EUROLYGA 2023

Trijų milijonų galvosūkis: Vilnius neapsisprendžia, kam juos skirti

Vilniaus „Žalgirio” futbolo klubo ir „Lietuvos ryto” krepšinio klubo biudžetus papildyti po puse milijono eurų – toks pasiūlymas trečiadienį atsidurs Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narių rankose. 

 Savivaldybė nesutaria dėl lėšų panaudojimo.<br> lrytas.lt montažas.
 Savivaldybė nesutaria dėl lėšų panaudojimo.<br> lrytas.lt montažas.
 Miesto meras R.Šimašius dalyvauja sostinės krepšinio klubo veikloje.<br> T.Bauro nuotr.
 Miesto meras R.Šimašius dalyvauja sostinės krepšinio klubo veikloje.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2017, 6:01 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 6:23 PM

Šį papildomų lėšų panaudojimo siūlymą pirmadienį užregistravo sostinės tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija. 

Pertekliniai pinigai savivaldybės biudžete atsirado tada, kai nebuvo pradėti vykdyti metų pradžioje numatyti Europos sąjungos projektai. 

Kam konkrečiai turėtų būti panaudota likusi 2 890 000 eurų suma, iš anksto nenuspręsta, tad savivaldybė šiuo metu skilusi į dvi stovyklas. 

Viena pusė palaiko TS-LKD frakcijos siūlymą trečdalį pinigų atiduoti dviems sporto klubams, kita – liberalų norą visas lėšas skirti miesto tvarkymui bei kompensacijoms už lengvatinį keleivių vežimą. 

Staigmena frakcijos bendražygiams 

Konservatoriams vos spėjus pranešti apie siūlymą, liberalai pateikė savo atsaką – jie sumanymą pavadino „sabotažu”. 

Anot Liberalų sąjūdžio frakcijos savivaldybės tarybos seniūno Vinco Jurgučio, frakcijos kolegos jiems pateikė nemalonią staigmeną. 

„Nesakome, kad klubams neturėtų būti didinamas finansavimas, bet tam pirmiausia reikia aiškių kriterijų – kam ir iš kokių lėšų tie pinigai skiriami. Nes šiuo atveju tai daroma be jokių rodiklių.  

Kažkodėl pasirinkti du klubai, kurie ir taip gauna daugiausiai lėšų. Šis pasiūlymas niekaip nebuvo derintas su koalicijos partneriais ir jis mums buvo netikėtas“, – portalui lrytas.lt sakė V.Jurgutis. 

Jis pridūrė neabejojantis, jog biudžetinių  metų pabaigoje lėšų miesto tvarkymui pritrūks. 

„Net ir papildomų dviejų milijonų neužtektų, nes lėšų trūks ne tik miesto tvarkymui, bet ir transporto priemonių lengvatų kompensavimui. Nenustebčiau, jei metų pabaigoje tvarkymui reikės skirti ir dar daugiau pinigų“, – svarstė V.Jurgutis.

Tačiau TS-LKD ir Vilniaus tarybos narys Adomas Bužinskas savo ruožtu tikino, jog tokios kalbos atrodo keistai. 

„Tai, kad liberalai sako, jog šios sumos paskirtis jau buvo suplanuota ir gatvės liks neiššluotos, yra netikslu. Juk biudžetas patvirtintas dar metų pradžioje. 

Miesto tvarkymui ir taip bus skiriami du papildomi milijonai, net jei vieną duosime sporto klubams. To turėtų užtekti, nebent jie biudžetą planavo labai neatsakingai“, – kalbėjo A.Bužinskas. 

„Jei jau naudojamas argumentas, kad miestas liks nesutvarkytas, reikėtų paklausti, kaip jie planuodami biudžetą padarė trijų milijonų eurų paklaidą“, – pridūrė tarybos narys. 

Teks prisiderinti 

Tai, kad palaiko konservatorių siūlymą papildyti klubų biudžetus, jau pranešė didžiausias „Lietuvos ryto” komandos dalininkas ir buvęs liberalas Antanas Guoga. 

„Džiaugiuosi, kad yra kalbama apie didėjančią paramą Vilniaus sporto klubams, o tai mums leistų dar labiau pavyti Kauną.  Tikiuosi, kad trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybėje bus patvirtintas šis siūlymas”, – socialiniame tinkle atsiliepė A.Guoga. 

Kur kas įdomesnė buvusio A.Guogos bendrapartiečio ir aktyviai sostinės klubo veikloje dalyvaujančio miesto mero Remigijaus Šimašiaus situacija. 

Vilniaus savivaldybė yra viena iš „Lietuvos rytą” valdančios VšĮ „Krepšinio rytas” dalininkų. 

Nors R.Šimašius ne kartą minėjo besitikintis, jog komandos biudžetas augs, tačiau dabar jam gali tekti derintis prie liberalų pozicijos neskirti papildomų pinigų sporto klubams. 

Kol kas 2017 m. savivaldybės biudžete „Lietuvos rytui“ pagal trejų metų sutartį numatyta 1,158 mln. eurų parama, o futbolo klubui „Žalgiris“ – mažesnė 868 tūkst. eurų suma. 

Abiems klubams papildomi pusė milijono eurų gerokai padidintų biudžetus, ir A.Bužinsko nuomone, galėtų tapti lemiamu faktoriumi. 

„Visada buvo svarstymų didinti paramą. O dėl Vilniaus „Žalgirio“ akivaizdu – norint pergales perkelti į Europos lygį, reikia didinti finansavimą“, – sakė jis. 

Tikisi palaikymo 

TS-LKD frakcijos siūlymas bus svarstomas trečiadienį popiet vyksiančiame tarybos posėdyje. 

Pasak A.Bužinsko, konservatoriai į jį žygiuos užtikrintai, mat tikisi gausaus palaikymo. 

„Kiek žinau, sporto klubų rėmimą visada nuosekliai palaikydavo tiek lenkų, tiek Artūro Zuoko (Lietuvos laisvės sąjungos, – Red.) frakcija. Iš reakcijų panašu, kad mūsų siūlymą palaikys ir socialdemokratų frakcija“, – teigė jis. 

Jei toks scenarijus pasitvirtins, liberalų viltys visas papildomas lėšas skirti miesto tvarkymo ir lengvatų kompensavimo reikmėms bus bergždžios. 

Tiesa, net ir atmetus pasiūlymą milijoną skirti sporto klubams, nėra garantijos, jog jie bus naudojami būtent miesto tvarkymui. 

Bet kokie nepanaudotų investicinių lėšų panaudojimo planai pirmiausiai turės sulaukti palaikymo taryboje.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.