EUROLYGA 2023

Iš žymaus sporto mediko lūpų – atsargus požiūris ir perspėjimas dėl pasekmių

Sporto medikas ir slaptasis agentas 007 turi daug bendro – tokią paralelę išvedė Lietuvoje pripažintas olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas. 

 D.Barkauskas džiaugiasi naujomis sporto medicinos technologijomis.<br> ltok.lt ir APF/Scanpix nuotr.
 D.Barkauskas džiaugiasi naujomis sporto medicinos technologijomis.<br> ltok.lt ir APF/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 8:42 PM

Apie tai spalio 25–27 dienomis vyksiančioje sporto ateities ir aktualijų konferencijoje „LTEAM KONFERENCIJA“ pranešimą skaitysiantis medikas tiki, jog naujos technologijos sporto pasaulį gali apversti aukštyn kojomis. 

51-erių D.Barkauskas permainas seka su dideliu susidomėjimu, nes sporto medicina – ne tik jo darbas, bet ir aistra. 

„Tai, kad atidūriau sporto medicinoje, yra visiškas atsitiktinumas. Kaip kartais sakau – Dievo pirštas“, – šypsojosi jis. 

Nors baigus mokyklą D.Barkausko mintyse buvo visai kita specialybė – maisto pramonės  technologijos – netyčia laikraštyje pamatytas skelbimas jį nuvedė į sporto medicinos studijas Tartu universitete. 

„Šiais laikais sporto medicina yra viena iš prestižinių profesijų. Visame pasaulyje specialistų poreikis vis didėja. Tai medicinos sritis, nagrinėjanti ne tik patologiją, bet ir žmogaus fizines galimybes“, – pasakojo D.Barkauskas. 

– Sporto mediku dirbate jau beveik tris dešimtmečius. Dėl ko labiausiai mylite savo darbą?, – paklausėme D.Barkausko. 

– Sporto medicina yra patraukli ir įdomi savo galimybėmis. Žmogui, kuris gyvena aktyvų gyvenimą, ši sritis padeda daugiau sužinoti ir apie patį save.

Todėl sporto mediko profesija man kartu tapo hobiu. Tai idealus junginys. Kai pradedi beveik neskaičiuoti savo darbui skirto laiko, supranti, jog  profesija virto gyvenimo būdu. 

– Dalyvaujate įvairiose specialistų konferencijose, nuolat sekate inovacijas. Kokios sporto mediciną pastaruoju metu pakeitusios naujovės yra svarbiausios? 

– Galima įvertinti keletą dalykų. Visų pirma, mus jau pasiekė mobiliosios technologijos, kurios iš principo pakeis tai, kaip žmogus  treniruojasi ir kokiais krūviais dirba. Galime sekti sportininko būklę čia ir dabar.  

Naujos technologijos leidžia iš kitos pusės pažvelgti į pratimus ir fizinį aktyvumą. Taip pat, žinoma, tobulėja gydymo metodai, o kamieninės ląstelės apskritai gali padaryti perversmą visoje medicinoje. Būtent tai yra dalykai, kurie šiandien aktualiausi. 

– Sporto pasaulyje vis daugėja nerimo dėl artėjančios genetinio dopingo eros. Kaip, jūsų manymu, sportas išgyvens šias permainas? 

– Genų inžinerija jau yra čia. Problema ta, kad iš pradžių žiūrime, kaip genų inžinerija padėti sportininkams, gydyti traumas, tačiau reikia nepamiršti – vėliau atsiranda virusai, galintys smarkiai pakenkti.

Be to, žmonių būdas yra toks, kad jie ne tik stengiasi kurti geresnį gyvenimą, bet kartais daro ir atvirkščiai. Todėl nereikia puoselėti iliuzijų, kad viskas keisis tik į gerą. 

– Žymus genų inžinerijos specialistas H. Lee Sweeney teigia, kad „ateis ta diena, kai antidopingo aktyvistai pasiduos“. Sutinkate su šia mintimi? 

– Greičiausiai vis tiek atsiras technologijos, leidžiančios atpažinti, ar žmogaus kūnas buvo pakeistas, ar ne. Jei bus sukurtas genetinis pasas, organizmo modifikavimą galėsime kontroliuoti. Tai tik laiko klausimas. Tad ne visiškai sutinku, kad būsime bejėgiai. Aišku, pereinamasis laikotarpis greičiausiai išties bus chaotiškas. 

– Jus, kaip sporto mediką, intriguoja artėjančios permainos?

– Mano požiūris yra toks, kad stengiuosi prisilaikyti tradicinių metodų. Manau, turime išlaikyti klasikinius dalykus. Man įdomesnės mikrotechnologijos, leidžiančios sekti kūno funkcionavimą ir atsistatymą.  

Kūno keitimas iš vidaus, bent kol kas, yra lazda be antro galo – nežinome pasekmių. Nors efektas čia ir dabar gali būti geras, padariniai ateičiai – košmariški. Todėl į šiuos dalykus žiūriu atsargiai. Taip, man tai įdomu ir seku naujoves, bet ar jas taikysiu? Kol kas tikriausiai ne. 

– Kaip dėl jūsų minėtų, labiau tradicinių sporto medicinos technologijų, keičiasi gydytojų darbas? 

– Mes sugebame pamatyti subtilesnius dalykus gerokai anksčiau. Tokiu būdu kai kurioms problemoms už akių galime užbėgti greičiau, nei jos atsiranda. Jau dabar gaminami davikliai, fiksuojantys padidėjusią kūno temperatūrą tam tikroje srityje. Taip galime pastebime atsiradusį pertempimą ar uždegimą bei išvengti traumų ateityje. 

– Sporto medicinos inovacijų ir technikos srityje Lietuva smarkiai atsilieka nuo užsienio valstybių? 

– Deja, atsiliekame stipriai, kaip ir visur. Lietuviai turi tik keletą sričių, kuriose diktuoja madas – tai yra lazerių technologijos ir kai kurios genų inžinerijos sritys. O kitose vietose, tarp jų ir sporto medicinoje, išties stringame. 

„LTEAM KONFERENCIJA 2017“ – trijų dienų sporto ateities bei aktualijų renginys, apimantis pagrindines sporto industrijos temas nuo medicinos, finansų ir mokslo iki teisės, vadybos, komunikacijos bei psichologijos. 

Vienintelė tokia Baltijos šalyse konferencija vyks spalio 25–27 dienomis. Stipriausios sporto asmenybės patirtimi ir žiniomis dalinsis Vilniuje, „Radisson Blu“ viešbutyje. 

Daugiau informacijos galite rasti www.lteam.lt/renginiai/lteam-konferencija-2017

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.