusi, nedidelė Baltijos valstybė.

Simboliška, tačiau lygiai po 25-erių metų, tarsi pagerbdamas savo pirmtako žygdarbį, pasaulio čempiono titulą pasaulio čempionate iškovojo naujasis disko metimo talentas Andrius Gudžius.

Toks pasiekimas R.Ubarto nepastebėtas neliko. Olimpinis čempionas pirmadienio popietę Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) būstinėje vykusiame pirmojo olimpinio medalio paminėjime ne tik dalijosi maloniais prisiminimais iš kovos dėl istorinio apdovanojimo, tačiau pasidžiaugė ir nauja karta, kuri puikiai tęsia Lietuvos disko metimo tradicijas. Anot jo, disko metimui A.Gudžius tinka puikiai, o dabar yra pati sportininko branda, todėl ateityje galima tikėtis dar geresnių rezultatų.

– Kokie pirmieji prisiminimai užplūsta, pradėjus kabėti apie triumfą 1992-aisiais?, – žurnalistai pakalusė R.Ubarto.

– Pirmiausia, kai grojo himnas. Tuomet jaudulį. Prisimenu ir paskutinį metimą. Prisiminimai šiek tiek išsisklaidę, bet kai reikia, sugrįžta.

– O ką galite pasakyti, kad lygiai po 25 metų auksą iškovojo Andrius Gudžius?

– Tai yra fantastika, tiesiog pasaka. Auga nauja žvaigždė. Ilgai ėjo per sunkumus, traumas, bet pasiekė. Jam 26-eri metai, o tai yra pati branda. Andrius pagal savo charakterį, psichologiją ir kitus bruožus labai tinka disko metimui.

– Tokio amžiaus galima pasiekti geriausius rezultatus?

– Maždaug iki trisdešimties yra didelis kilimas. Vėliau šiek tiek einama kita kryptimi. Atrodo yra jėga ir visa kita, bet kinta greitis. Rezultatai vėliau ne tiek ima mažėti, kiek pasidaro pastovūs.

– Ar A.Gudžiui iš tikrųjų galėjo sutrukdyti traumos? Galbūt jis jau Rio olimpinėse žaidynėse galėjo iškovoti medalį?

– Galbūt ir galėjo, bet nemanau, kad jis buvo subrendęs psichologiškai. Tačiau, kai jam buvo traumuota kairė koja, kalbėjau su jo treneriu Vaclovu Kidyku, kuris teigė, kad jis su dešine koja išmoko dirbti. Viskas išėjo tik į naudą.

– Kokį įspūdį paliko A.Gudžiaus metimo technika?

– Jis ją truputį pakeitė. Technika yra įdomi, kartu ir netradicinė. Jo technika yra pritaikyta būtent jam. Andrius turi greitas kojas, jas puikiai išnaudoja ir todėl rezultatai yra. Sunku paaiškinti, bet jei postūmis yra, vadinasi technika labai gera.

– Rodos ne tiek reikėjo laukti ir vėl greitai atsirado puikus disko metikas. Kas tai lemia?

– Turime tradicijas, tačiau ko gero  lemia mentalitetas. Mūsų tauta maža, bet atrodo aukšta. Gyvenimas nėra lengvas, todėl sustiprina psichologinę valią. Daug niuansų yra, bet akivaizdu, kad disko metimui mes tinkame.

– Kai jūs laimėjote, diską numetėte 65 metrus, o A.Gudžius net keturiais metrais daugiau. Kodėl toks skirtumas?

– Viskas priklauso nuo pasiruošimo ir panašiai. Nemanau, kad aš 1992-aisiais pasirodžiau praščiau. Galbūt buvo karštis, galbūt jaudulys. Ir kiti varžovai nemetė toli. Viską lemia daug faktorių. Matyt sąlygos buvo nelengvos.

– Užsiminėte apie naujus talentus, tarp kurių ir jūsų auklėtinis Domantas Poška. Kada norėtumėte, kad jis atsiskleistų?

– Kad atsisklesitų, tai norėčiau labai. Yra mikro traumų, bet tai nebėda. Jaunystėje viskas išgyvenama. Tiesiog reikia eiti į priekį ir siekti gerų rezultatų. Bandysim kartu treniruotis, atiduoti viską ką žinau. Yra ir Virgilijaus Aleknos sūnus, kuris jau dabar mėto lengvesnį diską virš penkiasdešimt metrų, o jam dar tik šešiolika metų. Talentai tikrai auga.

– Ar nauja karta galėtų pretenduoti į pasaulio rekordus?

– Disko metimo rekordas vienas seniausių rekordų. Bet jis pasiektas palankiomis sąlygomis. Manau, kad ir Andrius pasiektų aukštus rezultatus, jei tik vėjas palankus būtų. Daug lemia palankios sąlygos. Nauja karta dabar dirba kitokiomis ir labai geromis sąlygomis. Galbūt rekordas greitu metu ir bus pasiektas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.