EUROLYGA 2023

Ispanijos rankinio pergalę kūrė ir nuo televizoriaus atitrauktas vartininkas

Buvęs pasaulio rankinio čempionas Arpadas Šterbikas dar trečiadienį Europos pirmenybių rungtynes stebėjo namie per televizorių. Tačiau jau kitą dieną jis skubėjo į Zagrebą, kad per lemiamas kovas prisidėtų prie pagrindinį vartininką praradusios Ispanijos rinktinės. Į skubų pagalbos šauksmą atsiliepusio A.Šterbiko pastangos nenuėjo veltui – negandų nepalaužta Ispanijos rinktinė sekmadienį pirmą kartą tapo Europos čempione.

 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
 Ispanijos rankininkai pagaliau tapo Europos čempionais<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 29, 2018, 3:01 PM

Penktas kartas nemelavo

Jei Ispanijos rinktinė sekmadienį Kroatijoje pasibaigusiame Europos čempionate būtų iškovojusi bronzos medalius, dauguma „Los Hispanos“ sirgalių šį rezultatą tikriausiai būtų vadinę dideliu laimėjimu. Tačiau jei komanda namo būtų parvežusi sidabrą, Ispanijos rankinio gerbėjų nusivylimui nebūtų ribų.

Ispanai praėjusiais metais keturis kartus žaidė žemyno pirmenybių finale. Tačiau paskutinioji riba vienai stipriausių pasaulio komandų buvo lyg užburta – kad ir kas būtų varžovai, Ispanijos rankininkams likdavo tik sidabras.

Prieš penktąjį finalą lūkesčiai buvo itin dideli, nes kitoje aikštės pusėje išsirikiavo Švedijos rinktinė, kurios likimas kabojo ant plauko ir pirmajame, ir antrajame etape. Nors švedai kaskart išsigelbėdavo, o pusfinalyje nugalėjo olimpinę čempionę Danijos rinktinę, Ispanijos aistruoliai pagrįstai tikėjosi, jog jų komanda pagaliau nutrauks finalų prakeiksmą.

„Los Hispanos“ nenuvylė. Prieš tai įspūdingai patiesę Europos čempionę Vokietijos komandą (lemiamose antrojo etapo rungtynėse) ir pasaulio čempionę Prancūzijos ekipą (pusfinalyje), Ispanijos rankininkai finale pratęsė puikių rungtynių seriją ir nugalėjo Švedijos rinktinę 29:23.

Įdomu, kad Švedijos rinktinė finale irgi žaidė penktąjį kartą. Bet švedai, skirtingai nei ispanai, visus keturis praėjusius finalus laimėjo. Tiesa, visos didžiosios pergalės buvo iškovotos gana seniai – švedai pastarąjį kartą Europos čempionais tapo 2002 metais.

Žingsnis po žingsnio

„Los Hispanos“ triumfas netapo staigmena. Ispanijos rinktinė ir prieš čempionatą buvo minima tarp keturių ar penkių pagrindinių favoričių, o ir patys ispanai, gerai suvokdami savo vertę, neslėpė, kad į Kroatiją keliauja kovoti dėl medalių. „Mūsų užduotis – kovoti dėl medalių. Esame viena stipriausių Europos komandų, todėl privalome siekti aukščiausių tikslų“, – prieš išvykdamas į žemyno pirmenybes tvirtino treneris Jordi Ribera.

Europos čempionate ispanai iškart patvirtino, jog jų ambicijos ne iš piršto laužtos. Tiesa, išvengti pralaimėjimų grupių varžybose nepavyko (Ispanijos rankininkai nusileido danams ir slovėnams), tačiau įtikinama pergalė lemiamose antrojo etapo rungtynėse su Europos čempionės vardą gynusia Vokietijos komanda dar labiau sustiprino J.Riberos ir jo vyrų tikėjimą, jog įmanoma įveikti visą kelią.

„Dabar mūsų tikslas – tapti čempionais. Prieš išvykdami sakėme, kad privalome žengti žingsnį po žingsnio. Pirmasis tikslas buvo pusfinalis. Kadangi jį pasiekėme, mums atsivėrė visos galimybės, – eliminavęs Europos čempionus tvirtai pareiškė J.Ribera. – Manau, kad komanda yra pasirengusi. Žaidėjai tinkamai nusiteikę, per du pirmuosius etapus visi rankininkai turėjo galimybių žaisti ir prisidėti prie pergalių. Labai svarbu, kad nė vienas žaidėjas neiškrito iš komandos“.

Nuo televizoriaus – į aikštę

Nors dar trečiadienį vakare, iškart po pergalės prieš vokiečius, J.Ribera džiaugėsi, kad visi rankininkai sveiki, kitą rytą lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia, kad per lemiamas rungtynes dėl kelio traumos nebegalės žaisti pagrindinis vartininkas Gonzalo de Vargasas. Jis susižeidė dar per pirmojo etapo rungtynes su danais, bet per dvikovą su vokiečiais skausmai paaštrėjo ir gydytojai paskelbė nemalonų verdiktą.

Per didžiuosius turnyrus galima keisti susižeidusius rankininkus, tad „Los Hispanos“ trenerių štabas nusprendė kreiptis skubios pagalbos į 38-erių Arpadą Šterbiką, kuris užpernai buvo paskelbęs, kad baigė karjerą nacionalinėje komandoje, ir Europos čempionatą stebėjo tik per televizorių.

Patyręs vartininkas negalėjo sunkią akimirką ištarti „ne“ ir jau ketvirtadienį vakare buvo Zagrebe. „Sunku per kelias valandas pajusti komandos ritmą, bet jei treneriai galvoja, kad esu reikalingas, noriu padėti komandai laimėti medalius, – sakė Čempionų lygos lyderiui Skopjės „Vardar“ klubui atstovaujantis A.Šterbikas. – Per šį čempionatą žiūrėjau ne visas rinktinės rungtynes. Pernelyg jaudinausi, todėl nemačiau rungtynių su vokiečiais pradžios. Bet kai man pasakė, kad pirmaujame dideliu skirtumu, iškart perjungiau kanalą“.

Finalo rungtynes A.Šterbikas irgi pradėjo sėdėdamas ant suolo. Tačiau pirmojo kėlinio pabaigoje jis pakeitė nelabai sėkmingai žaidusį Rodrigo Corralesą, o antrojo kėlinio pradžioje užrakino savo vartus ir ženkliai prisidėjo prie Ispanijos rinktinės pergalę užtikrinusio spurto. Tikriausiai niekas nenustebo, kai po finalo A.Šterbikui buvo įteiktas geriausio rungtynių žaidėjo prizas.

Žinojo silpnąją vietą

Prieš svarbiausias kovas J.Ribera neabejojo auklėtinių sugebėjimu kietai gintis, bet pabrėžė, kad svarbiausia – nedaryti paprastų klaidų puolant ir nesuteikti varžovams progų rengti greitas atakas. Finalo rungtynės parodė, jog treneris puikiai žinojo savo komandos silpnąją vietą. Sekmadienį kelios apmaudžios ispanų klaidos pirmajame kėlinyje padėjo švedams gana greitai įgyti trijų įvarčių persvarą.

Mažai ką pakeitė net J.Riberos paprašyta minutės pertraukėlė – švedai pirmavo visą pirmąjį kėlinį. Užtat per pertrauką treneris sugebėjo paaiškinti savo žaidėjams, ką jie darė neteisingai. Į aikštę grįžę „Los Hispanos“ ir kietai gynėsi, ir neklydo puldami, o didelę antrojo kėlinio dalį buvo žaidžiama vos ne į vienus vartus: ispanai kėlinį pradėjo atsilikdami 12:14, bet 52-ąją minutę pirmavo 25:17. Raudona-geltona tribūnų dalis aukso spindesį matė dar likus nemažai laiko iki finalo sirenos.

Veteranų daugiau nei jaunimo

Daugelis Ispanijos rinktinės žaidėjų jau anksčiau patyrė didelių pergalių skonį. Šių metų Europos čempionate žaidė net aštuoni rankininkai, laimėję 2013 metų pasaulio pirmenybių aukso medalius, o „Los Hispanos“ kapitonas Raulis Entrerriosas, kuriam po poros savaičių sukaks 37-eri, pasaulio čempionu tapo dar 2005 metais, kai ispanai iškovojo pirmąją didžiąją pergalę.

Dar keliems žaidėjams irgi gerokai per 30 metų (Danieliui Sarmiento, Gedeonui Guardiolai, Viranui Morrosui – 34-eri, Julenui Aguinagaldei – 35-eri, A.Šterbikui – 38-eri), tad Zagrebe jie turėjo galbūt jau paskutinę galimybę tapti Europos čempionais.

Dėl pamainos ispanams turėtų kilti nemažai nerimo. Jaunajai kartai Europos čempionate atstovavo tik 20-metis Danielis Duišebajevas, legendinio kirgizų kilmės rankininko Talanto Duišebajevo sūnus. Antras pagal amžių buvo kitas Ispanijoje šaknis įleidusio T.Duišebajevo sūnus Aleksas, kuriam jau 25-eri. Kita vertus, būtent A.Duišebajevas ir taip pat 25-erių Ferranas Sole buvo išrinkti į simbolinę geriausių turnyro rankininkų komandą. Atrodo, bent dėl pagrindinės rinktinės ašies smarkiai jaudintis nereikia.

Ilgas sąstingio laikotarpis

Ispanijos rankinio padangė šiuo metu nėra skaisti. Praėjusį dešimtmetį Ispanijos rankinis išgyveno didelį pakilimą, o šios šalies lyga buvo antra pagal pajėgumą pasaulyje. Tačiau per nekilnojamo turto krizę anksčiau rankiniui skirtiems pinigams nutekėjus kitomis kryptimis, prasidėjo skausmingas nuopolis, peraugęs į ilgą sąstingio laikotarpį.

Jei prieš dešimtmetį Ispanijos lyga buvo traukos centras stipriems legionieriams iš visos Europos, tai ženkliai sumažėjus klubų finansinėms galimybėms, net geriausi Ispanijos rankininkai priversti ieškoti darbo kitose šalyse. Pirmiausiai – sparčiai stiprėjančioje Prancūzijos lygoje, tačiau kai kurie rinktinės žaidėjai rungtyniauja ir Lenkijos, Makedonijos, Slovėnijos klubuose.

„Ši diena labai svarbi, nes Ispanija vėl žais finale, – po pergalės pusfinalyje prieš prancūzus kalbėjo rinktinės treneris J.Ribera. – Noriu skirti pergalę visiems treneriams, dirbantiems nuo profesionalų klubų iki vaikų komandų. Žinau, kokios sudėtingos yra treniruočių sąlygos, todėl ši pergalė yra atlygis visiems Ispanijos treneriams už sunkų darbą“.

Skaičius

13

Ispanijos rinktinė didžiuosiuose turnyruose iškovojo 13 medalių komplektų. „Los Hispanos“ triskart laimėjo olimpinių žaidynių bronzą (1996, 2000 ir 2008 m.), pasaulio pirmenybėse dukart iškovojo auksą (2005 ir 2013 m.) ir kartą – bronzą (2011 m.), o šiais metais laimėtą Europos pirmenybių auksą pridėjo prie keturių sidabro (1996, 1998, 2006 ir 2016 m.) ir dviejų bronzos (2000 ir 2014 m.) medalių komplektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.