EUROLYGA 2023

Šachmatų gerbėjai nekantrauja: JAV didmeistris sieks labai seniai regėto šanso

18 dienų įtampos, mąstymo, atkaklių kovų. Vokietijos sostinėje Berlyne galiausiai paaiškėjo, kas lapkričio mėnesį kovoje dėl čempiono titulo mes iššūkį nuo 2013-ųjų šachmatų pasaulyje karaliaujančiam norvegui 27-erių Magnusui Carlsenui.

 F.Caruana bandys mesti iššūkį M.Carlsenui.<br> Lrytas.lt montažas
 F.Caruana bandys mesti iššūkį M.Carlsenui.<br> Lrytas.lt montažas
 F.Caruana gavo galimybę pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo.<br> AP nuotr.
 F.Caruana gavo galimybę pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo.<br> AP nuotr.
 F.Caruana gavo galimybę pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo.<br> AP nuotr.
 F.Caruana gavo galimybę pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo.<br> AP nuotr.
 F.Caruana gavo galimybę pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo.<br> AP nuotr.
 F.Caruana gavo galimybę pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 28, 2018, 8:38 PM, atnaujinta Mar 29, 2018, 3:51 PM

Toką  galimybę gavo amerikietis, 25-erių Fabiano Caruana, pasirodęs esąs stipriausias pretendentų turnyre, kuriame iš viso varžėsi aštuoni šachmatininkai.

Nugalėtojo, kuris galės kovoti dėl pasaulio čempiono titulo džiaugsmas buvo milžiniškas, kadangi aiškumų nebuvo iki pat paskutinių akimirkų. Prieš paskutinį mačą turnyrą vis dar laimėti galėjo net keturi iš aštuonių dalyvių. 

Su devyniais taškais pasibaigus kovoms trumfavęs F.Caruana aplenkė didžiausius konkurentus – azerbaidžanietį Šachrijarą Mamedjarovą (8 tšk.), rusą Sergejų Karjakiną (8 tšk) ir kiną Dingą Lireną (7.5 tšk.).

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) stipriausio šachmatininko pasaulyje neturėjo jau daugiau nei keturiasdešimt metų, todėl šansas pakovoti dėl pasaulio čempiono titulo tapo švente. Paskutinį kartą stipriausiu pasaulyje šachmatininku amerikiečiai pasigirti galėjo tik 1972-aisiais, kai nugalėtoju tapo Bobby Fischeris.

M.Carsleną pasaulis pažįsta puikiai. Šachmatų didmeistriu jis tapo būdamas vos trylikos metų, 2004-aisiais. Nuo tada jo pasiekimai tik kilo į viršų. Norvegui patarimus dalina Lietuvos šachmatų didmeistrės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vyras danas Peteris Heine Nielsenas. 

M.Carlsenas jau ne vieną kartą atrėmė stiprių ir kur kas labiau patyrusių varžovų iššūkius. Tačiau šį kartą jo kelyje atsidūrė jaunesnis, bet per savo karjerą daugybę puikių pergalių regėjęs varžovas.

Sulaukia daug pagyrų

„Didelė garbė atstovauti savo šaliai. Pergalė kandidatų turnyre – sunkaus daugybės mėnesių vaisius ir aš esu pakilios nuotaikos“, – po triumfo Berlyne teigė F.Caruana.

Po pergalės kadidatų turnyre, viena po kitos jaunuoliui pasipylė pagyros ir iš kolegų. JAV niekas neabejoja – F.Caruana yra būtent tas, kuris gali mesti rimčiausią iššūkį savo pozicijų užleisti nenorinčiam M.Carlsenui.

„Ko gero, Fabio yra pavojingiausias varžovas, su kuriuo Magnusas gali susidurti. Šachmatininkai įvariuose turnyruose ne vieną kartą buvo susitikę jau anksčiau ir dabartinis pasaulio čempionas ne vieną kartą buvo įveiktas. Fabio yra pajutęs kraujo skonį, o tai yra didelis pranašumas“, – tvirtino keturis kartus JAV šachmatų čempionu tapęs Yasseras Seirawanas.

„Tai yra vienas didžiausių pasiekimų JAV šachmatų istorijoje per metų metus. Turėti tokį puikiai žaidžiantį amerikietį, kuris kovos dėl čempiono titulo yra tiesiog neįtikėtina. Visa tai mūsų šalies šachmatų lygį padės iškelti į tokias aukštumas, kuriose nebuvome jau daugau nei keturiasdešimtetį“, – tvirtino Sent Luiso šachmatų klubo įkūrėjas Rexas Sinquefieldas.

Būtent Sent Luise, į kurį visai neseniai persikėlė iš gimtojo Majamio, kandidatų turnyro nugalėtojas ir tobulinasi.

„Dabar laukiu, kada sugrįžiu atgal į Sent Luisą, kur ir treniruosiuosi bei ruošiuosi nuvaininkuoti dabartinį pasaulio čempioną“, – iškart po to, kai išsikovojo galimybę rungtis dėl pasaulio čempiono titulo džiaugėsi F.Caruana.

Spalvinga asmenybė 

F.Caruana nėra tikras amerikietis. Be JAV, jis taip pat turi ir Italijos pilietybę, o ir jaunuolio karjera iki šiol driekėsi per šias dvi šalis.

Gebėjimas žaisti šachmatais buvo įžvelgtas, kai jis buvo vos penkerių metų amžiaus, o pasinėręs į šį žaidimą, jis greitai jau skynė pergales. Nors dalyvavo daugybėje turnyrų, F.Caruana karjera JAV neužsitęsė. Sulaukęs dvylikos jis persikėlė į Europą, kur toliau tęsė sėkmingus pasirodymus bei 2007-aisiais būdamas keturiolikos tapo jauniausiu JAV istorijoje profesionalu. Nuo 2005 iki 2015 metų atstovavo Italijai.

Madridas Ispanijoje, Budapeštas Vengrijoje, Luganas Šveicarijoje. Tai yra vietovės kuriose per dešimtmetį F.Caruana tobulino savo įgūdžius prižiūrimas patyrusių specialistų.

2015-aisiais grįžo atgal į JAV, kur toliau tęsė savo pasirodymus įvairiuose turnyruose.  Tik skaudžiai nusivilti teko 2016-aisiais, kai šansas kovoti dėl pasaulio čempiono titulo buvo prarastas paskutinėmis akimirkomis. Tuomet kandidatų turnyre jį aplenkė rusas Sergejus Karjakinas.

Vos tik grįžęs atgal į JAV, atstovauti šalies, kurioje ir gimė federacijai, F.Caruana vedė į pergalę gimtosios šalies šachmatų rinktinę 2016-aisiais Baku (Azerbaidžanas) vykusioje 42-ojoje šachmatų olimpiadoje. Tai buvo dar vienas ilgai lauktas pasiekimas, kadangi paskutinį kartą triumfuoti amerikiečiams čia pavyko tik 1976-aisiais.

„Viskas baigėsi, kandidatų turnyras buvo sunkiausias mano karjeroje. Tačiau tai tik pusė tikslo!“, – motyvacijos kupina žinute socialiniame tinkle „Twitter“ dalijosi šachmatininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.