EUROLYGA 2023

Lino Rumšo mirties tyrimas: siūlo galą tyrėjai užčiuopė greitai, tačiau smogė ne iškart Italijos žurnalisto teigimu, dopingas taip paplitęs, kad net mėgėjai jį vartoja norėdami laimėti juokingą prizą - tarkim. kumpį

Italijoje gegužės 2-ąją netikėtai mirusio Lietuvos dviratininko Lino Rumšo mirties aplinkybių tyrimas gali virsti nemažu dopingo skandalu.  

 Rumšų šeima Lukoje gerai žinoma ir gerbiama.<br>"Facebook" nuotr.
 Rumšų šeima Lukoje gerai žinoma ir gerbiama.<br>"Facebook" nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo komandos draugai irgi bus apklausiami.
 L.Rumšo komandos draugai irgi bus apklausiami.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo mirties tyrimas domina italus.<br> N.Budrytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Neringa Budrytė - specialiai lrytas.lt, Italija

Sep 23, 2017, 4:06 PM, atnaujinta Sep 23, 2017, 4:35 PM

Pradėję aiškintis mįslingas lietuvio mirties aplinkybes Italijos tyrėjai, teigiama, užčiuopė tikrą dopingo voratinklį, į kurį gali būti įsipainioję ir daug kitų jaunų dviratininkų – Lino Rumšo komandos „Altopack Eppela“ draugų. Jų spintelėse, anot Italijos žiniasklaidos, aptikti tikri vaistų lobynai, kurių nerasi net gerai aprūpintose vaistinėse. 

Manoma, kad tyrėjai dopingo kvapą užuodė nuo pat pradžių, tačiau laukė tinkamo momento kratoms atlikti. 


Dopingas klampina visą komandą

Nedidelis Lukos miestelis Toskanoje vėl priverstas prisiminti gegužę mirusio Raimondo Rumšo sūnaus Lino mirties istoriją - tik šį kartą visų mylimos ir gerbiamos, daug metų čia gyvenančios lietuvių šeimos reputaciją vėl temdo dopingo šešėlis. 

Rumšų šeima Italijos žiniasklaidos dėmesio centre dar kartą atsidūrė praėjus daugiau kaip 4 mėnesiams nuo staigios sūnaus mirties. Lukos miesto prokuratūra vykstančio tyrimo detalių beveik neviešina, tačiau pasirodanti informacija skandalinga –  per kratas konfiskuoti didžiuliai kiekiai pavojingų ir draudžiamų vaistų, o tyrimas vis plečiasi. 

Kaip paskelbė Italijos dienraštis „La Nazione“, jaunų ir iš pažiūros sveikų sportininkų spintelės buvo prikimštos medikamentų, išrašomų tik ypatingais atvejais: vaistų nuo anemijos, kurie skiriami sergantiems vėžiu, vaistų, valančių kepenis, insulino, net amfetamino, švirkštų ir daugybė kitų medikamentų, kurie dvidešimtmečiams sportininkams vargu ar reikalingi. 

 

Po didinamuoju prokurorų stiklu atsidūrė dešimt „Altopack Eppela“ komandos dviratininkų – Lino Rumšo kolegų – kuriems, kaip teigiama, gali būti pareikšti įtarimai vartojus draudžiamas medžiagas ir sukčiavus sporte. 

Tyrėjai kol kas ieško, kas išrašė dviratininkams tokius kiekius stiprių vaistų  ir ruošiasi apklausti sportininkus. Taip pat – penkis įtariamuosius, tarp kurių yra Lino Rumšo tėvas Raimondas bei komandos „Altopack Eppela“ vadovybė. 

Manoma, kad sparčiai dirbantys Lukos prokurorai jų apklausas gali pradėti jau artimiausiomis savaitėmis.

Tirdami dopingo versiją, tyrėjai taip pat aiškinasi ir kitą klausimą – kas ir kokiomis aplinkybėmis išdavė leidimą Linui Rumšui profesionaliai sportuoti, jeigu jis, kaip spėjama, galėjo turėjo įgimtą širdies defektą. 

Nors medikų laiku neaptiktos ligos versija kol kas neatmesta, Italijos žiniasklaida pabrėžia, kad pagrindinė visgi  išlieka dopingas. Jeigu jo vartojimą parodytų ir lietuvio toksikologiniai kraujo tyrimai, neatmetama, kad dabartiniai įtarimai dėl draudžiamų medžiagų laikymo gali būti perkvalifikuoti į kur kas sunkesnius. 

Tyrėjai laukė tinkamo momento

Oficialios L.Rumšo mirties priežasties išvados kol kas nepaskelbtos, nes tyrėjai paprašė terminą pratęsti. Tačiau spėjama, kad jos yra ir būtent tai pastūmėjo teisėsaugą ieškoti dopingo. 

 

Visą mįslingą istoriją nuo pat pradžių sekantis dienraščio „Il Tirreno Lucca“ žurnalistas Luca Tronchetti lrytas.lt sakė: „Aš manau, kad toksikologiniai tyrimai yra padaryti, nes būtų logiška manyti, kad būtent kraujo tyrimai ir skrodimas paskatino prokurorus nagrinėti dopingo versiją. 

Kratoms atlikti būtinas teismo leidimas, vadinasi, kažkokie duomenys teismui buvo pateikti. Čia turbūt susidėjo viskas: neaiški jauno sportininko mirtis – juk skrodimas neparodė jokių aiškių infarkto ar kitų širdies ligų požymių, taip pat tėvo praeitis ir visiems žinoma situacija dviračių sporte.“  

Lukos žurnalistas spėjo, kad siūlo galus tyrėjai užčiuopė iš karto, tačiau neskubėjo laukdami tinkamo momento: „Teisėsauga šiuo atveju dirbo labai gerai. Gali būti, kad jie iš karto po mirties turėjo įtarimų dėl dopingo, bet laukė, nes po mirties visi tie medikamentai galėjo būti suslėpti. Manau, jie laukė, kol viskas aprims, grįš į savas vėžes ir atliko kratas tuomet, kai niekas to tikrai nesitikėjo.“ 

Kratos Rumšų namuose buvo atliktos lyg pagal filmo scenarijų – namai apsupti auštant, o pareigūnai į juos pateko per dar miegojusios dukros kambario langą.

Iškratyti ir komandos vadovų namai bei dviračių parduotuvė. 

Raimondą Rumšą ir į skandalą įklimpusią dviratininkų komandą sieja ne tik jai priklausęs sūnus Linas. 

Pats R.Rumšas yra dirbęs „Altopack Eppela“ sporto direktoriumi – jo pavardė iki šiol yra komandos interneto puslapyje. Rumšų šeima itin artimai bendrauja su komandą valdančia Franceschi šeima, turinčia ne vieną dviračių parduotuvę Lukoje. 

Luca Franceschi, taip pat esantis įtariamųjų sąraše, po L.Rumšo mirties neslėpė gilaus sielvarto ir tikino besijaučiantis lyg praradęs sūnų. 

Kodėl neatsikratė dopingo?

Lukos dviratininkų asociacijos prezidentas Gianfranco Battaglia sakė, kad ši vienos šeimos valdoma dviratininkų komanda yra viena seniausių mieste, o šeima tarp dviratininkų gerai žinoma, todėl į viešumą iškilę skandalingi įtarimai visus gerokai nustebino.

„Mes skaitėme, kad rasti tikrai didžiuliai kiekiai įvairių medžiagų. Tai itin nemaloni žinia visos Italijos dviračių sportui, nes apie tai rašė ir nacionalinė spauda, o ypač mūsų miesto. Bet federacija, neturėdama galutinių tyrimo išvadų, negali nieko imtis. Kai jas gausime, tuomet ir spręsime ką daryti. 

 

Man tik kyla klausimas, kodėl jie per tiek laiko negalėjo tomis medžiagomis atsikratyti, kodėl jas taip ilgai laikė namuose? Teisėsauga tas kratas tikrai turbūt specialiai padarė, kai niekas to nebelaukė. Daug ko rado ir dviratininkų spintelėse, visus juos turės apklausti. Matyt, taip sparčiai tiriama norint padaryti spaudimą, kad kas nors prabiltų“, – spėliojo italas. 

Dopingą vartoja ir dėl kumpio?

Italijos žiniasklaida rašo, kad kol kas įtariamieji nelinkę bendradarbiauti su teisėsauga. Pasak žurnalistų, dviratininkų kasta šiais klausimais ypač uždara ir vieninga. 

„Ne paslaptis, kad Italijoje visur dviračių sporte naudojamos draudžiamos medžiagos. Ne tik profesionalų, bet ir diletantų komandose, kokia yra „Altopack Eppela“.

Net visiški mėgėjai per varžybas, kad laimėtų kokį juokingą prizą, tarkim kumpį, naudoja dopingo efektą sukeliančias medžiagas. Dėl to niekas nenori kalbėti, nes dengia vieni kitus. Tai ypač uždaras ratas“, -- lrytas.lt sakė žurnalistas Luca Tronchetti. 

Toliau kaltina medikus

Rumšų šeima po kilusio skandalo su žiniasklaida bendrauti nebenori. Edita Rumšienė yra sakiusi, kad pas juos nieko nerasta, nors įtarimai jos vyrui R.Rumšui pareikšti.

Anksčiau jis tvirtino esą visas tyrimas sufabrikuotas siekiant pridengti medikų kaltę.

„Ateis laikas ir viską išsakysiu, kaip vertinu ir kas buvo konkrečiai. Viskas nuskambėjo tik dėl Raimondo praeities. Kiek jaunų sportininkų numirė vien šiais metais aplink mus Toskanoje ir niekas tokio šurmulio nekėlė, o dabar kažkas sau reklamą darosi ir trina rankomis, kad svarbiausias dėmesys nuo ligoninės atsakomybės nuimtas. Niekam nerūpi, kodėl Liną išleido neatlikę būtiniausių tyrimų“, – pyko E.Rumšienė.

Medikus kaltinantys Rumšai spalio 1-ąją buvo suplanavę surengti varžybas jų sūnaus Lino taurei laimėti ir pradėjo rinkti paramos lėšas joms organizuoti. 

Lukos dviratininkų asociacijos prezidentas sakė leidimą varžyboms išdavęs dar tuomet, kai dopingo skandalas nebuvo iškilęs į viešumą. Esą pasirodžius įtarimams varžybas derėtų atšaukti, kol tiesa nepaaiškės. 

Kaip pasielgs Rumšai, kol kas neaišku.  

Už draudžiamų preparatų vartojimą, laikymą ar platinimą Italijoje gresia baudžiamoji atsakomybė- – kalėjimas nuo 3 mėnesių iki 3 metų. 

Tačiau pripažįstama, kad tokiais atvejais reali laisvės atėmimo bausmė skiriama retai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.