EUROLYGA 2023

Pjongčango olimpiada – permainų metas: susitarimai suteikė „realios vilties“

Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) prezidentas Thomas Bachas pirmadienį pareiškė, kad Pjongčango žiemos olimpinės žaidynės suteikė „realios vilties“ susiskaldžiusiam Korėjos pusiasaliui. 

 Th.Bacho teigimu, Pjongčango žaidynės suteikė vilties taikai Korėjos pusiasalyje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Th.Bacho teigimu, Pjongčango žaidynės suteikė vilties taikai Korėjos pusiasalyje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2018, 5:24 PM, atnaujinta Feb 5, 2018, 5:28 PM

Šis T.Bacho pareiškimas nuskambėjo likus keturioms dienoms iki žiemos žaidynių, į kurias po ilgų mėnesių karingo elgesio savo sportininkus nusprendė siųsti ir izoliuotoji Šiaurės Korėja. 

„2018-ųjų Pjončango žiemos olimpinės žaidynės suteikė Korėjos pusiasaliui galimybę dar kartą viską pradėti iš pradžių“, – sakė Th. Bachas delegatams, susirinkusiems į IOC šios savaitės sesijos atidarymo ceremoniją. 

„Jos atvėrė duris į (Pietų) Korėjos Respublikos ir (Šiaurės) Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos taikų dialogą, – sakė jis. – Olimpinė dvasia suvedė kartu dvi šalis, kurias per daug ilgai skyrė nepasitikėjimas ir priešiškumas. Olimpinė dvasia atnešė realią šviesesnės ateities viltį visiems Korėjos pusiasalyje“. 

Pasak Th. Bacho, olimpinių žaidynių organizavimas Korėjos pusiasalyje, kurį dalina vos už 50 kilometrų nuo žaidynių vietos esanti labiausiai militarizuota siena pasaulyje, buvo „ilga ir sudėtinga kelionė“. 

Pernai, nepaisydamas Jungtinių Tautų sankcijų, Pchenjanas tęsė draudžiamas ginklų programas, leido raketas, galinčias pasiekti JAV žemyninę dalį, ir surengė savo šeštą, kol kas galingiausią branduolinį bandymą, dar labiau padidindamas įtampą pusiasalyje. 

Prancūzijos, Vokietijos ir Austrijos pareigūnai net buvo išreiškę susirūpinimą dėl savo sportininkų siuntimo į Pjongčangą. 

Tačiau Th. Bachas patikino: „Savo pokalbiuose niekada nesuabejojome 2018 metų Pjongčango žiemos olimpinėmis žaidynėmis. Priešingai, visada jautėme paramą“. 

„Nepaisant kartais nerimą keliančių politinių aplinkybių, mes visada palaikėme mūsų šeimininkus korėjiečius ir niekada nekalbėjome apie kokį nors planą B“, – pridūrė jis. 

„Neįmanoma svajonė“ 

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae- inas (Mun Džejinas) jau seniai pasisako už bendravimą su Šiaurės Korėja, siekdamas pasodinti ją prie derybų stalo ir tartis dėl uždraustų karinių programų. 

Tačiau Seule ne visi palaiko jo poziciją. Kai kas laikosi nuomonės, kad Moon Jae-ino administracija padarė per daug nuolaidų Šiaurės Korėjai dėl jos dalyvavimo olimpiadoje. 

„Suskaldytoje karo draskomoje tautoje tikrai vyksta kažkas nuostabaus..., taikos žinutė aidi per visą pasaulį“, – pareiškė Pietų Korėjos prezidentas, pritardamas IOC vadovui. 

„Prieš vieną ar du mėnesius daugelio šalių nerimą kėlė Pjongčango olimpinių žaidynių saugumas. Šiaurės Korėjos dalyvavimas žaidynėse po taikos vėliava ir bendroje (Korėjos) komandoje tada atrodė kaip neįmanoma svajonė“, - pridūrė jis. 

Šiaurės Korėja į Pchončangą siunčia savo 22 sportininkus, daugybę pareigūnų ir būrį moterų sirgalių. 

Sekmadienį bendra Korėjos moterų ledo ritulio komanda, kurioje žaidžia 12 sportininkų iš Šiaurės, debiutavo „apšilimo“ varžybose su Švedijos sportininkėmis, tačiau pralaimėjo rezultatu 1:3. 

Ši komanda, kuri kaltinama dėl staigaus Moon Jae-ino populiarumo reitingo sumažėjimo, skaldo Pietų Korėjos gyventojus. 

Kai kurie entuziastingai nusiteikę sirgaliai sveikino bendrą komandą, tačiau prie arenos susirinkę protestuotojai skandavo „Pchenjano olimpiada!“, kojomis trypė Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno atvaizdą ir plėšė mėlynos ir baltos spalvų Korėjos susivienijimo vėliavas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.