EUROLYGA 2023

L. Rumšo mirties tyrime – šokiruojantys įrašai, metantys šešėlį šeimai

Italijos žiniasklaida paskelbė naujų šokiruojančių detalių apie į dopingo skandalą įklimpusią dviratininko Raimondo Rumšo šeimą: pareigūnai  turi slapta įrašytų pokalbių, leidžiančių daryti išvadą, kad apie dopingą lietuviai žinojo.

 Dviračių sporte garsėjusią Rumšų šeimą viena po kitos užgriuvo nelaimės.<br> Nuotr. iš LR archyvo
 Dviračių sporte garsėjusią Rumšų šeimą viena po kitos užgriuvo nelaimės.<br> Nuotr. iš LR archyvo
 R.Rumšas netikėtai mirė praėjusių metų pavasarį.<br>lrytas.lr montažas.
 R.Rumšas netikėtai mirė praėjusių metų pavasarį.<br>lrytas.lr montažas.
 L.Rumšas.<br> T.Gaubio nuotr.
 L.Rumšas.<br> T.Gaubio nuotr.
 L.Rumšas.<br> ELTA nuotr.
 L.Rumšas.<br> ELTA nuotr.
 L.Rumšas.<br> Facebook nuotr.
 L.Rumšas.<br> Facebook nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės. <br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės. <br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės. <br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės. <br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės. <br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės. <br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 Rumšų šeimyna.<br>Asmen. archyvo nuotr.
 Rumšų šeimyna.<br>Asmen. archyvo nuotr.
 Pagerbiamas R.Rumšo atminimas.<br> N.Budrytės nuotr.
 Pagerbiamas R.Rumšo atminimas.<br> N.Budrytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Specialiai lrytas.lt, Luka (Italija)

Feb 17, 2018, 10:45 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:29 PM

Italijoje tęsiamas tyrimas dėl Lino Rumšo mirties aplinkybių meta tamsų šešėlį visai Rumšų šeimai, kuri jau ne kartą buvo siejama su dopingo skandalais.

Lietuviai praėjusiais metais ne tik neteko Lino - iš dviračių sporto ketveriems metams dėl draudžiamų preparatų vartojimo buvo pašalintas kitas sūnus Raimondas jaunesnysis.

Priekaištai sūnui pribloškė

Lukos miesto dienraštis „Il Tirreno Lucca“ praneša, kad pareigūnai turi slapta įrašytų Rumšų šeimos pokalbių, leidžiančių daryti išvadas, kad apie dopingą jie žinojo.

Skelbiama, kad esą yra įrašų, kuriuose pati sūnaus netekusi Edita Rumšienė priekaištauja vyresniajam sūnui Raimondui, kad šis blogai paslėpęs draudžiamas medžiagas.

E.Rumšienė, Lino Rumšo, neaiškiomis aplinkybėmis mirusio pernai gegužės 2-ą, mama, byloje nėra įtariamoji. Tačiau tai, ką esą slapta įrašytuose pokalbiuose sako kitam sūnui Raimondui, dėl kraujyje rasto augimo hormono diskvalifikuotam ketveriems metams, tiesiog pribloškia.

„Turėjai geriau paslėpti tuos vaistus“, – sūnui patarė mama.

„Jauno dviratininko mama, neseniai praradusi sūnų Liną, vietoj to, kad išbartų draudžiamas ir pavojingas medžiagas vartojusį vyresnėlį, jam priekaištauja, jog jų gerai nepaslėpęs ir leidęs pareigūnams jas surasti“, – E.Rumšienės elgesiu stebėjosi Rumšų šeimos istoriją sekantis dienraščio žurnalistas Luca Troncheti, „Lietuvos rytui“ patvirtinęs, kad tokie šokiruojantys ir Rumšus demaskuojantys slapta daryti įrašai iš tiesų yra.

Slėptuvė buvo automobilyje

Lietuvio kraujyje draudžiamo augimo hormono aptikta rudenį, neseniai Italijos antidopingo agentūra jį suspendavo net ketveriems metams.

Teigiama, kad pareigūnams nebuvo sudėtinga Bergamo miesto komandai priklausiusio jaunuolio automobilyje aptikti draudžiamų medžiagų slėptuvę.

„Iš namų telefono, kurio klausėsi pareigūnai, pats Raimondas Rumšas skambino vyresniajam sūnui, kuris ir prasitarė apie draudžiamų medikamentų slėptuvę: po savo automobilio, pastatyto šalia Bergamo „Palazzago“ komandos būstinės, atsarginio rato gaubtu“, – pokalbių detales atskleidė Lukos dienaraštis.

Turi paskutinį kraujo mėginį

Kratos rugsėjį buvo atliktos ir Rumšų šeimos namuose, tačiau kas per jas buvo rasta iki šiol nepaviešinta.

Dėl ko netikėtai mirė vos 21-erių sulaukęs Linas Rumšas, pareigūnai kol kas nėra paskelbę. „Lietuvos ryto“ žiniomis, mirties aplinkybes tiriantys pareigūnai šį epizodą nagrinėja atskyrę nuo dopingo bylos „Altopack-Eppela“ komandoje.

„Il Tirreno Lucca“ praneša, kad netrukus turėtų paaiškėti, kas lėmė, kad jauno ir sveiko sportininko širdis netikėtai sustojo.

„Nors toksikologiniai kraujo tyrimai kol kas nebaigti, pareigūnai turi tūzą rankose: kraujo, gauto iš San Lukos ligoninės, pavyzdį. Tai yra tas mėgintuvėlis, kuris buvo paimtas dieną prieš jaunuolio mirtį gegužės 1-ąją, kai jis, netikėtai pasijutęs blogai, buvo atvežtas į greitosios pagalbos skyrių.

„Pareigūnai tikisi, kad būtent šis mėgintuvėlis, paimtas likus mažiau nei parai iki mirties, padės jiems atkapstyti tiesą. Tai yra sužinoti, ar buvo ir kas buvo suleista į veną jaunam atletui ir, ar tai lėmė fatališką pabaigą“, – greitos tyrimo pabaigos tikisi dienraščio žurnalistai.

Kaltino medikus

Anksčiau teigta, kad tyrimas taip ilgai užtruko ir dėl to, jog medikus aplaidžiu darbu po sūnaus mirties apkaltinusi Rumšų šeima su teisėsauga bendradarbiauja itin nenoriai. Lukos mieste anksčiau itin gerbtų ir mylėtų lietuvių elgesiu vietos žiniasklaida piktinosi ne kartą.

„Patys Lino artimieji, su tėvu Raimondu priešakyje, vietoje to, kad ieškotų tiesos, bando slėpti, kas nutiko jų sūnui. Net konfiskavus adatas, lašelines ir draudžiamas medžiagas, kitam savo sūnui Raimondui mama priekaištavo ne už tai, kad vartojo pavojingus vaistus, bet už tai kad jų geriau nepaslėpė“, - rašoma dienraštyje.

Lukos miesto prokuratūra, tyrimą dėl dopingo pradėjusi būtent po lietuvio Lino Rumšo mirties, neseniai pranešė atskleidusį visą sistemą, kaip draudžiamos medžiagos pasiekdavo jaunus sportininkus, kas jas parūpindavo ir net patardavo kaip vartoti, kad neįkliūtų antidopingo kontrolieriams.

Po ilgo tyrimo sulaikyti dviratininkų mėgėjų komandos „Altopack-Eppela“, kuriai atstovavo ir 21-erių Linas Rumšas, vadovai. Šešiems įtariamiesiems, tarp jų ir komandos prezidentui, artimam Rumšų šeimos draugui Luca Franceschi, paskirtas namų areštas. Be jų byloje iš viso yra net 17 įtariamųjų.

Pandoros skrynią atvėrę pareigūnai atskleidė turintys daugybę pokalbių įrašų, kuriuose jauniems sportininkams patys komandos vadovai aiškina, kad laimėti jiems padės dopingas, patariama, kur jo gauti ir net kaip ir kur susileisti.

Prokuroras Pietro Suchan tuomet per žiniasklaidą prašė visų ką nors žinančių apie šį dopingo voratinklį skubiai pranešti teisėsaugai.

 

„Rezultatus ir įrodymus mes jau turime, nes teisėjas kitaip nebūtų paskyręs kardomųjų priemonių. Bet atėjo laikas versti kitą puslapį. Atėjo laikas užkirsti kelią naujoms kitų jaunų dviratininkų mirtims ir tam nepakeliamam artimųjų skausmui. Atėjo laikas grąžinti šiam sportui padorumą, jei esame civilizuota šalis. Todėl prašome visų bendradarbiauti, nes byla dar nebaigta“, - pareiškė prokuroras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.