EUROLYGA 2023

Olimpinis šeštadienis: M. Bjorgen skaitiklis, dužusi suomių viltis ir Lichtenšteino laukimas

Marit Bjorgen olimpinių medalių skaitiklyje įsižiebė skaičius 13. 37-erių norvegė su komandos draugėmis šeštadienį laimėjo moterų slidinėjimo estafetės lenktynes ir „turtingiausių“ žiemos olimpiečių sąraše pavijo taip pat 13 medalių iškovojusį norvegą biatlonininką Ole Einarą Bjorndaleną.

 Marit Bjorgen.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Marit Bjorgen.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2018, 9:17 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:18 PM

O.E.Bjorndaleno sąskaitoje yra 8 aukso, 4 sidabro ir 1 bronzos medalis, M.Bjorgen – 7 aukso, 4 sidabro ir 2 bronzos medaliai.

Estafetėje norvegų sirgaliai patyrė ir nerimo akimirkų. Antrajame etape šliuožusi Astrid Jacobsen atsiliko nuo lyderių, bet jau po kelių minučių olimpinė čempionė Ragnhild Haga pradėjo vytis pabegusias varžoves, o paskutiniajame etape M.Bjorgen finišo sprinte aplenkė švedę Stiną Nilsson.

Olimpinėje moterų slidinėjimo programoje liko dar dvi rungtynes: komandų sprintas laisvuoju stiliumi ir 30 km bendro starto lenktynės klasikiniu stiliumi. M.Bjorgen prieš ketverius metus Sočyje šiose dviejose rungtyse (jos buvo rengiamos kitu stiliumi) iškovojo aukso medalius, bet kol kas nežinia ar slidinėjimo karalienė Pjongčange startuos abiejose likusiose rungtyse, ar tik paskutinėje.

Nusivylimas

Viena geriausių šio dešimtmečio biatlonininki Kaisa Makarainen karjerą tikriausiai baigs nelaimėjusi nė vieno olimpinio medalio. 35-erių metų suomė dukart iškovojo pasaulio taurę, o ir šią žiemą pirmauja bendroje įskaitoje, bet ant olimpinės garbės pakylos nepateko nei Vankuveryje, nei Sočyje, nei Pjongčange.

Pjongčango žaidynių sprinto lenktynėse K.Makarainen užėmė 25-ąją vietą, persekiojimo – 22-ąją, asmeninėse – 13-ąją, o šeštadienį bendro starto lenktynėse – 10-ąją. Rezultatai vis gerėjo, bet nepakankamai, kad patyrusi suomė pavytų lyderes.

Biatlono programoje dar liko estafetės. Tačiau Suomijos komanda yra pernelyg silpna, kad K.Makarainen galėtų tikėtis sėkmės bent vienoje iš jų (mišrioje arba moterų).

Motinos

Iš Rusijos kilusi, bet seniai Slovakijoje gyvenanti Anastasija Kuzmina – visiška priešingybė K.Makarainen. 33-ejų metų dviejų sūnų motina A.Kuzmina pasaulio taurės galutinėje įskaitoje nė vieną sezoną neužėmė prizinės vietos, tačiau Vankuverio, Sočio ir Pjongčango olimpinėse žaidynėse iškovojo 3 aukso ir 3 sidabro medalius (beje, ji yra vienintelė žiemos olimpinių žaidynių auksą laimėjusi Slovakijos sportininkė).

Kolekcija buvo papildyta šeštadienį, kai nuo pirmo iki paskutinio metro ramiai pirmavusi A.Kuzmina nepaliko varžovėms nė mažiausios vilties ir laimėjo bendro starto lenktynes.

Sidabru šeštadienį džiaugėsi 31-erių baltarusė Darja Domračava, kuri Sočyje iškovojo tris aukso medalius, bet po santuokos su biatlono karaliumi Ole Einaru Bjorndalenu ir motinystės atostogų dar nešliuožia taip greitai, kaip prieš kelerius metus.

Sensacija

Nors moterų kalnų slidinėjimo varžybos nuo pirmos dienos pažėrė staigmenų, viskas, kas nutiko dviejose pirmose rungtyse, buvo niekai palyginti su šeštadienį čekės Ester Ledeckos sensacija. Pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje 68-ąją vietą užimanti 22-ejų E.Ledecka nušluostė nosį tituluotoms varžovėms ir laimėjo super milžino varžybas.

E.Ledecka iki šiol geriausių rezultatų buvo pasiekusi kitos žiemos sporto šakos – snieglenčių – varžybose. Ji du kartus tapo snieglenčių paralelinio slalomo pasaulio čempione, tačiau prieš porą metų pradėjo dalyvauti ir kalnų slidinėjimo varžybose. Ir nors pasaulio taurės etapuose čekės rezultatai buvo labai kuklus, „iš niekur“ atsiradusi mergina staiga iškovojo pirmąjį Čekijos aukso medalį Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

Čekė labiausiai nuliūdino Sočio žaidynėse šios rungties čempione tapusią austrę Anną Veith. Austrė startavo daug anksčiau ir turbūt jau neabejojo, kad laimės ir Pjongčango auksą, tačiau E.Ledecka ją aplenkė vos šimtąja sekundės dalimi.

Laukimas

Viena mažiausių Europos šalių Lichtenšteinas gali pasigirti turtingomis kalnų slidinėjimo tradicijomis. Šį dešimtmetį viena geriausių pasaulio kalnų slidininkių yra Tina Weirather, iš kurios medalio buvo laukiama jau Sočyje. Prieš ketverius metus ji miniatiūrinės kunigaikštystės sirgalius nuvylė, bet Pjongčango žaidynių super milžino varžybose T.Weirather pavyko užimti trečiąją vietą.

28-erių T.Weirather iškovojo dešimtąjį Lichtenšteino istorijoje olimpinį medalį. Visi devyni praėjusieji medaliai (2 aukso, 2 sidabro ir 5 bronzos) buvo laimėti nuo 1976 iki 1988 metų, tad šios dienos Lichtenšteinas laukė net 30 metų.

Vasaros olimpinėse žaidynėse 37 tūkstančius gyventojų turinčio Lichtenšteino sportininkai nėra laimėję nė vieno apdovanojimo.

Apetitas

Lenkijos aistruoliai itin dideles viltis siejo su šuolių su slidėmis pasaulio taurės bendrosios įskaitos lyderiu Kamiliu Stochu. Nemažai lenkų netgi tikėjosi, kad K.Stochas iš Pjongčango grįš su trimis aukso medaliais. Vis dėlto apetitą teko sumažinti – šuoliuose nuo normalaus tramplino nei Lenkijos rinktinės lyderis, nei jo komandos draugai medalių visai neiškovojo.

Pergalės diena anksčiau ar vėliau turėjo išaušti ir šeštadienį 30-metis K.Stochas nenuvylė. Dviejų Sočio žaidynių aukso medalių savininkas Pjongčange laimėjo šuolių nuo didelio tramplino varžybas. Pirmojoje olimpinėje rungtyje čempionu tapęs vokietis Andreasas Wellingeris šįkart apdovanotas sidabru.

Europietis

Ispanas Javieras Fernandezas šiais metais šeštą kartą iš eilės tapo Europos dailiojo čiuožimo čempionu. O du neseniai pasaulio pirmenybėse iškovoti aukso medaliai ispanui suteikė vilčių, jog ir Pjongčango olimpinėse žaidynėse įmanoma pasiekti aukščiausią tikslą.

Vis dėlto europiečiui buvo pasiekiamas tik mažesnis tikslas – 26-erių J.Fernandezas iškovojo bronzos medalį. Ant garbės pakylos greta jo stovėjo du japonai. Aukso medaliu, kaip ir Sočyje, buvo apdovanotas 23-ejų Yuzuru Hanyu, sidabrą laimėjo 20-metis Shoma Uno.

Šveicarai

Per pirmąsias šešias Pjongčango žaidynių dienas Šveicarijos sportininkai iškovojo tik du medalius. Tačiau reikėjo tik pralaužti ledus ir apdovanojimai pabiro kaip iš gausybės rago – per kitas dvi dienas prizininkais tapo net penki šveicarai.

Šeštadienį dvi šveicarės rodė varžovėms pavyzdį dailiojo slidinėjimo nuolydžio varžybose. Jose auksą iškovojo Sarah Hofflin, sidabrą – Mathilde Gremaud.

Geografija

Šeštadienį Pjongčange buvo išdalinti devyni medalių komplektai, o čempionais tapo net devynių šalių sportininkai: Norvegijos (moterų slidinėjimo komanda), Čekijos (kalnų slidininkė E.Ledecka), Slovakijos (biatlonininkė A.Kuzmina), Lenkijos (šuolininkas su slidėmis K.Stochas), Šveicarijos (akrobatinio slidinėjimo atstovė S.Hofflin), Didžiosios Britanijos (skeletonininkė Lizzy Yarnold), Kanados (greitojo čiuožimo trumpame take atstovas Samuelis Girard‘as), Korėjos (greitojo čiuožimo trumpame take atstovas Choi Minas-jeongas) ir Japonijos (dailiojo čiuožimo atstovas Sh.Uno).

Čekija, Slovakija, Lenkija, Didžioji Britanija ir Japonija laimėjo pirmus aukso medalius, o Vokietija ir JAV antrą dieną iš eilės aukso medalių neiškovojo.

Medaliai

Nors Vokietija šeštadienį aukso atsargų nepapildė, ši šalis toliau pirmauja medalių lentelėje. Vokietijos sportininkai Pjongčange iškovojo 9 aukso, 4 sidabro ir 4 bronzos apdovanojimus.

Norvegijos sąskaitoje 7 aukso, 8 sidabro ir 7 bronzos medaliai, Nyderlandų – 6 aukso, 5 sidabro ir 2 bronzos, Kanados – 5 aukso, 5 sidabro ir 5 bronzos, JAV – 5 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.