EUROLYGA 2023

Po klaustuką palikusio Rusijos sprendimo – gyva Lietuvos čiuožėjų viltis

Tarptautiniam olimpiniam komitetui (IOC) šią savaitę priėmus sprendimą Rusijai neleisti varžytis 2018-ųjų Pjongčango olimpiadoje, ypač sunerimo daliojo čiuožimo gerbėjai. 

 S.Ambrulevičius ir A.Reed.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Ambrulevičius ir A.Reed.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 G.Damulevičiūtė ir D.Kizala.<br> LTOK nuotr.
 G.Damulevičiūtė ir D.Kizala.<br> LTOK nuotr.
 S.Ambrulevičius ir A.Reed.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Ambrulevičius ir A.Reed.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Stagniūnas ir I.Tobias.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Stagniūnas ir I.Tobias.<br> AFP/Scanpix nuotr.
L.Vanagienė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
L.Vanagienė.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-12-09 14:55, atnaujinta 2018-01-24 13:18

Nors trečiadienį prezidentas Vladimiras Putinas pranešė neprieštarausiantis sportininkams startuoti po neutralia olimpine vėliava, dalis jų gali likti ištikimi savo principams. 

Pavyzdžiui, Rusijos dailiojo čiuožimo superžvaigždė Jevgenija Medvedeva dar iki IOC posėdžio pareiškė olimpiadoje nenorinti dalyvauti kaip neutrali sportininkė. 

Visgi Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė mano, jog dauguma čiuožėjų priims kitokį sprendimą. 

„Kiekvieno sportininko didžiausia svajonė yra dalyvauti olimpiadoje. Gal dabar visiems dar truputėlį šokas, bet, mano nuomone, dauguma tikrai startuos. 

Juk pasirengimas olimpiadai yra pragariškas darbas – sportininkai dėl kelialapio atsisako daugelio dalykų. O be J.Medvedevos moterų varžybos tikrai nebūtų tokios įdomios, nes ji yra reto talento čiuožėja“, – portalui lrytas.lt sakė L.Vanagienė. 

Rusijos atletai, norintys į Pjongčiangą vykti kaip neutralūs sportininkai, turės atitikti minimalius rezultatų kriterijus, būti nebausti už dopingo vartojimą ir privalomai atliks papildomus testus. 

„Tai, kad rusų sportininkams leista dalyvauti po neutralia vėliava, yra protingas IOC sprendimas. Visiškas draudimas būtų neteisingas dopingu nesusitepusių sportininkų atžvilgiu. 

Be to, dailiajame čiuožime dopingo skandalai išties yra labai reti. Tai palyginus švari sporto šaka – pastaruoju metu tik viena rusų šokių ant ledo pora dėl meldoniumo vartojimo buvo gavusi poros mėnesių diskvalifikaciją“, – pasakojo L.Vanagienė. 

Lietuvos dailiojo čiuožimo federacijos prezidentės teigimu, mūsų šalies sportininkų vieta Pjongčange vis dar yra realus variantas. 

Lietuva yra pirmoji valstybė „po brūkšnio“ šokių ant ledo varžybose ir į olimpiadą vyktų dalyvauti negalint bent vienai kitos šalies porai. 

„Po Sočio olimpinių žaidynių, kai Deividas Stagniūnas baigė karjerą ir iširo jo su Isabella Tobias pora, federacijai buvo iškeltas uždavinys per ketverius metus paruošti dėl olimpinio kelialapio kovosiančią porą. Man, kaip prezidentei, labai džiugu, kad jų dabar turime net dvi“, – teigė L.Vanagienė. 

Nors šiuo metu pajėgiausi Lietuvos šokių ant ledo atstovai yra Saulius Ambrulevičius su naująją partenere Allison Reed, jų šansai startuoti olimpiadoje minimalūs.  

Beveik nerealu, jog amerikietei A.Reed po skandalingos I.Tobias istorijos taip greitai būtų suteikta Lietuvos pilietybė. 

„Saulius su partnere šįmet labai nudžiugino – niekas netikėjo, kad jie taip aukštai gali būti. Esame maloniai nustebinti rezultatais.  

Tačiau jiems dėl pilietybės vykti į šią olimpiadą bus sudėtinga, tad ruošiame ir kitą porą – Guostę Damulevičiūtę su Deividu Kizala. Jie jau įvykdė minimalius techninius reikalavimus, leidžiančius startuoti olimpiadoje“, – aiškino L.Vanagienė. 

18-metei G.Damulevičiūtei ir metais vyresniam D.Kizalai olimpiada būtų rimčiausias iššūkis karjeroje – pora kol kas daugiausiai dalyvavo jaunimo varžybose. 

Klausimas, ar lietuviai turės savo atstovus kitų metų olimpiadoje, galutinai atsakytas bus tik sausį. 

„Kai kurios poros taip pat neturi pilietybių, gali pasitaikyti traumų. Tokiu atveju Lietuva pratęstų Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago šokių ant ledo tradiciją.

Iki sausio 24 dienos būsime nežinioje, bet ramiai ir tvarkingai dirbame, abi poros ruošiasi“, – apibendrino L.Vanagienė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.