EUROLYGA 2023

Lino Rumšo mirties tyrimas tęsiasi: sulaikyta keletas asmenų

Netikėta Lino Rumšo mirtis Italijos teisėsaugai padėjo išpainioti jaunų dviratininkų komandą „Altopack – Eppela“, kuriai atstovovo ir lietuvis, apraizgiusį dopingo voratinklį. Po ilgo ir sudėtingo tyrimo Lukos miestelio prokurorai pranešė sulaikę keletą asmenų, kurie įtariami skatinę sportininkus vartoti draudžiamas medžiagas ir jų parūpinę. 

 Tiriant L.Rumšo mirteis bylą, prasidėjo areštai.<br> T.Gaubio nuotr.
 Tiriant L.Rumšo mirteis bylą, prasidėjo areštai.<br> T.Gaubio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt iš Italijos

Feb 8, 2018, 12:45 PM, atnaujinta Feb 8, 2018, 3:47 PM

Kardomosios priemonės pritaikytos 5, be jų byloje yra dar 17 įtariamųjų. Su minėtos komandos savininkais artimai bendravo ir Lukoje gyvenančio garsaus Lietuvos dviratininko Raimondo Rumšo šeima, pernai gegužę mįslingomis aplinkybėmis netekusi sūnaus Lino. 

Dienraštis „Il Tirreno – Lucca“ praneša, kad atidžiau tirti dopingo versiją prokurorus paskatino tai, jog 21- erių L. Rumšas likus kelioms savaitėms iki netikėtos mirties dalyvavo ne vienose ypač sudėtingose varžybose ir pasiekė puikių rezultatų, daug geresnių nei demonstradavo anksčiau.  

Esą įtarimus susitiprino ir tai, jog pats R. Rumšas anksčiau buvo apkaltintas vartojęs dopingą per  „Tour de France“ varžybas, o jo žmona sulaikyta ties Prancūzijos Italijos pasieniu,  automobilio bagažinėje gabenanti draudžiamas medžiagas. 

Skelbiama, kad komandos savininkai, kelias dviračių parduotuves Lukoje turinti viena garsiausių miestelio šeimų, buvo suraizgę puikiai veikusį dopingo tinklą. Teigiama,  kad komandos savininkas, artimas R. Rumšo bičiulis Luca Franceschi į komandą kvietė jaunus, perspektyvius dviratininkus ir past juos skatino vartoti draudžiamas medžiagas. 

Jo tėvai Narcizo Franceschi ir mama Maria Luisa Luciani savo namuose priimdavo jaunuosius sportininkus, kad šie tuoj pat po varžybų susileistų draudžiamų prepratų. Komandos sporto direktorius Elso Frediani esą buvo tikras dopingo vartojimo metodų žinovas, pasirūpindavo, kad jaunuoliai gautų reikalingas medikų konsultacijas ir draudžiamas medžiagas vartotų taip ir tokiais kiekias, kad neįkliūtų antidopingo kontrolieriams. 

Panašią rolę komandoje atliko ir kitas įtariamasis, buvęs dviratininkas Michele Viola. Draudžiamų preparatų parūpindavo dviratininkas mėgėjas, vaistininkas Andrea Bianchi, gyvenęs netoli Lukos esančiame Marlia miestelyje, kur vos atsikėlę į Italiją gyveno ir Rumšai. 

Visiems šiems asmenims pritaikytas namų areštas. Minėtoje komandoje anksčiau yra dirbęs ir pats Raimondas Rumšas. Jo šeimos namuose pareigūnai atliko kratą rugsėjo pradžioje,  paryčiais įlipę per dukters Rasos miegamojo langą. 

Kokių medžiagų buvo rasta Rumšų namuose nepranešta, tačiau draudžiamų medžiagų, tai yra augimo hormono, rasta ir vyresniojo jų sūnaus Raimondo kraujyje. Italijos antidopingo agentūra išnagrinėjusį jo bylą neseniai lietuvį suspendavo 4 metams.

Primename, kad Rumšų šeimyną dar prieš gerą dešimtmetį persekiojo dopingo šešėliai.

Dviratininkų tėvas, dabar 46 metų Raimondas Rumšas, yra finišavęs trečias 2002 metų „Tour de France“ lenktynių bendrojoje įskaitoje. 

Bet po to Prancūzijos policija sulaikė jo žmoną Editą, keliavusią atgal į namus Italijoje su dideliu medikamentų kiekiu. R.Rumšas buvo iškviestas į tyrimą, bet atsisakė atvykti, o jo žmona kalėjime Prancūzijoje prabuvo 34 dienas. 

2003 metais R.Rumšas buvo diskvalifikuotas dėl 2003 metų „Giro d'Italia“ lenktynėse, kuriose jis užėmė šeštą vietą, mėginyje aptikto dopingo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.