EUROLYGA 2023

Parolimpines viltis lietuviai atideda dar 4 metams

Į Pjongčangą Lietuvos trispalvė šiemet nebegrįš – į kitą savaitę prasidėsiančias parolimpines žaidynes nevažiuos nei sportininkai, nei LPOK atstovai.

 Lietuvos neįgalieji treniruojasi akmenslydį.<br> sportas.info
 Lietuvos neįgalieji treniruojasi akmenslydį.<br> sportas.info
Daugiau nuotraukų (1)

sportas.info

Mar 2, 2018, 11:48 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:50 AM

Olimpinių žaidynių vėliava Pjongčange – nuleista. Tačiau šis Pietų Korėjos miestas netrukus priims antrą sportininkų bangą. Kovo 9-ąją čia prasidės 12-osios žiemos parolimpinės žaidynės. 10 dienų truksianti neįgaliųjų sporto šventė priims per 550 neįgaliųjų atletų iš 42 šalių. Tiesa, tarp tų atletų Lietuvos sportininkų nebus.

„Paprasčiausiai iki šiol neturime tinkamų sąlygų sportininkams ruoštis žiemos žaidynėms. Tik šiemet pavyko rasti lėšų akmenslydžio komandai, bet tas finansavimas tik metams. Kol kas neturime ir pasiruošimo žaidynėms programos“, – nedalyvavimo priežastis vardijo Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentas Mindaugas Bilius.

Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių rutulio stūmimo rungties čempionas pripažįsta, kad žiemos sportas tarp parolimpiečių yra mėgėjų lygio. „Yra sportininkai, kurie užsiima kalnų slidinėjimu, akmenslydžiu. Mūsų irkluotojas Augustas Navickas dabar bando lygumų slidinėjimą. Vilčių dėl dalyvavimo Pekino parolimpinėse žaidynėse turime“, – sako LPOK prezidentas.

Šiuo metu A. Navickas svečiuojasi Šveicarijoje, kur pradėjo pasiruošimą naujam irklavimo sezonui. Jo pratybų plane – ne tik darbas su treniruokliais, bet ir slidinėjimas. 2016-aisiais vasaros parolimpinėse žaidynėse debiutavęs klaipėdietis nespjauna ir į žiemos žaidynes – nors slides Šveicarijoje jis išmėgins pirmą kartą gyvenime, irkluotojas tikisi, kad jas užsidės ir kitą žiemą.

„Visko gali būti, kodėl gi ne? Norvegijos irkluotoja Birgit Skarstein, kuri pernai tapo irklavimo čempione, dalyvaus Pjongčango parolimpinių žaidynių slidinėjimo varžybose. Tokių minčių tikrai yra. Bet pirmiausiai reikia slidinėjimą išbandyti, o po to žiūrėti, kas iš to gali gautis. Norvegės pavyzdys parodo, kad viskas yra įmanoma. Bus labai įdomu sekti, kaip jai seksis Pjongčange“, – prieš kelionę į Šveicariją lpok.lt puslapiui kalbėjo A. Navickas.

Lietuvos akmenslydžio komanda taip pat yra viena iš pretendenčių praverti žiemos parolimpinių žaidynių duris. Praėjusiais metais ji tarp 13 komandų Europos čempionate užėmė 8-ąją vietą. Į žaidynes kelialapius iškovojo tik dvi rinktinės.

„Mes labai norėjome jau šiemet turėti savo atstovų žiemos žaidynėse, bet nespėjome tinkamai pasiruošti. Naujoji LPOK valdžia dirba tik kiek daugiau nei metus – nespėjome rasti pakankamo finansavimo ir užtikrinti geras pasiruošimo sąlygas mūsų sportininkams. Bet po ketverių metų tikimės matyti Trispalvę ir žiemos parolimpinėse žaidynėse“, – teigia M. Bilius.

Į Pjongčangą nevažiuos ir LPOK delegacija. Anot M. Biliaus, tam nėra reikalo. „Informacijos sočiai yra internete, nebūtina važiuoti į kitą pasaulio pusę, kad pasikalbėti su bendraminčiais. Mes sporto turizmu neužsiimame – jau geriau tas iššvaistytas lėšas investuosime į mūsų sportininkų pasirengimą kitai žiemos olimpiadai“, – teigė LPOK prezidentas.

Vienintelį kartą žiemos parolimpinėse žaidynėse Lietuva dalyvavo 1994-aisiais – Lilehameryje, Norvegijoje, mūsų šalies garbę gynė du slidininkai – Sigita Kriaučiūnienė ir Saulius Leonavičius.

S. Kriaučiūnienė yra dalyvavusi ir 1992 vasaros parolimpinėse žaidynėse, ji lengvosios atletikos varžybose laimėjo keturis medalius – tris sidabro ir vieną bronzos.

S. Leonavičius 1994-aisiais debiutavo parolimpinėse žaidynėse, o jau 1996 metais Atlantos vasaros parolimpinėse žaidynėse iškovojo bronzą 1500 m aklųjų bėgime, bo to, 2008 metais Pekine su golbolo rinktine laimėjo sidabro medalį.

Žiemos parolimpinės žaidynės vyks kovo 9-18 dienomis Pjongčange, Pietų Korėjoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.