EUROLYGA 2023

Lietuvos tekvondo talento A. Klemo mirtis: susmuko duše po varžybų

Šeštadienį Lietuvos tekvondo bendruomenę pasiekė baisi žinia. Penktadienį Las Vegase (JAV) po varžybų netikėtai mirė 19-metis Lietuvos sportininkas Aurimas Klemas. Iš Šiaulių kilęs sportininkas buvo geriausias šalyje kovos meno tekvondo atstovas.

 A.Klemas (kairėje) nusiteikęs tolesnį gyvenimą susieti su tekvondo ir patekti į 2020-ųjų olimpines žaidynes. <br> P.Bolzo/WTF nuotr.
 A.Klemas (kairėje) nusiteikęs tolesnį gyvenimą susieti su tekvondo ir patekti į 2020-ųjų olimpines žaidynes. <br> P.Bolzo/WTF nuotr.
 Aurimas Klemas.<br> Facebook nuotr.
 Aurimas Klemas.<br> Facebook nuotr.
 A.Klemas praėjusių metų gruodžio mėnesį iškovojo Europos čempionato bronzą.
 A.Klemas praėjusių metų gruodžio mėnesį iškovojo Europos čempionato bronzą.
 A.Klemas praėjusių metų gruodžio mėnesį iškovojo Europos čempionato bronzą.
 A.Klemas praėjusių metų gruodžio mėnesį iškovojo Europos čempionato bronzą.
Daugiau nuotraukų (4)

Dainius Žygelis

Feb 3, 2018, 2:02 PM, atnaujinta Feb 5, 2018, 3:01 PM

Pagal pirminę informaciją, kurią gavo Lietuvos tekvondo federacija (LTF), A.Klimui sustojo širdis.

Pasauliniame reitinge, kuriame kvalifikuojami 1500 tekvondo kovotojų, A.Klemas užėmė 17-ą poziciją.

Lrytas.lt susisiekė su LTF generaliniu sekretoriumi Žymantu Bražiūnu, kuris vienas pirmųjų sužinojo tragišką naujieną iš JAV ir vienas paskutiniųjų bendravo su A.Klemu.

Nelaimės nenujautė

– Kaip viskas nutiko? Kaip sužinojote šią naujieną? – lrytas.lt paklausė Ž.Bražiūno.

– Aurimas dalyvavo dviejose kovose. Aš dar penktadienio dieną su juo bendravau. Mes susirašėmė. Jo nuotaika buvo, sakykime, ne pati geriausia, nes per plauką pralaimėjo ir nekovojo dėl medalių. Bet šie pralaimėjimai neturi labai didelės reikšmės.

Aurimas, laimėjęs dvi kovas, iškovojo nemažai reitingo taškų ir jam jau turėjo būti suteikta galimybė dalyvauti „Grand Prix“ varžybose. Tai – aukščiausio lygio varžybos, kuriose iškovojama labai daug reitingo taškų. Ten dalyvaja visi olimpiečiai. Mes jau buvome vos per žingsnį nuo tų varžybų. 

Parašiau jam, kad nieko tokio (pralaimėjimas – red. past.), nuraminau, kad gerai, jog lamėjai tas dvi kovas ir paprašiau, kad praneštų, kaip seksis mūsų komandos merginai Klaudijai (Tvarijonavičiūtei). Jis atrašė: „Palaikysime ryšį“. Tiek žinių.

Nuotaikos buvo normalios, jis savo feisbuko paskyroje parašė, prieš ką laimėjo ir kam pralaimėjo. Mačiau, kad jo draugai iš viso pasaulio, sportininkai rašė, kad viskas gerai ir ateityje viskas gerai gerai. Žodžiu, nebuvo net ženklo, kad kažkas blogo gali atsitikti.

Kiek aš žinau, jis po varžybų grįžo į kambarį, nuėjo į dušą. Jo nesulaukę komandos draugai nuėjo pasižiūrėti ir rado jį duše. Tiesiog, sustojo širdis.

– Ar bandė jį dar gaivinti?

– Žinokite, neturiu tokios informacijos. Naktį gavau trenerio skambutį ir tokią baisią žinią. Pas juos dar buvo diena, o pas mus – dar naktis. Pasakė, kad rado jį duše susmukusį. Daugiau nieko negaliu paskayti.

– Jis iš JAV turėjo keliauti į Jungtinius Arabų Emyratus?

– Taip. Buvo nupirkti bilietai, federacija užsakė viešbučius. Viskas buvo nupirkta, sumokėti mokesčiai. Jis turėjo dalyvauti „Fujairah“ varžybose.

– Jūs anksčiau Aurimą treniravote, dalyvavote daugybėje varžybų. Ar jis skundėsi prasta sveikata, širdies negalavimais? 

– Ne, niekada. Aš jį asmeniškai treniravau nuo pat vaikystės, buvau Lietuvos rinktinės treneris, daug dirbau su juo ir žinau puikiai tą žmogų. Jis niekada niekuo nesiskundė. Prieš pat išvykstant į šias varžybas jam buvo atlikta medicininė apžiūra. Viskas buvo gerai, daktarai leido dalyvauti varžybose. 

– Galbūt kažkas susiję su dopingu?

– Dėl dopingo. Dėl jo rezultatų kilimo (pastaruoju metu jo rezultatų kreivė labai kilo į viršų) jį nuolat testuodavo. Ir niekada nebuvo jokių klaustukų ar dar kažko. Praėjusiais metais buvo padaryti net keturi dopingo testai ir visi atsakymai buvo neigiami. Viskas buvo normalu.

Galvojo apie Tokijo olimpiadą

– Ko neteko Lietuvos sportas? Juk netekome jauno ir perspektyvaus kovotojo?

– Kalbant apie Aurimo paskutinių metų rezultatų kreivę, mes jau tikėjomės, kad jis bus Tokijo olimpinėse žaidynėse. LTOK jam skyrė gerą finasavimą.

Aurimas net nespėjo atsiimti savo premijos iš Sporto departamento (KKSD - red.), kuri jam buvo skirta už Europos čempionato olimpinės kategorijos bronzos medalį. Jis net šito neatsiėmė.

Penktadienį rytą man skambino iš LTOK, buvo derinami klausimai, reikėjo „Sodros“ numerio ir kitų dalykų. Aš su juo ir susisiekiau, kad sužinočiau tas detales. Ir buvo... tiesiog baisu. Visi esame šokiruoti. Net nežinome, kaip reaguoti. Labai liūdna. Lietuvos rinktinės kovotoja po žinios atsisakė tęsti kovas šiame turnyre.

– Gal žinote, kada Aurimo palaikai bus pargabenti į Lietuvą?

– Nieko nežinome. Treneris buvo apklausiamas, buvo su juo bendraujama. Kiek žinau, jis vėliau paleido.

– Apklausė policija?

– Turbūt. Smulkmenų nežinau, nes vyksta tyrimas. Mes nežinome, labai trumpai bendravome. Atliekamas tyrimas. Iš federacijos pusės buvo padaryta viskas: nupirkti sportiniai draudimai, atlikta medicininė apžiūra. Visos šios privalomos procedūros buvo atliktos tinkamai.

Palaikus pargabens sekmadienį?

Lietuvos tekvondo federacijos prezidentas Aleksandras Leonavičius "Lietuvos ryto" televizijai sakė, A.Klemo palaikai, tikėtina, į Lietuvą bus pargabenti jau sekmadienį.

„Žinia - kaip iš giedro dangaus. Visiškai sveikas žmogus, patikrintas prieš pat varžybas. Bendravau su treneriu iš karto po įvykio, paskambinau, kai tik sužinojau, jis negalėjo nieko pasakyti. Rado jį duše.. prausėsi ir viskas. Nenusileido į apačią, nuėjo treneris ieškoti ir surado. Viskas, ką galiu pasakyti. Treneris grįš, gal bus kas aiškiau. Ten vyksta tyrimai. Sekmadienį jis turėtų grįžti vakare ir tada žinosime kažką daugiau.

Viskas buvo gerai, nebuvo jokių problemų. Turėjo į salę eiti treniruotis su mergaitėmis, kurių kovos turėjo būti kitą dieną. Jis buvo linksmas, treneriui sakė: „Greitai į dušą nubėgsiu ir nusileidžiu pas jus“. Jis nubėgo į tą dušą, o treneris laukė. Va, taip. Viskas, ką žinau“, – sunkiai rinkdamas žodžius pasakojo A.Leonavičius.

Lietuvos tekvondo rinktinė savo medikų į varžybas JAV nesivežė.

„Ten organizatoriai viską turi. Medikai pas mus yra čia, kurie tikrina, žiūri. Čia yra sporto mokyklos aukėtinis, jie nuolat su medikais bendrauja. Nuolat yra prižiūrimi, prieš kiekvienas varžybas atliekami visi sveikatos patikrinimai. Buvo visiškai sveikas žmogus. Čia tokia tragedija, kad mes nežinome ir negalime net galvoti, susidėlioti, kaip čia ir kas. Pirmadienį kažką žinosime rimčiau“, – teigė LTF vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.