EUROLYGA 2023

Saudo Arabijoje – pasaulio šachmatų turnyras, išbandantis šalies reformų ribas

Saudo Arabijoje pirmą kartą vyksta pasaulio šachmatų turnyras, surengtas praėjus beveik dvejiems metams po šalies aukščiausio rango dvasininko paskelbto religinio įsako uždrausti šį stalo žaidimą. 

 Saudo Arabijoje vyko pasaulio šachmatų čempionatas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Saudo Arabijoje vyko pasaulio šachmatų čempionatas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2017, 2:48 PM, atnaujinta Dec 27, 2017, 2:49 PM

Į antradienį prasidėjusį turnyrą kišasi ir politika: dėl įtampos regione nedalyvauja žaidėjai iš Izraelio ir Kataro. 

Saudo Arabijos didysis muftijus šeichas Abdulazizas al Sheikhas 2016 metų pradžioje paskelbė, kad šachmatus islamas draudžia, nes žaidžiant šį žaidimą švaistomas laikas, o žaidėjus gali apimti rungtyniavimo azartas. Panašiai šachmatus pasmerkė aukščiausi Irano dvasininkai: pasak jų žaidimas gali nuvesti prie lošimo, kurį draudžia islamas. 

Saudo Arabijos didžiojo muftijaus komentarai tuo metu išprovokavo jaunų šalies gyventojų pasipiktinimą socialiniuose tinkluose, kur buvo akcentuojama, kad šachmatai yra intelektą lavinantis žaidimas. Musulmonai, per kuriuos šachmatai pasiekė Europą, jais žaidžia nuo VII amžiaus, kai žaidimas iš Indijos atkeliavo į Persiją. 

Nepaisydamas ankstesnės didžiojo muftijaus kritikos, Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas siekė didesnio socialinio atvirumo. Be kitų priemonių, jis nuo kitų metų atšaukia draudimą moterims vairuoti, leido rengti koncertus ir demonstruoti filmus, sušvelnino lyčių atskyrimo taisykles. 

Tačiau šachmatų turnyrą paveikė ir regiono politika. Izraelis sakė, kad Saudo Arabija ignoravo izraeliečių žaidėjų prašymus išduoti vizas ir leisti dalyvauti turnyre. Izraelis ir Saudo Arabija nepalaiko diplomatinių santykių. 

Tuo tarpu Kataro ir Irano, kurių santykiai su Saudo Arabija įtempti, žaidėjams buvo išduodamos vizos dalyvauti turnyre, bet katariečiai nedalyvauja, nes, kaip nurodė Kataro šachmatų federacija, organizatoriai pareikalavo žaidėjų per turnyrą nedemonstruoti Kataro vėliavos. 

Pasaulio šachmatų federacijos pareiškime sakoma, kad vizos žaidėjams iš Irano ir Kataro buvo užtikrintos, bet Izraelio žaidėjai neminimi. 

„Žaidėjai iš Irano ir Kataro pasitarę su savo valdžia gali nuspręsti nedalyvauti, ir tai aiškiai yra jų pačių individualus sprendimas“, – nurodoma pareiškime. 

Pareiškime priduriama, jog Saudo Arabijos pareigūnai saugumo sumetimais pasiūlė Kataro žaidėjams dalyvauti su šios organizacijos vėliava, bet klausimas buvo išspręstas ir Kataro šachmatų asociacija buvo informuota, kad jos žaidėjai dalyvaus su savo vėliava. 

„Karaliaus Salmano greitųjų ir žaibo šachmatų pasaulio čempionatas“ tęsis iki šeštadienio. Jame dalyvauja maždaug 240 žaidėjų, vyrų ir moterų, iš 70 valstybių. Saudo Arabijai atstovauja 16 žaidėjų. 

Atvirame turnyre dalyvauja trys geriausi pasaulio šachmatininkai iš Norvegijos, Armėnijos ir Azerbaidžano. Atskirai vyksta ir moterų turnyras. 

Pranešama, kad moterims leidžiama vilkėti tamsiai mėlynas ar juodas oficialias kelnes ir palaidines uždaru kaklu, nors pagal Saudo Arabijoje galiojančias aprangos taisykles čia gyvenančios moterys ir dauguma lankytojų moterų privalo vilkėti laisvus ilgus drabužius abajas. Dauguma Saudo Arabijos moterų taip pat dengia plaukus ir veidus. 

Artimųjų Rytų specialistas Jamesas Dorsey iš Singapūro universiteto sakė, kad turnyro surengimo teises šiai karalystei Pasaulio šachmatų federacija suteikė už 1,5 mln. dolerių (1,3 mln. eurų) čekį, keturis kartus viršijantį federacijos standartinį metinį mokestį. 

„Tiesiogine prasme visa, kas susiję su Saudo Arabijos šachmatų turnyro surengimu, yra politiška, – rašė jis. – Saudo Arabijos vizų politika yra politiška, kaip ir karalystės pasiryžimas nusileisti dėl moterų aprangos.“ 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.