EUROLYGA 2023

Po teismų triumfavusiems rusų atletams parodyta Pjongčango špyga

Penkiolika rusų sportininkų, kuriems Sporto arbitražo teismas (CAS) praėjusią savaitę panaikino diskvalifikaciją iki gyvos galvos, negaus pakvietimo į Pjongčango žiemos olimpines žaidynes, pirmadienį pareiškė Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC).

 Rusų sportininkai tikėjosi, kad po CAS sprendimo galės dalyvauti Pjongčango olimpiadoje, tačiau to neįvyko<br> AFP nuotr.
 Rusų sportininkai tikėjosi, kad po CAS sprendimo galės dalyvauti Pjongčango olimpiadoje, tačiau to neįvyko<br> AFP nuotr.
 Rusų sportininkai tikėjosi, kad po CAS sprendimo galės dalyvauti Pjongčango olimpiadoje, tačiau to neįvyko<br> AFP nuotr.
 Rusų sportininkai tikėjosi, kad po CAS sprendimo galės dalyvauti Pjongčango olimpiadoje, tačiau to neįvyko<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 5, 2018, 8:28 AM, atnaujinta Feb 5, 2018, 3:31 PM

Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai speciali ekspertų kolegija „vienbalsiai rekomendavo IOC nekviesti į 2018-ųjų Pjongčango žiemos olimpines žaidynes tų 15 asmenų“, – sakoma pranešime

„OAR IG (Olimpinio sportininko iš Rusijos įgyvendinimo grupė) patvirtino, kad tiems 15 asmenų nebus įteikti jokie papildomi kvietimai. Sporto arbitražo teismo sprendimas dėl diskvalifikacijos panaikinimo nurodo, kad Rusijos atletai gali startuoti olimpiadose, tačiau nepasakyta, kuriose. Ateityje šie sportininkai gal ir galės startuoti žaidynėse, tačiau tikrai ne Pjongčange“, – nurodė Tarptautinis olimpinis komitetas.

CAS ketvirtadienį paskelbė, kad naikina diskvalifikaciją iki gyvos galvos 28 rusų sportininkams, apkaltintiems dopingo vartojimu per 2014-ųjų Sočio žiemos olimpines žaidynes.

Rusijos olimpinis komitetas savo ruožtu kreipėsi į IOC, prašydamas leisti dalyvauti olimpiadoje 15 rusų atletų; du iš jų sportininko karjerą jau baigė ir dabar priklauso pagalbiniam personalui.

Likusieji 13 asmenų negali dalyvauti varžybose dėl neskelbiamų priežasčių arba taip pat baigė karjeras.

IOC uždraudė Rusijos sportininkams dalyvauti 2018-ųjų žiemos olimpinėse žaidynėse su šalies vėliava dėl dopingo vartojimo plačiu mastu per Sočio olimpiadą.

Tik 169 rusų sportininkams leista dalyvauti su neutralia „Olimpinio sportininko iš Rusijos“ vėliava.

IOC prezidentas Thomas Bachas minėtą CAS sprendimą savo ruožtu pavadino „itin nuviliančiu ir netikėtu“ bei paragino reformuoti nepriklausomą sporto tribunolą.

„Esame šiek tiek susirūpinę dėl šio sprendimo kokybės“, – sekmadienį žurnalistams sakė jis. T. Bachas stebėjosi, kodėl teismas neatsižvelgė į „Rusijos sistemišką manipuliaciją antidopingo sistema“.

Jau penktadienį apie Rusijos sportininkus ir Sporto arbitražo (CAS) sprendimą BBC pasisakė Tarptautinio olimpinio komiteto Vykdomojo komiteto narys Adamas Pengilly. Jis buvo nusivylęs išteisinamuoju teismo sprendimu.

„Tai išeina, kad apgavikai ir vagims leido triumfuoti. Reikia atvirai pasakyti, jog Sporto arbitražo teismas patyrė visišką nesėkmę su savo sprendimu. Po tokio poelgio mes turėtume peržiūrėti visą požiūrį į sporto vadybą ir teisinę sporto sistemą. Nes pati didžiausia dopingo afera olimpinių žaidynių istorijoje, sukurta ir palaikyta valstybinės struktūros, yra baudžiama tik pagrūmojimais. Taip negali būti“, – kalbėjo britas, pats 2006-siais Turino žaidynėse dalyvavęs skeletono kovose.

Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) taip pat išreiškė savo „rimtą susirūpinimą“ CAS sprendimu, pagal kurį esą „nepakako įrodymų“, kad sportininkai turėjo naudos iš valstybės remiamos dopingo sistemos per 2014 metų žiemos olimpiadą Rusijoje.

Australas Johnas Coatesas, CAS tarybos prezidentas, sakė, kad tribunolas „kruopščiai išnagrinės“ T. Bacho pareikštas pastabas ir kaip galima greičiau paskelbs sprendimus.

„Atletai turi pasitikėti visų lygių teismų procesais, ypač CAS“, – pranešime sakė J. Coatesas.

IOC Kvietimų grupė, nagrinėjusi tų rusų sportininkų atvejus, tvirtino, kad „papildoma informacija“, įskaitant duomenis iš nutekintos duomenų bazės, atskleidė „draudžiamų medžiagų pėdsakų (ir) įrodymų apie manipuliavimą steroidais“.

„Grupė sutiko, kad CAS sprendimas nepanaikino įtarimų dėl dopingo ir nesuteikė grupei pakankamo pasitikėjimo rekomenduoti OAR IG tuos 13 atletų laikyti švariais“, – nurodė IOC.

Dar praėjusią savaitę Rusija triumfavo po CAS sprendimo ir tikino, kad pagaliau tiesa yra aukščiau visko ir rusų atletai, išteisinti dėl dopingo vartojimo, galės garbingai dalyvauti žaidynėse Pjongčange.

Už sporto sritį atsakingas Rusijos premjero pavaduotojas Vitalijus Mutko pareiškė, kad šis CAS sprendimas įrodo, jog jokių „sisteminių“ pažeidimų Sočio olimpiadoje nebuvo.

„Jokios sistemos, kažkokių manipuliacijų per Sočio olimpines žaidynes nebuvo. Mes tai kalbėjome visą laiką, bet šiandien aukštasis arbitražo teismas priėmė tokį sprendimą“, – sakė jis.

V. Mutko pridūrė, kad CAS tyrimas parodė, jog kaltinimai rusų sportininkams buvo „paviršutiniški, be įrodymų ir nepagrįsti realiais faktais“.

„Toliau dirbsime, esame atviri bendradarbiavimui su visomis tarptautinėmis sporto organizacijomis... Norėtume, kad tai būtų abipusis (procesas) geranorišku pagrindu“, – pabrėžė jis.

Tarp 28 išteisintų sportininkų buvo: Dmitrijus Trunenkovas, Aleksejus Negodaila, Olga Stulniova, Liudmila Udobkina (visi – bobslėjaus atstovai), Aleksandras Tretjakovas, Sergejus Čiudinovas, Jelena Nikitina, Olga Potylicyna, Maria Orlova (visi – skeletonas), Aleksandras Legkovas, Jevgenijus Belovas, Maksimas Vylegžaninas, Jevgenija Šapovalova, Natalija Matvejeva (visi – slidinėjimas), Olga Fatkulina, Aleksandras Rumiancevas, Ivanas Skobrevas, Artiomas Kuznecovas (visi – greitasis čiuožimas), Tatjana Ivanova, Albertas Demčenka, Katerina Lebedeva, Jekaterina Paškevič, Tatjana Burina, Ana Ščiukina, Katerina Smolenceva (visi – ledo ritulys).

Pjongčango žaidynės yra jau antra iš eilės olimpiada, kai Tarptautinis olimpinis komitetas įklimpo į problemas dėl rusų sportininkų dopingo vartojimo. Kaltinimai, kad Rusijoje veikė valstybės remiama dopingo programa, pasirodė prieš pat 2016-ųjų Rio de Žaneiro vasaros olimpines žaidynes.

2014-aisiais Sočio žiemos olimpiados šeimininkė pelnė daugiausiai olimpinių medalių. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad per jas buvo sukeičiami dopingą naudojusių sportininkų mėginiai. Tuo tarpu mėginiai, kurie būdavo siunčiami toliau tirti tarptautiniams ekspertams, buvo klastojami naudojant druską ir kavą.

IOC sprendimą dėl Rusijos sportininkų diskvalifikavimo iš Rio de Žaneiro žaidynių atskiroms federacijoms leido priimti savarankiškai, todėl prieš tą olimpiadą kilo sumaištis.

Tuo metu T. Bachas taip pat griežtai kritikavo WADA, ragino reformuoti šią instituciją bei piktinosi, kad skandalinga ataskaita apie Rusijos dopingo schemą buvo paviešinta prieš pat Rio de Žaneiro olimpiadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.